Възстановяване, реставрация и адаптация на сцената на Читалище „Надежда 1869“

...
Възстановяване, реставрация и адаптация на сцената на Читалище „Надежда 1869“
Коментари Харесай

Кандидат-кметът на Велико Търново Даниел Панов: Сцената на Читалище „Надежда 1869“ ще бъде възстановена

Възстановяване, реституция и акомодация на сцената на Читалище „ Надежда 1869 “ е измежду главните цели на кандидат-кмета на Велико Търново за трети мандат Даниел Панов. Това съобщи той по време на галерия, отдадена на театралното дело, почнало в Старата столица точно от емблематичната културна институция.

„ Проектът за реституция на сцената на читалището към този момент е импортиран в Министерството на културата. Водил съм диалози с министър Боил Банов за значимостта на този план. Читалище „ Надежда 1869 “ е национално благосъстояние. Вече 150 години културното средище поддържа българския дух, тук са заседавали три Велики национални събрания, тук се е родил лозунгът на българската държавност „ Съединението прави силата “. Читалището е знак на Велико Търново и на българщината “, разяснява Панов.

Даниел Панов е ръководител и на инициативния комитет за честванията на 150-годишнината от основаването на Читалище „ Надежда 1869 “, част от програмата на които бе и изложбата за театралното дело в старопрестолния град. Кадри от театрални постановки и истински театрални костюми от фонда на МДТ „ Константин Кисимов “ привлякоха мощен публичен интерес.

Кандидатът за кмет благодари на читалищното настоятелство с ръководител арх. Донка Колева, на читалищните дейци и на великотърновските актьори. „ Заедно утвърждаваме положителното име на Велико Търново, българската просвета и изкуство у нас и по света. Сигурен съм, че това ще продължи и отсега нататък “, обърна се към аудиторията Панов.

Гости на откриването на изложбата бяха претендентите за общински съветници от листата с номер 43 на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили Венцислав Спирдонов и Васил Вълчев, който е и шеф на МДТ „ К. Кисимов “. Вълчев изрече почит и благодарност към създателите, създателите, възрожденците, запалили искрата на театралното дело в града ни. Той акцентира, че великотърновският спектакъл е правоприемник на първите запалянковци, отдали сили религия и мъдрост за основаването на театъра и след това – в превръщането му в уникален у нас, с приобщаването на музикалния филиал през 60-е години на предишния век.

„ В наши дни великотърновският спектакъл е многожанров, неповторим, с креативната симбиоза на два театъра – музикален и трагичен. Днес, когато Велико Търново публично е разгласен за Историческа и духовна столица на България, основоположникът Читалище „ Надежда “ и наследникът – МДТ „ К. Кисимов “ са призвани с активността си да надграждат “, добави театралният шеф Васил Вълчев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР