Във връзка с продължаващите инфлационни процеси, КТ Подкрепа“ настоява да

...
Във връзка с продължаващите инфлационни процеси, КТ Подкрепа“ настоява да
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“: В проектобюджета на НЗОК няма съобразяване с КТД, медиците ще продължат да напускат

„ Във връзка с продължаващите инфлационни процеси, КТ „ Подкрепа “ упорства да се заложи нарастване с най-малко 15% в перо „ разноски за личен състав ” по отношение на 2022 година “ Това се споделя в мнение на синдиката за проектобюджета на НЗОК. От там означават, че заложеното нарастване на разноските за личен състав, което е малко над 12 млн. лева по отношение на бюджета за 2022 година, в действителност в по-голямата си част е за застраховане на трудовите хонорари такива, каквито са били през предходната година. „ Допълнителните средства са едвам 5,9 млн. лева, което съставлява под 9% растеж на разноските за труд “, показват от КТ „ Подкрепа “.

Досежно заплатите на работещите в бранша, в мнението си по плана на държавен бюджет пък от синдиката упорстват за НЗОК да се заложи нарастване с най-малко 15% в перо „ разноски за личен състав ” по отношение на 2022 година Спират се и на обстановката в районните здравни инспекции: „ Обстановката в националните центрове и РЗИ също е причина за намален витален стандарт измежду работещите. От национално значение е съгласно нас трудещите се в тази сфера да получават почтено трудово заплащане, изключително имайки поради икономическата и финансова рецесия, в която страната ни се намира. Липсата на спомагателни средства в държавния бюджет за 2023 година обостря още повече обстановката и обезстойностява работата на чиновниците. Затова и пожелаваме повишение на заплащането на труда на работещите в РЗИ и националните центрове в коефициентен размер от 5.2 по отношение на МРЗ “, показват от там в мнението си по държавния проектобюджет.

Освен във връзка с възнагражденията на служащите и чиновниците, следва да се заложи увеличение и на средствата за прехрана и за финансови разноски, гласи още мнението на „ Подкрепа “ по проектобюджета на НЗОК. „ Командировъчните бяха увеличени двойно – мярка, чакана от години, която обаче следва да бъде обезпечена финансово. В противоположен случай рискуваме чиновниците да не могат да правят вменените им професионални задължения. В допълнение, всеобщото повишаване на цените води до повишени разноски за консумативи, комунални услуги, а следва да се вземат поради също остарелите сграден фонд, съоръжение, техника “, разясняват от синдиката.

От там декларират още, че поддържат финансирането на аптеки в отдалечени, труднодостъпни региони и за тези, които са единствен реализатор на съответната активност от община, както и с денонощен режим на работа.

От КТ „ Подкрепа “ напомнят за признатия законов текст, съгласно който Националните рамкови контракти би трябвало да включват условия главните трудови хонорари на медицинските експерти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в осъществяване на контракти с НЗОК, да са не по-малко удобни от плануваните в групов трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “. „ В плана не успяхме да открием запис и повишени финансови средства, които да подсигуряват осъществяването на тези условия. Вече е необятно известно, че контрактуваните в КТД „ Здравеопазване “ трудови хонорари постоянно не се осъществят на процедура, заради дефицит на средства. В случай, че такива няма планувани в бюджета на НЗОК и в този момент, медицинските фрагменти ще не престават да напущат страната и дефицитът на лекари и медицински сестри ще се задълбочава “, предизвестяват от синдиката в своето мнение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР