Борислава Георгиева е HR мениджър на DHL ESS. Основател е

...
Борислава Георгиева е HR мениджър на DHL ESS. Основател е
Коментари Харесай

Дори да има дъно в ИТ бранша, то ще е временно

Борислава Георгиева е HR управител на DHL ESS. Основател е на HR#IT Talents - първата група в България за експерти в областта на човешките запаси в ИТ промишлеността.

Разговаряме с нея за процесите в сектора на осведомителните технологии предвид на пренареждането от последните месеци.

През 2022 година софтуерният бизнес у нас реализира растеж от над 25%, през предходната година растежът не спря, а просто позабави скорост и бе на половина. Секторът е главно експортно насочен и както в него към този момент се майтапят, кихнат ли на Запад, тук някой се разболява. Но IT промишлеността не е болна и не е в ступор, а е в миг на отрезвяване и преосмисляне след гигантското ускоряване, провокирано от събитията по време на пандемията. Компаниите в тази област на активност са пазарно насочени и пазарът е този, който движи развиването и косвено дирижира процесите.

Много фактори повлияха на обстановката в осведомителните технологии – икономическа застоялост обхвана Запада, микроикономическото равнище не дава тласъци, геополитическите провокации, две войни, миграцията на хора, тласнати от спорове и стопански неволи, заради което са подготвени да работят при по-ниско възнаграждение… Когато един бизнес се свие, той „ отрязва “ други бизнеси. При всичко това обаче българските интелектуални артикули, създадени от стартъпи и други компании, би трябвало да се поддържат, те трансформират историята. Конкуренцията ни със страни като Румъния и Полша в IT региона набъбна, заплатите доближиха равнища, които лишиха конкурентното ни преимущество пред неограниченото количество програмисти  от Индия, Пакистан, Китай.
Ситуацията на пазара на труда в IT сферата
е от едната до другата прекаленост. Има международни колоси, които внезапно понижават състава си. Компаниите са много внимателни в наемането, като се изключи тези, които са решили да разкриват нови отдели в България. Повечето са със замразени проекти за асортимент и изчакват да видят какъв ще е развоят. На този стадий се търсят и се наемат хора с опит, а такива, които желаят занапред да навлизат в IT сферата, имат компликации при намирането на работа. Подходът към пазара на труда е друг за всеки. Тези, които в този момент приключват IT специалности, най-лесно могат да влязат в фирмите посредством стажантски стратегии или посредством позиции, които не изискват съществуването на доста процедура зад тила. Затова в сегашната обстановка предлагам да натрупат опит по лични планове – може да построяват уеб сайтове, софтуер… Да не чакат да намерят първата си работа, а да са дейни, даже това да е без възнаграждение. IT академиите имат достъп до разнообразни компании и постоянно те предлагат гении. Моментът е тежък и в случай че имате сигурна работа отвън IТ сферата, по-добре изчакайте с преквалификацията в програмист или започнете редом да учите и да се подготвяте за момента, когато след година или две рецесията ще премине.
Повечето компании развиват гениите
Вариант е да тръгнете от друга позиция и да се развивате в компанията към мечтаната роля. Според някои прогнози през второто и третото тримесечие на тази година обстановката в IT региона ще се резервира без оптимистична смяна, чака се в част от фирмите съкращенията да се засилят. Има доста незнайни, политическата динамичност се ускорява, в доста страни по света 2024-а е година на избори, включително и за Европейския парламент. В Съединени американски щати се отварят нови работни места, което може позитивно да рефлектира и у нас. Много са процесите, които би трябвало да се цифровизират - това демонстрира, че протичащото се в IT промишлеността е краткотраен развой. Има много работа за киберсигурността, изкуственият разсъдък би трябвало да стане част от автоматизираните системи на фирмите.

В България IT фирмите остават
най-желан шеф
тъй като секторът е с най-бърз напредък. Много хора желаят да навлизат в специалността, има потребност от ментори. Статистиката демонстрира, че в последните години са се нараснали дамите в този бизнес, а когато има повече дами в екипите и на лидерски позиции, продуктивността се усилва и текучеството понижава.

Всеки желае да е в удобна, нетоксична работна среда, да има висок стандарт на живот, само че е нужно предопределение, логическо мислене и пристрастеност към технологиите, с цел да се работи в IT региона. Най-добре е всеки да си зададе въпроса какво желае да реализира и кое го пали, в какво гори. В търсене на пътя може да се употребява
кариерно насочване и кариерен коучинг
Не бъди самичък в този океан от благоприятни условия и в случай че не можеш да се ориентираш, потърси съвет. Всяка рецесия ражда най-малко три благоприятни условия и тези, които учат, развиват се и търсят смяната, ще се осъществят. Чрез коучинга човек самичък си слага задачите и начертава пътя, който е подготвен да извърви.

Всяка смяна е обвързвана със разтърсвания, а изкуственият разсъдък е технология, която към този момент провокира гражданска война, само че преди 15 година и цифровият маркетинг направи гражданска война. Изкуственият разсъдък става нашият нов сътрудник, който не се изморява и няма потребност от отпуска. Той ще ни подкрепя да се фокусираме върху по-креативната част от процесите и дилемите. На една HR конференция използвахме робот да произнесе моите думи, което ми лиши от напрежението, в същото време това създаде мощен резултат върху участниците. Приемам го като знак, че е време да интегрираме по-ефективно изкуствения разсъдък в работата си, а не да се плашим от него.
Как да управляваме смяната?
Единственото несъмнено нещо е смяната и по тази причина би трябвало да сме постоянно с настройката, че можем да се приспособяваме и да способстваме със своите способности, гении и уникалност. Колкото сме по-гъвкави и адаптивни, толкоз сме по-готови за бъдещето и за всичко, което се демонстрира в действителността. Ако в този момент сте студенти, фокусирайте се върху своята подготовка, вземете максимума от образованието и преподавателите. Възможностите идват при хора, които знаят какво желаят. Ако ви следва да избирате компетентност и ви харесват технологиите, учете нещо обвързвано с изкуствен интелект.
Кариерата
на хората е като пътешестване, в което има сложни, само че и приятни моменти. Дори и да ни освободят от работа, това не е краят на света, а може да е нова опция. И в този момент конкурентно преимущество ще имат фирмите, които имат артикули с добавена стойност, употребяват AI и имат ангажирани чиновници, които дават максимума от себе си. Дори в кратковременен проект да има закъснение на растежа в софтуерния бранш, то ще е краткотрайно, тъй като от ден на ден бизнеси ще би трябвало да стават софтуерни, което води до непрекъснато търсене на хора с сходен профил.

Има компании, които отрязаха съвсем целия обществен пакет за да запазят работни места. Но диалозите за
придобивките, промоциите и образованията
на хората в множеството организации не са спрели. Коучингът също стартира да се предлага като облага, която оказва помощ на хората да са оптимално ефикасни и целеустремени, защищава от прегаряне и стрес, развива себепознанието.

Надявам се, че всеки харесва това, което работи. Ако някой не е разкрил призванието си, дано да си зададе въпросите, които да му оказват помощ да откри пътя към своята сладка кариера на задоволство. Не спирайте да учите и да се променяте. Инвестирайте в това да се превърнете в по-добра версия на себе си, без да се сравнявате с другите.
Текстът е част от бр. 119 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР