Във връзка с искане на Постоянната комисия по здравеопазване в

...
Във връзка с искане на Постоянната комисия по здравеопазване в
Коментари Харесай

МЗ предлага намаляване на ставката на ДДС за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък

 Във връзка с искане на Постоянната комисия по опазване на здравето в Народното събрание, управлението на Министерството на здравеопазването одобри мнение по отношение на въвеждането на диференцирана ставка за медикаменти.

Министерство на здравеопазването предлага понижаване на ставката на Данък добавена стойност на 5% за всички лекарствени артикули, които са включени в Позитивния лекарствен лист – това са медикаменти за домашно и болнично лекуване, заплащани с бюджета на НЗОК или Министерство на здравеопазването. Съгласно Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006, се дефинира, че диференцираната ставка за медикаменти не може да бъде по-ниска от 5%.

Намаляването на налога за медикаментите, включени в Позитивния лекарствен лист, ще разреши на НЗОК и Министерство на здравеопазването да усилят доста броя и типа на медикаментите, които се закупуват с обществени средства. Така да вземем за пример, в случай че годишните разноски на Министерство на здравеопазването и НЗОК за медикаменти са 2 милиарда лв., намаляването на ставката от 20 на 5 % ще разреши да се платят в допълнение медикаменти на обща стойност с 300 милиона лв. повече. Сега тези пари, събрани от здравни вноски, не се разходват за медикаменти, а се връщат в държавния бюджет под формата на Данък добавенa стойност.

България е измежду страните с най-високо доплащане на здравната помощ и главен дял в него има доплащането за медикаменти. Само пациентите с стеснен брой болести у нас получават изцяло безвъзмездни медикаменти за главното си заболяване. Всички останали заплащат съвсем напълно цената на лекуването си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и Министерство на здравеопазването е минимално или липсва. Намаляването на ставката на Данък добавена стойност от 20 на 5% за медикаментите от Позитивния лекарствен лист ще разреши да се усили броят и типа на медикаменти, които се оферират гратис или с понижение, което ще понижи доплащането от болните.

Диференцираната ставка на Данък добавена стойност върху медикаментите не е оригиналност за страната. При основаването на НЗОК преди 20 години, имаше нулева ставка на Данък добавена стойност върху медикаментите, заплащани с бюджета на касата.

Становището на Министерството на здравеопазването е признато и изпратено до Постоянната комисията по опазване на здравето при 46-то Народно заседание по отношение на постъпил Законопроект за допълнение на Закона за налог върху добавената стойност, импортиран от народния представител Корнелия Нинова и група народни представители на 30.07.2021 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР