Вчера, 28-ми май, над 400 начинаещи и професионални колоездачи от

...
Вчера, 28-ми май, над 400 начинаещи и професионални колоездачи от
Коментари Харесай

Над 32 хил. км. навъртяха общо участниците във Велообиколката на Северозапада

Вчера, 28-ми май, над 400 начинаещи и професионални колоездачи от 10 страни се включиха и финишираха във втората Велообиколка на Северозапада. Участниците в събитието имаха опцията да преминат край някои от главните забележителности на региона, измежду които Белоградчишките скали, биосферен резерват „ Чупрене “, Чипровския манастир и други. Основна цел на самодейността е да се разпространяват колоезденето и интензивният екологичен туризъм в района.

Стартът на втората Велообиколка, проведена от клубовете „ Бегач “ и „ Колоездач “, беше даден тъкмо в 9 часа сутринта на площада в Чипровци от кмета на града Пламен Петков. „ Северозападът би трябвало да се развива. С днешното събитие всички дружно способстваме това да се случи. Популяризираме туризма, разпространяваме аматьорския спорт, оказваме помощ на нашия хубав Северозапад. Това е район, който има доста какво да покаже – цялостен е с история, със непокътната природа и забележителности. Трасето, въпреки и да е дълго, покрива единствено дребна част от местата, които си коства да се видят. Днешният ден е индикативен за това, че можем да съберем доста хора от разнообразни страни и краища на България, които да открият този район като хубав, а не като занемарен “, сподели след старта кметът на Чипровци.

Велообиколката съумя да притегли представители от разнообразни страни, измежду които Албания, Англия, Германия, Румъния, Съединени американски щати, Украйна, Холандия, Франция, Чехия. Те се състезаваха на четири дистанции. По най-предизвикателното 138-километрово трасе се включиха 96 участника, като за втора поредна година спечелили станаха приключилите по едно и също време Галин Генчев и Симеон Желев от пловдивския клуб „ Цар Симеон “. Те усъвършенстваха миналогодишното си достижение и съумяха да финишират едвам за 3 часа, 49 минути и 19 секунди. Техни подгласници станаха Пламен Лумпаров и германецът Клеменс Унтергугенбергер. Най-бързи на дългата отдалеченост при дамите бяха Мария Николова (5:01:04), Алисън Готие от Съединени американски щати и Боряна Николчева. По 105-километровото трасе се състезаваха 90 колоездача, като първи приключиха Любомир Любенов (3:22:07), Илия Илиев и Йевген Гриник от Украйна при мъжете и Виктория Данова (3:30:58), Яна Шенгарова и Улиана Лентис още веднъж от Украйна. На 75 км призьори бяха Валентин Радев (2:59:50), Венцислав Димитров и Даниел Краселт, както и Боряна Ножарова (3:02:45), Цвета Дойчева и Ваня Проданова. Най-късата отдалеченост беше 45 км и по нея първи финишираха румънецът Стефан Барбу (1:26:35), Иван Донков и Николай Георгиев и дамите Фани Зафирова (2:05:12), Гергана Ангелова и Красимира Бошанова. За да насърчат хората от района, уредниците бяха планували настрана класиране и спомагателни награди за така наречен локални герои – най-бързите измежду повече от 40 колоездачи от Северозапада, които се включиха в обиколката.

Финалът и награждаването бяха в село Митровци, където колоездачите попаднаха измежду достоверната атмосфера на локалния събор. Те бяха посрещнати с монтанска духова музика и класическите скара и бира. Всеки финиширал получи медал-отварачка, дарове и студена бира „ Пустиняк “, като колоездачите съумяха да изпият общо над 800 бутилки. Организаторите на Велообиколката бяха планували и атрактивен награден фонд, който също идваше от Северозапада – бутикови домашно приготвени вино и ракия от региона.

„ Планираме третото издание следващата година, в което се надяваме участниците да минат хиляда души “, сподели Еленко Еленков, ръководител на Семеен кодекс „ Бегач “.

Събитието се провежда за втора поредна година като част от план, финансиран от фондация „ Америка за България “ за подкрепяне на туризма в Северозапада. Партньори на Велообиколката на Северозапада са общините Чипровци, Белоградчик, Чупрене и Монтана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР