Във Върховния съд в Белград ще бъдат подадени два нови

...
Във Върховния съд в Белград ще бъдат подадени два нови
Коментари Харесай

Сърбия подава нови искове срещу НАТО за бомбардировките с уран през 90-те

Във Върховния съд в Белград ще бъдат подадени два нови желае против НАТО от жертви на бомбардировките с обеднен уран през 1999 година, заяви юрист Сърджан Алексич пред РИА Новости.

Първият иск против НАТО е подаден на 20 януари 2021 година от лица, потърпевши от бомбардировките с обеднен уран в Сърбия през 1999 година Случаят се отнася до болен от рак офицер от югославската войска, чието име не се оповестява в полза на процеса. Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич работи по събирането на доказателства от няколко години.
Експерт: Велика Сърбия и Велика Албания са доста рискова динамичност
Сближаването сред Еди Рама и Александър Вучич не е „ здравословно “, сподели за Радио Свободна Европа Едуард Джоузеф - преподав...
Прочети повече
" На 20 януари внасяме два нови желае в Белград от две жертви и се надяваме да внасяме по два или три всеки месец по-късно. Необходими са време и средства за специалистите по взривни субстанции и средства за заличаване, както и за правене на съдебномедицинска експертиза. Трябва ясно да се потвърди, че НАТО е бомбардирала мястото, където са се намирали ищците, с обеднен уран. Ще би трябвало да се потвърди също, че ракът на ищците е породен от радиация от натовски уран ", сподели юристът пред организацията.

" НАТО е употребила обеднен уран на сръбска територия, макар че е могла да употребява стандартни оръжия поради превъзходството си по мощ. Но те са употребявали оръжия, които имат дълготраен гибелен резултат и последици за цялото население в продължение на милиони години. Това е военно закононарушение и Северноатлантическият алианс би трябвало да обезщети сръбските жители ", съобщи Алексич.

Искът, подаден през януари предходната година, е бил изпратен до централата на НАТО, само че юристът към момента няма информация за приемането му. Той посочи, че съдът може да съобщи желае посредством представителството на НАТО в сръбското министерство на защитата или по различен юридически път.

В случая със западноевропейските бойци, които са били изложени на рискова доза радиация, до момента в който са служили в НАТО наоколо до радиоактивните муниции и на мястото на тяхното потребление, Алексич възнамерява да изиска обезщетение от най-малко 300 000 евро за всяка от сръбските жертви. Сръбският юрист е подпомаган от италианския юрист Анджело Фиоре Тарталия, който сполучливо е представлявал италианските военни и е постигнал 253 правосъдни решения, които към този момент са встъпили в действие в Европа.
Литва изиска от НАТО спомагателни гаранции за сигурност
Като се има поради утежняването на военното състояние в района, Литва упорства за спомагателни гаранции за сигурност на източния фланг...
Прочети повече
Според Тарталия броят на военнослужещите, които са се разболели от рак в Италия, е 7600, към 400 от тях са умряли, а той съставлява 500 души. Случаите се отнасят до болести, породени от обеднен уран, при италиански бойци, служили на Балканите от Босна и Херцеговина, където НАТО за първи път е използвла обеднен уран, до Косово и Метохия.

Според юристите искът е подкрепят от решение на Белградския областен съд от 2001 година, с което водачи на НАТО, като американския военачалник Уесли Кларк и някогашния общоприет секретар на НАТО Хавиер Солана, са приети за отговорни за военни закононарушения против сръбското население. В материалите по делото са посочени точните дати и места на потребление на снаряди с обеднен уран от самолети на Северноатлантическия алианс.

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР