Възрастта не е порок“ е популярно твърдение, което не важи

...
Възрастта не е порок“ е популярно твърдение, което не важи
Коментари Харесай

Работата няма възраст

„ Възрастта не е недостатък “ е известно изказване, което не важи за една от най-важните сфери на общественото и икономическо развиване – заетостта. Създаването на благоприятни условия за работа на хора над 55+ и в пенсионна възраст се оказва предизвикателство, което може да се пребори със средствата на високите технологиите и с нов метод към пазара на труда.

Това е вярната посока, като имаме поради, че поколението 1964-1978г., така наречен „ бейби бумъри (baby boomers! “, са първите, които изпитват мъчителния конфликт от това по какъв начин при високо цифровизирана стопанска система и нови обществени връзки да си обезпечат спокойна „ есен “ в живота. Техните деца и внуци държат ключа към достойните „ златни “ години на своите близки. Като отворят усещанията си към тяхната постоянно подценявана софтуерна и професионално адаптивност към света през днешния ден и се възползват от обществените им умения в общество, което се обръща от ден на ден към меките умения като водещи в салдото „ живот-кариера “. Така всички печелят.

Но нишата на така наречен „ сребърна стопанска система “ следва да се пребори и с конкуренцията на сивия бранш при наемането на хора в пенсионна възраст, както и за грижа за възрастни заболели. Регулирането на тези връзки посредством динамични благоприятни условия с ясни условия са основата, върху която стъпват три нови бизнес плана. Те могат да очертаят стопански облика на актуалните „ баба и дядо “, както и на грижата за тях, без неудобството да приказваме безшумно за нещата, които се случват.

Мрежа за търсене на работа на „ сребърни експерти “, без „ възрастта да е недостатък “, онлайн азбучник за наемане на „ баба “, платформа за грижи за възрастни заболели, която верифицира гледачите и обезпечава опция за цялостна проследяемост – това са образците, които представяме:
Нови кариерни благоприятни условия
 Радослава Димитрова - Снимка Личен списък

Радослава Димитрова е съосновател на HRLabs и основател на Фейсбук групата „ Работа за нашите родители/Senior Careers “. Тя влезе в класацията „ 40 до 40 “ на Дарик радио с концепцията си. HRLabs се ангажира със обществено значими дела и Facebook общността за кариерни благоприятни условия на „ сребърни експерти “ е една от тях. Както Радослава споделя,  „ Повечето компании са обърнати към младите, завършващи студенти, дейни експерти, експерти, специалисти и ръководители в 20-те, 30-те и 40-те си години. По закон е неразрешено да се разгласяват разгласи с ограничаване или желание към възраст, пол, етнос и така нататък, само че действително неписаните такива водят до практическо неравноправие. Срещали ли сте хора, работили интензивно дълги години, които на възраст над 50 години се опасяват и тормозят единствено от мисълта, че може да им се наложи да търсят работа?  Тази група е за тях! “.

Радослава споделя за случай от началото на HRLabs през 2022 година Компания търси търговски представители „ сполучливи - млади, скоро приключили, с готовност да са дейни “. „ По обявата аплайваха разнообразни хора, като ми направи усещане, че имаше такива над 50-годишна възраст. Знаех, че шефът ще ги отхвърли още по CV, не тъй като нямат пълномощия, а тъй като за съответната роля се изисква доста пътешестване, експедитивност, хъс и така нататък Стана ми тъжно, тъй като тези хора, няма по какъв начин да знаят всичко „ зад “ обявата. До тях доближава единствено една липса на позвъняване, което ги демотивира и ги кара да мислят, че не са конкурентни. Това безусловно не е по този начин! “. За да позволи обстановката и, с цел да е потребна на своите родители, взема решение да сътвори Facebook група в предложения/ търсения за работа особено за хора над 50-годишна възраст. Обявите в нея не изключват разглеждането на претенденти на под 50 година, а подсигуряват, че и тези над тази възраст ще имат еднакъв късмет в предварителния асортимент.

„ Истината е, че броят на фирмите, които употребяват групата като канал за търсене на гении, е по-малък, в сравнение с бих желала. Чрез различни групи за работа в по-големите градове доближих до настоящите работодатели, които разгласяват разгласи. Малко работодатели умеят да приложат силата на сребърния капитал, а въпреки това, малко негови представители имат увереността и силата да се потвърждават. Хората, които построяват сребърния капитал, в над 80% са се предали психически. Те не имат вяра, нямат вяра, че нещо ще се промени. Страхът да рискуват, да опитат, да не се провалят, е извънредно огромна спирачка пред тях. Напълно съществено, за множеството е „ въпрос на оцеляване “. За наслада, бизнесът все по-малко ще може да пренебрегва гениите над 50-55 година в една застаряваща нация. Държавата се засилва, като доказателство е „ Мярката за наемане на безработни лица над 55-годишна възраст “ на Агенцията по заетостта “, приключва Радослава.
„ Рент-а-Баба “ за щастливи деца
 Стела Балджиева – Снимка Личен списък

Стела Балджиева провокира възторг в онлайн пространството и медиите със смелото предложение да цифровизира многото неофициални оферти за гледане на деца и помощ у дома от хора в пред- и пенсионна възраст. Стела живее в Пловдив със фамилията си и води кулинарен блог. Платформата " Рент-а-Баба " се ражда като концепция от споделените истории на майки и бързо ескалира до действителен уеб страница с азбучник от баби чартърен.

„ Първият човек, за който една майка се сеща да помоли за помощ за детето си, е нейната майка или свекърва. Ако живеят надалеч, още са трудово дейни или са умряли, тази помощ отпада, а не всеки родител е отворен към концепцията за детегледачка, най-често без доста опит. Съвсем друга грижа би предложил пенсионер или човек, който към този момент е отгледал своите деца, и който не е подвластен значително от новите технологии и с наслада би предложил топлина, игра и богат репертоар от приказки и лични истории “, споделя тя.

Идеята отключва смесени реакции, в това число поради недоверието, постоянно провокирано от неточни наемания в сивия бранш. Затова Стела основава не организация, а дава опция за включване в азбучник. Създава фондация „ Рент - а – Баба “. Тя има верифициращи функционалности и не печели от комисионна. Ще набира дарения за техническо поддържане.

„ При нас хората се записват непринудено – и възрастните лица, които оферират съответна услуга (гледане на деца, разработване на ръкоделия, домашни хранителни продукти), и търсещите (семейства с съответни потребности и условия за локация). Не осигуряваме претовареност, затова нямаме връзки с нито една от страните. Потребителите са свободни да се свързват и договарят между тях, без да ни осведомяват и без да дължат такси за услугата. “ Стела поучава двете страни да подписват цивилен контракт, който да подсигурява съблюдаване на законови права и отговорности. „ Няма по какъв начин да знаем дали те ще се придържат към въпросната рекомендация, само че в платформата се включиха изключителни персони, с богат професионален опит, с уважавани специалности и очевидно високо равнище на просвета. Смятаме, че биха желали подписване на договорни връзки с родителите и без увещание от наша страна “.

По предварителни данни, най-голямо е търсенето на „ баба чартърен “ за София и огромните градове. Мнозина желаят просто някой да води и взима децата им от учебно заведение или детска градина поради трафика и затрудненото напредване в столицата в пикови часове. Оказва се, че и доста хора биха хапнали домашно приготвена храна от някой възрастен. Има предложение в тези две насоки. „ В България занапред следва да се развиват доста действия, в това число и сребърната стопанска система. След диалози с значително хора в пенсионна възраст сме наясно, че интензивността в по-зрял стадий от живота е мечтана, стига здравословното положение да го разрешава. Това подсигурява освен финансови, само че най-много обществени изгоди – нещото, от което възрастните имат най-голяма нужда “, споделя Стела.
„ Утро “ прави грижата за възрастните предвидима
 Мартин Христов - Снимка Личен списък

Александър Колев, Мартин Христов и доктор Даниела Иванова основават първата в България подготвена общественост от болногледачи и персонални асистенти, като дава почтено заплащане и благоприятни условия за професионално образование и развиване. Платформата „ УТРО “ свързва гледачи и фамилии на заболели, самите пациенти, и обезпечава транспарантен развой на наемане и следене на процеса на грижа.

„ УТРО е частен снабдител на обществена услуга “Асистентска поддръжка ”, или, с други думи, предоставяме болногледачи за грижа за възрастни хора почасово или непрекъснато вкъщи. Идеята се зароди след извънредно мъчно и несполучливо търсене на болногледачи за личните ни близки “, споделя Александър. Мартин добавя, че повод е и „ положението и изискванията за работа в тази промишленост, в някои случаи брутално експлоатираните работещи в нея, неприятната администрация и организация от страна на частните снабдители, и неналичието на каквато и да е противоположна връзка и бистрота за положението на крайните консуматори на обществената услуга, а точно - възрастните хора “. УТРО действа в мощно контролирана среда, при действието на относително нов закон за обществените услуги и поднормативна уредба, само че се възползва от предпоставките за добър бизнес – застаряващо население, динамична цифровизация, улеснен достъп до човешки запас.

 Александър Колев - Снимка Личен списък

Александър има вяра, че заради спецификата на българския трудов пазар хората над 50-55 години са по-дълго стопански дейни, изгодите от „ сребърната стопанска система “ назряват в по-късен, и надлежно - скъсен, интервал. Това може би понижава икономическия интерес за производители и снабдители на услуги към този пазар – грижите за възрастни. „ Навлизането на бизнеси и услуги, които обслужват хората в надтрудоспособна възраст и/или тези с увреждания и неспособност за самообслужване, би могло да бъде обвързвано и с компликациите, които страната изпитва в обезпечаването на съответна обществена услуга. Най-сериозното предизвикателство в тази рентабилна ниша е по какъв начин да се оформи този бранш по резистентен метод. По-точно, посредством основаването на нови специалности и с надграждащите образования на съществуващите, както и с артикул или услуга. Те могат да бъдат доходоносни, само че единствено в случай че имат ясна добавена стойност за потребителите и техните фамилии и „ лежат “ на деликатно построени процеси и процедури. Разработваме цифрови функционалности, първи за българския пазар, като потребителски профил, наличен през уеб-приложение с дневни доклади, следене на банкет на медикаменти и съществени здравни и медицински знаци. Това са стратегическите въпроси, с които се занимаваме, с цел да може след 25-30 години този пазар да обслужва нас “.

Мартин добавя, че макар че българските персонални асистенти и болногледачи са търсени в цяла Европа поради своята преданост, механически умения и добра работна нравственос, работят постоянно без контракти, при доста по-нисък надзор на качеството на услугата, в рискова среда. УТРО се надява да ги върне в България с почтено заплащане и благоприятни условия за професионално образование и развиване. Компанията образова и клиентите. Поради обстоятелството, че за старостта и старческите заболявания, в това число заболяванията на мозъка като деменция и Алцхаймер, към момента рядко се приказва обществено, фамилиите нямат знания по какъв начин да се приспособяват, какъв експерт да търсят.

Но най-голямото предизвикателство остава излизането на тези действия от сивия пазар, което е основа за основаването на постоянен бизнес. Мартин приключва: „ Търсенето на услуги за грижа за възрастни хора вкъщи ще пораства на европейско и национално равнище. Перспективите за развиването на обществените услуги в България са положителни заради огромния брой подготвени здравни и медицински фрагменти, работеща нормативна уредба и техническа инфраструктура, която да поддържа все по-засиленото присъединяване на технологиите в грижата и лекуването на възрастните хора “.
Текстът е част от бр. 117 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно на публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР