Възраждане поиска всеки, който получава помощ от чужбина, да се

...
Възраждане поиска всеки, който получава помощ от чужбина, да се
Коментари Харесай

Стената на позора. Какво се крие зад идеята на Възраждане за чуждестранните агенти

" Възраждане " изиска всеки, който получава помощ от чужбина, да се записва като " задграничен сътрудник ". Законопроектът ще се прегледа от парламентарни комисии. Партията споделя, че законът е " като в Съединени американски щати ". Всъщност обаче той копира част от репресиите на режима на Путин в днешна Русия.

Гражданска самодейност " Правосъдие за всеки " се занимава с разяснителни акции на тематика правораздаване и правосъдна промяна, организира обществени събития, от време на време публични митинги, шествия, срещи с професионални общности.

Всичко това по думите на юрист Емил Георгиев от организацията попада под ударите на на партия " Възраждане " за " задграничните сътрудници ", който беше импортиран в Народното събрание в края на октомври. Особено в случай че някой българин, приел непознато поданство, реши да подкрепи финансово деятелите.

Законопроектът планува редица ограничавания за всеки, който получава средства от задгранични физически лица, търговски сдружения, фондации и други, когато парите са над 1000 лева за една година.
Ако един художник е получил стипендия от задгранична фондация, той няма да има право да работи в държавен университет.
Например, в случай че един художник е получил стипендия от задгранична фондация, той би трябвало да се заявява като " задграничен сътрудник ", няма да има право да работи в държавен университет, да прави политически мнения и да работи по планове с държавно или общинско финансиране.

Критици на законопроекта към този момент го нарекоха " закон за гражданската гибел ". Други откриват доста прилики с настоящия към този момент 10 години в Русия сходен закон. Самите вносители от " Възраждане " споделят, че са употребявали за модел американския закон с сходно име.

Емил Георгиев дава съответен образец: в случай че един българин, приел поданството на друга страна, харесва активността на " Правосъдие за всеки " и реши да я подкрепя финансово със 100 $ месечно да вземем за пример, за една година организацията би получила от този човек 1200 $ - доста над минимума от 1000 лева, планувани от законопроекта. Тогава самодейността би дала отговор на определението за " задграничен сътрудник ".

" Без никакво значение къде работи, дали е на държавна работа, дали по някакъв метод прави осъществяване на държавна политика или е просто готвач ", споделя Георгиев пред Свободна Европа.

" Целта на фашизоидния проектозакон в България е да изправят на стената на позора хората, които на процедура вземат участие в ръководство на интернационалните планове или планове, финансирани по интернационалните финансови грантови схеми ", споделя политологът и доцент от Софийския университет Огнян Минчев .

" Възраждане " е четвъртата по бройка политическа мощ в българското Народно заседание и има 27 от общо 240 народни представители. Партията постоянно заема крайни позиции, приканва за овакантяване на Европейски Съюз и НАТО, провежда митинги против всеки израз на взаимност с Украйна, която беше нападната от Русия преди съвсем девет месеца. На събитията на " Възраждане " се веят съветски флагове, а партията постоянно е наричана " проруска ".

Лидерът на организацията Костадин Костадинов обаче споделя, че е преписал законопроекта си от американския. Внимателен взор води до извода, че преписване в действителност има, само че то не е от Съединени американски щати, а от ръководената от Путин Русия.
" Преписан " ли е от американския
Преди дни във Facebook водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов сподели, че законопроектът е " преписан съвсем изцяло " от американския федерален за регистрация на задграничните сътрудници (Foreign Agents Registration Act, FARA).

" Ако този закон бъде съпоставен с FARA, от който се твърди, че е преписан, там такова нещо безусловно не може да намерите. Би било неуместно ", споделя юрист Георгиев.

Платформата за инспекция на обстоятелства съпостави законопроекта с американския закон и откри доста основни разлики.

Според американския закон " задграничен сътрудник " е човек, който работи като представител или под управлението или контрола на „ задграничен принципал “ . Това може да бъде непознато държавно управление, партия или лице отвън Съединени американски щати, като се изключи американски жители с местопребиваване в страната, или организация, основана според законите на непозната страна или чиято стопанска активност се развива главно отвън Съединени американски щати.
В Съединени американски щати належащо освен задгранично финансиране, само че и контролът над " сътрудника " да се реализира от задграничен " принципал ".
С други думи е належащо освен задгранично финансиране, само че и контролът над " задграничния сътрудник " да се реализира от задграничен " принципал ", а не от американски жител. В образеца на Емил Георгиев става дума за задграничен жител, физическо лице, " без никакво значение къде работи, дали е на държавна работа, дали по някакъв метод прави осъществяване на държавна политика или е просто готвач ".

Според законопроекта на " Възраждане " " задграничен сътрудник " е " локален индивид ", всяко " физическо или юридическо лице, гражданско съдружие или политическа партия ", което получава парични или материални помощи от задгранични източници.

Това определение не прецизира от кого се управлява " локалният индивид ", дали от български " принципал " или задграничен, а се концентрира върху получените помощи, чийто най-малък размер би трябвало да е 1000 лева, с цел да се счита той за " задграничен сътрудник ". При несъблюдение на регистрация в упоменатия период от 15 дни може да има санкции, които в някои случаи доближават 10 000 или даже 20 000 лева, планува планът.

По думите на Георгиев приложното поле на закона или с други думи дейностите, поради които човек може да бъде разгласен за " задграничен сътрудник ", е доста необятно. Освен медиите то включва още осъществяването на най-различни разяснителни, обучителни, осведомителни " и други " акции, планове, засягащи " обособени обществени групи " от обществото, без да се разяснява кои, " както и при всяка друга активност с нестопанска цел ".
Какви са следствията за " сътрудника "
Експерти, с които беседва Свободна Европа, споделят, че задачата на американския закон се лимитира до гласност на средствата и непознатите ползи.

По думите на Емил Георгиев FARA търси гласност и то за лица, които са директно свързани с държавни структури на непозната страна.

" Чуждестранните сътрудници " се вписват в указател и почти тук нещата завършват ", споделя Георгиев.

Глоби и санкции се ползват, в случай че " задграничният сътрудник " не се записва в период, даде погрешна информация при регистрация, по някакъв метод наруши FARA или в случай че е представител на властта или на държавни организации.

Според позицията на " Възраждане " българският законопроект също " не планува забрани и заличавания, а изсветляване на собствеността ".

Това обаче не е по този начин. Проектът планува на " задграничните сътрудници " и на обвързваните с тях лица да се забранят редица действия, измежду които преподаването в държавни и частни просветителни заведения, както и работата в лечебни заведения, обекти на Вътрешното министерство и Министерството на правораздаването и Българска академия на науките. Изключение се прави за финансиране от фондовете на Европейски Съюз и при подписване на търговски покупко-продажби и хазартни игри.

Огнян Минчев споделя, че този вид финансиране, което партията на Костадинов дефинира като " непозната агентура ", на процедура е " напълно обществено и транспарантно " и без въвеждането на нов закон.

" Вие не можете да вземете непрозрачно нито една стотинка от регистрирани интернационалните фондации или обществени институции, които имат в своята активност точно мотивирането и финансирането на избран вид планове, в това число и в България ", споделя той.
Приликите с съветския закон
Русия одобри собствен закон за " задграничните сътрудници " през 2012 година с сходен мотив - че обществото би трябвало да знае какво е финансирането на хора, стоящи зад разнообразни дела. По-късно обаче ограничавания и санкции.

Преди 10 години той засягаше единствено неправителствените организации. Постепенно текстът беше неколкократно разширяван, като стартира да обгръща медии и обособени физически лица, да се усилва размерът на санкциите и наказванията. Въведен беше указател на " задграничните сътрудници ", както и условието те да се отбелязват като такива при всяка демонстрация в обществените мрежи и да предават отчети за активността си. Законът стартира да се ползва в Русия всеобщо през 2020 година и през 2021 година докара до първата вълна на политическа емиграция след разпада на Съюз на съветските социалистически републики.

На 1 декември в страната ще влезе в действие изцяло нов, койтообединява и актуализира главните разпореждания във връзка с статута на задграничните сътрудници.

Според него „ задграничен сътрудник “ е всяко физическо или юридическо лице, което получава финансова поддръжка от чужбина или се намира под „ задгранично въздействие “. Последното се дефинира като „ даване на поддръжка от непознат източник на разположение или влияние върху това лице, в това число посредством насила, увещание или други средства “.

Изразът е присъщ за режима на Леонид Брежнев през втората половина на XX век в Съюз на съветските социалистически републики, когато за " задгранично въздействие " се счита в това число слушането на западна музика, носенето на дънки и дъвченето на дъвка.

Сред рестриктивните мерки, планувани за задграничните сътрудници, са:
да провеждат обществени прояви;да преподават в държавни учебни заведения и университети и да водят просветителска активност измежду непълнолетни;да заемат постове, за които е необходим достъп до държавна тайна; да стават членове на изборни комисии и други публични комисии; да употребяват опростената система за данъчно облагане;да употребяват държавно финансиране за креативна дейност;да вземат участие в пазаруването на артикули и услуги за държавни и общински нужди;да бъдат специалисти при провеждането на екологически експертизи.
Това е записано в съветския закон. В плана на " Възраждане " те наподобяват доста сходно. Партията на Костадинов предлага да се забрани на " задграничните сътрудници " и " обвързваните с тях физически лица ":
да правят активност в държавни и частни детски градини, учебни заведения и центрове за поддръжка на личностно развиване, университети, в лечебни заведения, обществени домове, обекти на Вътрешното министерство и Министерството на правораздаването, както и в Българска академия на науките.да правят креативна активност за сметка на държавния или локалния бюджет;да вземат участие в публични поръчки по държавни или общински договори;да вземат участие в планове на държавната и локалната власт;да правят оценки на въздействието върху околната среда;да вземат участие в политически действия. Какви може да са следствията
В случай че бъде утвърден законопроектът на " Възраждане ", съгласно Огнян Минчев " ще бъдат остракирани и изолирани хора, които работят обществено и транспарантно ". В същото време тези, които работят за " незаконни, полупрестъпни и всевъзможни други корпоративни и политически непрозрачни схеми на финансиране ", ще продължат необезпокоявано.

Според Минчев става дума за " задгранични сътрудници " в България, които получават подкупи от съветски енергийни компании като " Газпром ", " Лукойл ", както и от съветски корпоративни и фондационни групи като тази на глобения от Европейски Съюз и България предприемач Константин Малофеев.

от Българска социалистическа партия е обвинен, че е шпионирал от името на организацията на Малофеев за да обърне ориентацията на България към проруска.

" Никой не е чувал за това " Газпром " да финансира обществено някакви действия и да ги регистрира по обществен и законен от гледна точна на закона метод. Но ние не си вършим заблуда, че тя не финансира посредством всевъзможни схеми български политически и всевъзможни институции и ползи ", споделя политологът.

Според Емил Георгиев обаче шансът да бъде признат този закон е доста дребен. " Приемайки невероятната догадка, че се гласоподава и обнародва, ще има доста съществени проблеми с използването му, да не приказваме че ще бъде и сполучливо нападнат пред Конституционния съд ", споделя той.

Законопроектът следва да бъде разискван в три парламентарни комисии - по правните въпроси, по бюджет и финанси и по просвета и медии. Досега нито една друга партия не го е подкрепила.

От пресцентъра на " Възраждане " не са дали отговор на въпросите на Свободна Европа досега на публикуването на текста.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР