Възможно ли е несъществуваща партия да бъде санкционирана от Централната

...
Възможно ли е несъществуваща партия да бъде санкционирана от Централната
Коментари Харесай

Как ЦИК замалко не глоби Спаси София, която нито е партия, нито участва в изборите

Възможно ли е несъществуваща партия да бъде глобена от Централната изборна комисия (ЦИК) за нарушение на разпоредбите за предизборната пропаганда за избори, в които тази несъщестуваща партия няма и да се явява?

Звучи необичайно, само че е реалност и единствено разпоредбите за съставяне на болшинство в ЦИК за взимане на решения попречи на комисията да се разправи с този въпрос.

Казусът води началото си от решението на общинския консултант в София Борис Бонев да открие приемна в един от трамваите на градския превоз. Бонев е един от създателите на гражданската организация " Спаси София ", бе претендент за кмет на вота през 2019 година, като в следствие стана самостоятелен общински консултант, представлявайки организацията си.

Неотдавна " Спаси София " разгласи, че става партия, като задачата й са локалните избори тази есен и няма да взе участие в парламентарния избор на 2 април. Организацията събра нужните документи и подписи и ги внесе в съда, а той към момента не се е произнесъл за регистрацията й към този момент като политическа партия.

Но, да се върнем към приемната на общинския консултант Бонев в трамвая...

Тази интензивност бива видяна от уеб страницата " Пик ", който излиза с типично заглавие по тематиката " Браво бе Бонев! За теб закони няма ли ", като се базира на фейсбук пост на засегнат жител.

" Политическата пропаганда в градския превоз е категорично неразрешена - ползвам заповедта. (И ползва заповед) Трамвай 3014 не е частен - той е общински, платен е и е поддържан с налозите на всички жители на София, без значение на коя партия симпатизират. Той не е частен и е аморално да се употребява за политическа пропаганда.

3014 е единственият Т6А2БГ с съвременна осведомителна система. Вместо да обслужва пасажери, сега той се употребява за пропаганда на партия. Само си представете за миг какъв немислим вик щеше да е, ако например друга партия беше брандирала общински трамвай със своето лого и правеше срещи с жители в предизборна акция ", написа жителят Георги Драганов.

Публикацията в " Пик " очевидно е възмутила и различен жител - В.Г. - както е посочено в жалбата му до ЦИК, оповестена на уеб страницата на комисията. В. Г. дефинира като " изцяло неприемливо една партия да употребява публичния превоз за пропаганда ". И желае налагане на глоба и сезиране на способените институции.

Така на 22 март на свое съвещание способената институция преглежда жалбата и има препоръчан план за санкциониране на " Спаси София ". Ето с какви причини:

" Независимо от обстоятелството, че " Спаси София "  не е записана за присъединяване в изборите за народни представители на 2 април 2023 година и Борис Бонев не е регистриран като претендент за депутат, в публичното пространство е известно, че същите имат съглашение за поддръжка на политически индивид – коалиция " Продължаваме промяната ", който е регистриран за присъединяване в идните избори за народни представители на 2 април 2023 година

Поради горното ЦИК смята, че е осъществено нарушаване на наредбата на член 182, алинея 3 от Изборния кодекс, който не разрешава потреблението на държавния и общински превоз за предизборна пропаганда от страна на " Спаси София "  и общинския консултант Борис Бонев. "

На глоба предстои и залепянето на логото на гражданската организация по трамвая - отбелязва още ЦИК.

До решение обаче по този начин и не се стига, тъй като от присъстващите в залата 14 членове на комисията " за " предлагането " Спаси София " да бъде санкционирана са гласували 6-ма членове на ЦИК, а " срещу " - 8. А Изборният кодекс указва, че би трябвало да има болшинство от 2/3 от присъстващите.

А след " фиаското "  от гражданската организация излязоха със следната позиция:

" България не е серпантина да е в " предизборна акция "  вече втора година. И до момента в който Народните събрания идват, упражняват редакторските си умения върху Изборния кодекс и си отпътуват, животът в София не е спирал - жителите не престават да имат проблеми, да желаят да задават въпроси и да споделят хрумвания по какъв начин градът ни да стане по-добро място за живот.

Местната власт не е в предизборна акция - Столичният общински съвет не се разпуска с всеки краткотраен живот на следващия парламент. А Чл. 36 (1) т. 2 от ЗМСМА (законът за локалната власт, б.р.), задължаващ общинските съветници да осведомят своите гласоподаватели за активността си, продължава да важи, без значение дали тече предизборна акция за различен тип избори.

Да изпълняваш законовите си отговорности не е и не може да бъде неразрешена политическа активност. Ако за някои политици срещите с жителите са само избирателен трик, то за господин Борис Бонев и Спаси София това е всекидневие. И не можем да бъдем винени, че най-обикновена приемна на общински консултант е по-оригинална и притегля повече внимание от нечия предизборна акция ".


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР