Русия заведе поредица от дела за държавна измяна срещу учени,

...
Русия заведе поредица от дела за държавна измяна срещу учени,
Коментари Харесай

Руски физик, обвинен в държавна измяна, осъден на 14 години затвор

Русия заведе поредност от каузи за държавна измяна против учени, изследващи свръхвисоки скорости на полета, област, която е в основата на нейното създаване на хиперзвукови ракети.

В последното, физикът Анатолий Маслов беше наказан на 14 години във вторник.

Президентът Владимир Путин се похвали с мощта на Русия в хиперзвуковите ракети и Москва призна, че употребява във войната в Украйна.

Ето обобщение на делата, които е почнала против учени, работещи в тази сензитивна област.

Руският физик Анатолий Маслов, който беше задържан през 2022 година и упрекнат в държавна измяна, стои зад стъклена стена на заграждение за обвинени преди правосъдно съвещание в Санкт Петербург, Русия, на 21 май 2024 година (REUTERS/Антон Ваганов)

АНАТОЛИЙ МАСЛОВ, АЛЕКСАНДЪР ШИПЛЮК И ВАЛЕРИ ЗВЕГИНЦЕВ

И тримата бяха топ учени в Института по теоретична и приложна механика „ Христианович “ (ITAM) в сибирския град Новосибирск. Маслов и Шиплюк бяха задържани през 2022 година, а Звегинцев през идната година. В рядко отворено писмо преди година сътрудници споделиха, че тримата мъже са почтени и делата против тях нанасят вреди на съветската просвета. Подробностите за обвиняванията са секретни, само че двама души, осведомени със случая на Шиплюк, споделиха на Ройтерс, че той е упрекнат в издаване на секрети на Китай, като е предал секретни материали на конференция там през 2017 година

ВЛАДИСЛАВ ГАЛКИН

Галкин е работил в различен сибирски университет и е бил в съавторство със Звегинцев и Шиплюк. За ареста му беше обявено през декември 2023 година, само че BBC Russian сподели, че той в действителност е бил арестуван през април същата година. Той цитира брачната половинка му, която споделя, че е споделила на внуците им, че е в командировка.

АЛЕКСАНДЪР КУРАНОВ

Куранов беше наказан на седем години затвор за държавна измяна предишния месец, откакто беше упрекнати в предаване на държавни секрети на непознати жители. Адвокатът на Маслов, без да посочва Куранов, сподели, че делото против Маслов се основава на показания против него от друго лице, което получи седемгодишна присъда. По време на ареста си през 2021 година Куранов беше общоприет шеф на основания в Санкт Петербург Център за проучване на хиперзвукови системи, където ръководеше работата по нова версия на хиперзвуков аероплан от руската ера, наименуван Аякс.

АНАТОЛИЙ ГУБАНОВ И ВАЛЕРИ ГОЛУБКИН

И двамата са работили в ЦАГИ, Централния аерохидродинамичен институт, основан в Жуковски, покрай Москва, където Губанов е бил началник на Голубкин.

Губанов, задържан през декември 2020 година, е бил работи по интернационален план, наименуван HEXAFLY-INT, за създаване на хиперзвуков цивилен аероплан, задвижван с водородно гориво. През октомври 2023 година той беше приет за отговорен в предаване на държавни секрети и наказан на 12 години.

Голубкин, задържан през април 2021 година, беше наказан на 12 години затвор през юни 2023 година, откакто беше открит отговорен за предаване на секрети на държава-членка на НАТО. Присъдата обаче беше анулирана предишния месец и беше назначен нов развой.

ВИКТОР КУДРЯВЦЕВ, РОМАН КОВАЛЬОВ И ВЛАДИМИР ЛАПЫГИН

И тримата работеха в ЦНИИмаш, център за ракети и галактически кораби покрай Москва, който е теоретичен филиал на галактическата организация Роскосмос. Кудрявцев беше задържан по обвиняване в държавна измяна през 2018 година, обвинен в предаване на секретна информация на белгийски институт. Той умря от рак на белия дроб през 2021 година, преди делото да стигне до съда.

Ковальов, който е работил с Кудрявцев в ЦНИИМаш, беше наказан на седем години за държавна измяна през юни 2020 година Той умря от рак през 2022 година

Лапигин беше наказан за държавна измяна през 2016 година и наказан на седем години, само че беше освободен при започване на 2020 година

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР