Възможно е Тръмп да заплаши, че ще изтегли военнослужещи от

...
Възможно е Тръмп да заплаши, че ще изтегли военнослужещи от
Коментари Харесай

Заплахите на Тръмп към Европа и срещата му с Путин тревожат НАТО преди срещата тази седмица

Възможно е Тръмп да заплаши, че ще изтегли военнослужещи от Европа и ще приключи присъединяване на Съединените щати в ученията на НАТО на срещата на Алианса тази седмица, в случай че страните членки не се ангажират да усилят бюджета за защита, споделят дипломати и военни, представени от в. " Дейли телеграф ".

Ангажиментът за повече разноски за защита към този момент е бил поеман от страните членки на срещи на водачите през лятото, само че до момента малко страни (едва 5 от 28) са изпълнили задачата да заделят най-малко 2% от брутния си вътрешен артикул за защита. Тръмп в същото време неотдавна заплаши, че може да преразгледа военното наличие на страната си в Европа (в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия и Естония), в случай че страните от НАТО не създадат нещо, с цел да изпълнят този аршин.

Същевременно срещата на НАТО, дни преди тази с съветския президент Владимир Путин, поражда терзания, че двамата водачи може и да си приказват за преначертаване на параметрите на сигурността в Европа, в случай че водачите не се съгласят да поемат по-голяма тежест във военните разноски на НАТО, считат високопоставени източници на вестника, които вземат участие в подготовкана на срещата на Алианса.

На срещата обаче се чака НАТО също по този начин да предложения Македония, която обаче не би могла да стане пълновръстен член, преди договорът за името ѝ да е финализиран. Миналата година част от Алианса стана и Черна гора.

Опасностите

Според " Ройтерс ", въпреки европейските водачи да споделят, че към този момент нямат илюзии за връзките си с Тръмп, само че се притесняват, че политиките му за " Америка преди всичко " може да навредят на всички. Агенцията написа, че приятелите на Америка в Европа одобряват непредсказуемостта на президента, само че от това не им става по-лесно да гледат по какъв начин той подкопава целите им.

Германският външен министър Хайко Маас сподели неотдавна, че " старите стълбове на надеждността се срутват ", имайки поради изтеглянето на Тръмп от договорката с Иран и наказателните мита върху вноса на стомата, засягащи и Европейски Съюз и съпроводени от опасност за мита и върху колите. Посланията на политиката към Русия са смесени, тъй като Белият дом по едно и също време усилва наличието на Съединени американски щати в Европа и заплашва да изтегли войски, в случай че не се покачат разноските за защита, а и не предлага добра съгласуваност за глобите против Москва..

Тръмп, който като в действителност водач на съюза е следен с безпокойствие от сътрудниците, към този момент е давал сигнали, че посланието му към другите държавни управления на срещата ще е, че те би трябвало или да усилят разноските за защита и да понижат вносните мита. " Ще кажа на НАТО: Трябва да започете да си плащате сметките. Съединени американски щати няма да се грижи за всичко... Направо ни убиват в търговията, " сподели той на протест по-миналата седмица.

Макар американски представители да са казвали, че Вашингтон заделя 70% от военния си бюджет за НАТО, Европа не приема това - почитан европейски чиновник да вземем за пример прави оценка този дял на не повече от 15%.

Същевременно има риск провалена среща на НАТО да е даже още по-неблагоприятна от форума на Г-7 през юни, изключително в случай че Тръмп се разбере по-добре с съветския президент Владимир Путин в Хелзинки на 16 юли, споделят представители на алианса, представени от " Ройтерс ". Друг посланик споделя, че събитие във Вашингтон е демонстрирало слабата угриженост на Тръмп за координацията с Европейски Съюз във външната политика, присъща за предишното, а Европейски Съюз е " закъсал без водачеството на Съединени американски щати. "

Попитан за трансатлантическите връзки, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг цитира Суецката рецесия от 1956 година и войната в Ирак от 2003 година като образци за разлики, с които страните са се справили. Представители на Европейски Съюз обаче настояват, че Тръмп не се интересува от решения, даже от други възможности на наказателните мита и отхвърли от нуклеарната договорка с Иран, предлагани от чиновници на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Най-лошият сюжет

Канада и Европа в това време вършат опити да покажат, че са повишили разноските си за защита и се чака членките на НАТО от Европа, дружно с Канада и Турция, да усилят военния бюджет с най-малко 4% през 2018 година, което прави към 90 милиарда $ общо от 2015 година насам. Според почитан представител на Съединени американски щати в защитата обаче това може да не е задоволително. Според него шансът Тръмп да сътвори проблеми на срещата, като се оплаче от неналичието на " заслужено " разделение на бремето в защитата е по-голям от 50:50.

Двама високопоставени дипломати от НАТО даже споделят за " Ройтерс ", че са готови за най-лошия случай - Тръмп да разгласи, че ще спре военните учения на Съединени американски щати в Европа или ще изтегли бойци от Прибалтика.

Представител на Държавния департамент обаче акцентира, че администрацията " надълбоко цени тази връзка " с " най-близките съдружници " без значение от напрежението, което към този момент " дълго време е фактор ".

В тази обстановка Европа търси други сътрудници като Япония или - по въпросите на нуклеарната договорка с Иран - Русия и Китай, означават други представени от " Ройтерс " дипломати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР