Във Видин десетки земеделци с трактори излязоха на шествие в

...
Във Видин десетки земеделци с трактори излязоха на шествие в
Коментари Харесай

Зърнопроизводители и от Видин излязоха на протест

Във Видин десетки земеделци с трактори излязоха на шествие в отбрана на зърнопроизводството в страната и българските потребителите от безконтролния импорт от Украйна. Недоволстващите потеглиха по бул. " Панония " в посока към Дунав мост 2, само че без да пречат на придвижването.
Протестиращите зърнопроизводители упорстват за активирането на изключителни ограничения против разстройствата на пазара и потреблението на запаса за рецесии в селскостопанския бранш в Европейски Съюз.
Продукцията, която е импортирана в България от Украйна, е доста над нужното количество за страната ни. Заради това родното произвеждане залежава, изясни ръководителят на Съюза на зърнопроизводителите във Видин, счита Жечко Андрейнски
" Видинският съюз провежда всички тези дейности взаимно с Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националния съюз на земеделските кооперации. Този митинг се провежда в 16 града в България и е ориентиран в поддръжка на аграрни производители от Вишеградската група, като към тези претенции, които те предявяват, ние предявяваме свои претенции, които са съответно за нас, за България. Не сме съгласни с неконтролируемия импорт на зърно от Украйна, което влиза в България. Само до този миг мога да кажа, че слънчогледът, който е импортиран в България е над 1 300 000 тона, което е доста над нужното количество за България. Освен това се внасят безкрайно количество царевица и пшеница. Всички тези зърна са създадени при условия, които не отговорят на употребяваните препарати за растителна отбрана и не са съобразени с условията на Европейски Съюз. Влизайки в България, това зърно се смесва с българското зърно и се показва по-нататък като българска продукция ", сподели още той.
Според Жечко Андрейнски, с отпусната помощ от 426 милиона лв. за земеделските производители държавното управление слага чеп сред зърнопроизводителите и останалите браншове в земеделието.
" Тази поддръжка беше ориентирана в поддръжка на проблемите, които породиха в резултат на войната в Украйна, а няма по какъв начин българските зърнопроизводители да не се наранени, още повече, че инфлацията при нас в България е рекордна за Европейския съюз и надвишава 18-20 % към днешна дата, също така високите цени на торовете и препаратите слагат земеделските производители пред съществено тестване. "
Зърнопроизводителите не се съгласни с политиката на държавното управление в региона на земеделието и ще упорстват за обективни обезщетения.
" Проблемите на зърнопроизводителите са доста по-големи от проблемите на другите аграрни производители, а точно, ние произвеждаме хляба за цялата страна и осигуряваме работни места за доста аграрни служащи. Така че считам, че нашите претенции са обективни и ще ги отстояваме. "  
Настояват също европейските солидарни коридори за експорт на украинско зърно да минават пренос през България. Казват, че под опасност е и идната стопанска година.
" В момента при мен залежава зърно, царевица, слънчоглед от предходната година, защото цените паднаха фрапантно и не покриват себестойността на направените разноски. В момента добивът на слънчоглед в нашия район е 150-200 кг от декар, рентите, които плащаме са 70-80, разноските за развъждане на един декар са над 250-300 лв.. Стоката ни залежава по складовете, цената е доста ниска. Не може да продаваме стока под себестойността ѝ, не е обикновено. Украйна ни подби пазара.
Протестиращите настояват, че секторът е застрашен от всеобщи банкрути, неспособност да изплащат рентите и междуфирмена задлъжнялост.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР