Въздушните сили на Тайван днес са вдигнали изтребители в отговор

...
Въздушните сили на Тайван днес са вдигнали изтребители в отговор
Коментари Харесай

27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван


Въздушните сили на Тайван през днешния ден са вдигнали изтребители в отговор на навлизането на 27 китайски самолета в зоната за противовъздушна защита на острова, заяви " Свободна Европа " с позоваване на тайванското министерство на защитата.

В изказване на министерството се показва, че измежду китайските самолети е имало 5 бомбардировачи H-6 с нуклеарен капацитет и 18 изтребители , а както и въздушен танкер за зареждане с гориво.

Самолетите са прелетели край южното крайбрежие на Тайван към протока Баши.

Засега китайската страна не е коментирала изказването на тайванското държавно управление.

Тайван, който Пекин третира като своя провинция, през последната година на няколко пъти, че китайски военни самолети, които летят край острова , както и покрай следените от Тайван острови Пратас.

Тайванските управляващи оповестиха, че близо 150 китайски военни самолета на навлезли в зоната за противовъздушна обрана на страната в границите на четири дни при започване на октомври , когато Китай отбелязваше националния си празник. Зоната е по-широка от териториалното въздушно пространство на острова.
 Срещу опасността от Китай Тайван модернизира бойната си авиация
Срещу опасността от Китай Тайван модернизира бойната си авиация

Напрежение в основен район

Тайван има лична администрация, която е самостоятелна от Китай от 1949 година, когато островът стана леговище за представителите на силите, подкрепящи партията Хоминдан - те бяха победени от комунистите в китайската революция. Официално Тайван се самоопределя като " Китайска република " в символ на това, че не признава легитимността на провъзгласената през 1949 година от комунистите Китайска национална република.

Тайван е приет публично от 15 страни, членуващи в Организация на обединените нации, а доста други поддържат стопански и културни връзки с острова без да са декларирали публично, че го признават за обособена република. В последно време в таванското общество се чуват апели за прокламиране на самостоятелност. Пекин от своя страна ускорява реториката си във връзка с Тайван. Анализаторите не изключват вероятността от китайско навлизане и опит на Пекин да откри надзор над острова със мощ.
 Блинкън: Съединени американски щати и съдружниците ще работят, в случай че Китай нападне Тайван
Блинкън: Съединени американски щати и съдружниците ще работят, в случай че Китай нападне Тайван

За доста страни в района и отвън него нарушение на статуквото е забележителна опасност за мира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР