Въздухът в столицата е замърсен с азотен диоксид над допустимите

...
Въздухът в столицата е замърсен с азотен диоксид над допустимите
Коментари Харесай

Еколози алармират за азотен диоксид над нормите в София

Въздухът в столицата е нечист с азотен диоксид над допустимите средногодишни правила - за казуса излиза наяве от нов отчет на екологичното съдружие " За Земята ". Активистите упорстват за предприемането на съответни ограничения, ограничаващи концентрацията на нездравословните газове, които са извършител на астма, белодробни и сърдечни проблеми.

Според оповестените данни в две от общо 42 точки на премерване има превишаване на средногодишната норма , а в една концентрацията е малко под прага — единствено с 0,09 микрограма на пространствен метър. Отделно, в 12 от изследваните местоположения, за които няма данни от цяла година, има също стойности над средногодишната норма. В над 1/3 от точките на премерване те са близки до или над средногодишната норма за азотен диоксид.
 София се подреди на 9-то място в света по замърсен въздух
София се подреди на 9-то място в света по замърсен въздух

Таиз заран индикаторите на фините прахови частици са сложили столица ни в аления бранш

Азотният диоксид е токсичен газ с остра миризма. Oсвен с белодробни проблеми, той се свързва със болести като астма , хронична белодробна непълнота, инсулт, коронарна болест на сърцето. Съществен въпрос от епидемиологична позиция е и каква част от хората в София са изложени на по-дълги или по-кратки интервали на замърсяване с NO2 над и покрай сериозните правила, в това число прагови концентрации и алармени стойности. А с цел да отговорим на него, съгласно доктор Ангел Буров, ни трябват по-надежден транспортен модел и разбори на трафика, измервания по-близо до улицата, където се движат хората и в градските каньони сред постройките. На база на тях може да се прави положително дисперсионно моделиране на замърсяването на въздуха с азотен диоксид, както и оценка на експозицията на жителите и посетителите на София.

Необходими са повече измервания за азотен диоксид и вземане предвид с резултатите от тях при установяване на ограниченията на територията на града ни. В момента Столична община създава следващата стратегия за въздуха, със стотина ограничения, само че замърсяването с азотен диоксид даже не е регистрирано. Надяваме се това да бъде поправено, когато документът бъде показан на софиянци за мнения до края на година., разяснява Ивайло Хлебаров от екип " Чист въздух " на Екологично съдружие " За Земята ".
 Близо 60% от столичаните не са чували за ограниченията против мръсния въздух в София
Близо 60% от столичаните не са чували за ограниченията против мръсния въздух в София

11% знаят за зеления билет

Припомняме, че на 13 ноември, бе обявено, че н въздух.

А ден преди този момент стана ясно, че
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР