Във вторник вечер светът стана свидетел на един от най-знаменитите

...
Във вторник вечер светът стана свидетел на един от най-знаменитите
Коментари Харесай

Еузебио ди Франческо - архитектът на историческия подвиг на "Рома"

Във вторник вечер светът стана очевидец на един от най-знаменитите обрати в историята на Шампионската лига. " Рома " опроверга предварителните прогнози, като навакса три гола закъснение в реванша и изхвърли " Барселона " от шампионата.

Овациите след впечатляващия мач на олимпийския стадион в Рим обра старши треньорът на " вълците " Еузебио ди Франческо. Името на италианския експерт евентуално беше измежду най-споменаваните след триумфа с 3:0, който заличи загубата с 1:4 на " Камп ноу ".

" Поемам виновността за загубите и за някои несъответствуващи мнения в обществените мрежи, само че евентуално мога също и да приема отговорността за успеха ", сподели шеговито Ди Франческо, който в своя дебютен сезон класира " Рома " за първия полуфинал в най-силния клубен шампионат от 1984 година

Поливалентният футболист

Ди Франческо евентуално е предопределен на триумфи във футбола още с раждането си. Италианецът е кръстен на легендата на португалския футбол Еузебио. Той е роден в Пескара, а на 15 години минава в школата на " Емполи ", откъдето стартира пътят му към огромната сцена.

Италианецът играе като поливалентен полузащитник, който може да се подвизава както в центъра, по този начин и на крилото. Той компенсира по-скромните си механически умения със себераздаване и изключителна устойчивост.

Върхът във футболната му кариера е престоят му в " Рома ", където играе от 1997 до 2001 година Ди Франческо е част от популярния тим на Фабио Капело, който завоюва купата в Серия А през 2001 година

В този интервал полузащитникът притегля вниманието и на националните селекционери Чезаре Малдини и Дино Дзоф. В интервала от 1998 до 2000 година той изиграва 12 мача за " скуадра адзура " и отбелязва един гол.

Първи стъпки в треньорството

На 36 години и с 510 мача в Серия А италианецът взема решение да приключи футболната си кариера през 2005 година Любовта към играта обаче го връща на стадиона в ролята на треньор. Негов кумир в специалността е някогашният му ментор в " Рома " Зденек Земан.

" Работех в морски курорт, който ми разреши да се откъсна, само че ми липсваше мириса на тревата, футболното игрище и съблекалните. Чувството е изцяло друго. Футболистите са фокусирани върху изявите си, а треньорът има цялостен тим зад себе си. Трябва да ръководиш играчите и да убедиш хората в това, което приказваш ", споделя Ди Франческо пред клубния уебсайт.

 Еузебио ди Франческо - архитектът на историческия героизъм на
© Reuters

След несполучливи престои отпред на " Виртус ланчано ", " Пескара " и " Лече " италианецът поема втородивизионния " Сасуоло " през 2012 година Още в дебютния си сезон Ди Франческо печели промоция и съумява да класира тима за историческо първо присъединяване в Серия А.

Под негово управление " Сасуоло " се утвърди като борбен тим с атакуващ жанр на игра. Успехите му в скромния отбор от едноименния град с население от 40 хиляди души не свършват с изкачването в Серия А.

След като съумява да оцелее в дебютния си сезон в елита, " Сасуоло " приключва 12-и през идната година, а през 2016 година впечатли всички с шесто място и историческо класиране за европейските клубни шампионати. Тимът на Ди Франческо се показа солидно в европейския си дебют и влезе в групите на Лига Европа.

През лятото на 2017 година " Рома " избра Ди Франческо за заместител на напусналия в посока " Интер " Лучано Спалети. Това надвишава и най-големите упования на експерта поради обвързаността му с тима.

" Имах няколко благоприятни условия пред себе си, само че възприятията ми към града, който ми е дал толкоз доста, изигра значима роля. Това ми даде спомагателна мотивация. Не се замислих повторно ", сподели Ди Франческо.

Атакуващ жанр на игра и компактна отбрана

Предпочитаната скица на игра на Ди Франческо e 4-3-3 с един опорен и двама атакуващи полузащитници. Играта на италианския експерт се построява с бързи дейности по фланговете още от отбрана. Водещо във философията му е честата промяна на позициите на играчите.

В отбрана схемата на игра прелива в 4-5-1. Разстоянието сред отбраната и полузащитата е сгъстено, което кара съперникът да комбинира с топката по широчината на терена.

 Решителният гол на насладата за
© Reuters

Решителният гол на насладата за " Рома "

Срещу " Барселона " Ди Франческо изневери на стила си и употребява скица с трима централни бранители. Това даде резултат и даде опция за нападателна игра по фланговете с включването в предни позиции на бързите халф-бекове Алесандро Флоренци и Александър Коларов.

Решенията на италианския експерт на терена се уповават въз основата на статистически данни, а отвън терена той се стреми да се дистанцира от интриги и погрешни вести към тима му.

" Гледам да се диференцирам от всичко останало. Щях да направя доста повече неточности, в случай че обръщах внимание на всички злословия. Не побеждаваш, тъй като не правиш неточности, а побеждаваш, тъй като правиш по-малко от всички останали. За да постигнеш това, би трябвало да се абстрахираш от разсейването и да се фокусираш върху работата ", споделя ди Франческо.

Фотогалерия: Футболната полуда на "Олимпико " >

" Тактиката е значима, само че духът е доста по-голям ", декларира прочувственият италианец. Именно борбеният дух и голямото предпочитание бяха в основата на зрелищния поврат против " Барселона ".

План най-много за италианците към този момент е от дълго време изпълнен с класирането за полуфиналите в конкуренцията. Всеки идващ триумф ще бъде като бонус във визитката на Ди Франческо, който прави повече от желан първи сезон като треньор на " Олимпико ".

В същото време тимът му би трябвало бързо да не помни еуфорията от подвига против " Барселона ", тъй като с изключение на европейски борби му следва тежка задача и във вътрешното състезание, в случай че желае и следващата година да е част от шампионата на най-хубавите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР