Възстановяването на старите пътни връзки между България и Северна Македония

...
Възстановяването на старите пътни връзки между България и Северна Македония
Коментари Харесай

Ще има ли трети граничен пункт между България и Северна Македония

Възстановяването на старите пътни връзки сред България и Северна Македония е тематика, която във всеки комфортен миг политиците вадят от над 30-годишните архиви с обещания. Дали задълбочаващата се рецесия в дипломатическите връзки сред двете прилежащи страни ще замрази очакванията на хората от граничните региони, които са в действителност хиляди разграничени фамилии? Какво се случва с плана за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Клепало "? 

На територията на благоевградска област има два настоящи гранични пунктове сред България и Северна Македония - „ Златарево “, който беше изпепелен от пожар преди 2 години, и „ Станке Лисичково “, който от 25 години чака да бъде уголемен с нова постройка

Към момента мечтаните и обещавани гранични пунктове сред Струмяни - Берово и Симитли - Пехчево са неосъществени. Първият има по-голям късмет, тъй като 30 километра от пътя е главно рехабилитиран, като остават единствено 7 километра до границата. Там, от македонска страна, има построени здания за митнически и граничен надзор, които пустеят от преди повече от 20 години. От българска страна няма нищо, с изключение на планова подготвеност.

Докато хората от Струмяни чакат това да се случи в миналото, планинските селца около пътя напълно се обезлюдиха. И следва въпросът дали въобще си коства? Каква е икономическата и политическа полза? 

Секретарят на Община Струмяни Иван Секулов разяснява пред БНР:

" Поне от 40 години се приказва за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Клепало ". Преди към 30 години започнаха да се подхващат дейности - тогава беше построена постройката на Митницата от страна на Северна Македония, над Берово, и по този начин си остана ".

Той изясни, че 30-километровата права към границата е била рехабилитирана в границите на 4-5 месеца, а за оставащите 7 километра става дума за ново строителство, при което процедурите са разнообразни и доста по-дълги. 

" По информацията, която имам, късната есен на 2022-2023 година този пункт би трябвало да стартира да действа ", сподели Секулов и добави, че положителната инфраструктура ще даде късмет на бизнесите в региона.

Репортаж на Кети Тренчева в предаването " 12+3 " можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР