Във Фригия, област в Мала Азия, живеел един богат и

...
Във Фригия, област в Мала Азия, живеел един богат и
Коментари Харесай

Св. апостол Онисим от Седемдесетте апостоли

Във Фригия, област в Мала Азия, живеел един богат и благороден човек, на име Филимон. Когато светите апостоли проповядвали Евангелието, Филимон повярвал и по-късно бил присъединен към седемдесетте апостоли.
Филимон, още до обръщането си, имал плебей на име Онисим. Като се провинил в нещо пред господаря си, Онисим се побоял от наказване и избягал от него в Рим, където тогава проповядвал св. деятел Павел. Множество римляни, като чули словото на светия деятел, се обръщали към Господа. И Онисим чул проповедта на деятел Павел. Думите му възбудили в него откровено разкайване и пламенна религия. Той последвал апостола. Когато Павел бил подложен на гонения и заточения, Онисим не се отделил от него, приел св. Кръщение и продължавал старателно да му служи.
Павел обикнал Онисима и желаел вечно да го задържи при себе си. Като разбрал, че Онисим принадлежи на Филимон, той намерил, че няма право да го остави при себе си без волята на господаря. Павел пратил Онисима при Филимон с писмо, в което молил за него прощение и увещавал Филимона милостиво да одобри своя плебей – като брат в Христа. Това писмо - обръщение до Филимон – е поместено сред другите послания на деятел Павел в Новия Завет на Светата Библия.
Филимон освен дал прошка на Онисим, само че и му дарувал независимост. Онисим се върнал при св. деятел Павел и му служел с ревнивост и лоялност. Той самичък, теоретичен от Павел, станал един от апостолите и след гибелта на своя преподавател, отишъл да проповядва Словото Божие в далечни страни. Той проповядвал в Испания, в доста градове на Гърция и Мала Азия, и към този момент в дълбока напреднала възраст бил подложен свещеник в Ефес, след Тимотей и Йоан Богослов. Св. Игнатий Богоносец загатва за него в едно от своите послания като за човек благоверен и трудолюбив, ревниво изпълняващ отговорностите си.
Няколко години Онисим бил ефески свещеник, обръщал езичници към Христа, укрепявал вярващите посредством поуки и образец на благодетелен живот.
В царуването на Траян (98-117 г.) почнало гонение срещу християните и Онисим бил извикан в Рим. Доведен на съд при шефа Тертил, Онисим с неотстъпчивост изповядал Името на Христа. На въпроса, кой е и от какъв жанр е, той дал отговор:
- Аз съм християнин. В младостта си бях плебей на човек, а в този момент съм правилен плебей на Господа Иисуса Христа!
- За каква цена те е купил новият ти Господар? - запитал шефът.
- Синът Божий, Иисус Христос, със скъпоценната Си кръв ме е изкупил от крах – дал отговор Онисим.
На въпроса, какво се назовава суетлив живот, Онисим изброил пороците, които ни отдалечават от Бога: скъперничество, горделивост, злоба, клеветничество, неистина и двуличие, яд, прекаляване и пиене.
- Всичко това се назовава суетлив живот – споделил Онисим – и на всичко това източник и причина е поклонението на лъжливи богове. И теб уверявам, Тертиле, познай истината, остави краткотрайната суетност, приеми Закона на любовта към близък и се обърни с религия към Създателя и Спасителя! Той ще те одобри, тъй като не желае гибелта на грешниците, само че се радва на тяхното смирение и им прости предходните съгрешения.
Тия думи, цялостни с благост и обич, раздразнили шефа:
- Та значи ти освен сам упорстваш в заблужденията си – извикал той. - само че и нас желаеш да обърнеш към тях? Ти за това ще бъдеш подложен на мъчения.
- Мъченията не ме плашат – дал отговор Онисим, - измежду страданията вярата за предстоящ живот ще ме утеши и силата Христова ще ме укрепи.
Управителят заповядал да отведат Онисима в тъмницата, където светият деятел прекарал осемнадесет дни. Той бил утешаван от честите визити на християните и от тяхното състрадание. На невярващите той проповядвал Словото Божие и мнозина от тях обърнал към истината.
След осемнадесет дни шефът изгонил Онисима от Рим и го пратил на изгнание в Путеол. И там св. Онисим продължавал без боязън да проповядва Евангелието и да обръща езичниците.
Като разбрал за това, Тертил още веднъж го повикал на съд. Като видял, че Онисим е непреколонен във вярата си, заповядал грубо да го бият и по-късно го предал на гибел. Една християнка от царски жанр взела обезглавеното тяло на светия страдалец и го сложила в сребърен ковчег.
© Жития на светиите, Синодално издателство, 1991 година.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Празници  Смъртта на свети Кирил Славянобългарски Смъртта на свети Кирил Славянобългарски  14 февруари - празник на виното, празник и на любовта 14 февруари - празник на виното, празник и на любовта  Св. преподобни Мартиниан Св. преподобни Мартиниан  Св. Мелетий Антиохийски Св. Мелетий Антиохийски  Отбелязваме Месни Заговезни Отбелязваме Месни Заговезни Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата...
Тези двамата несъмнено са положителни! В дребна зала пред не доста хора те демонстрираха невероятните си умения на една маса за тенис, само че не...
Григор Димитров се завърна с победа Съвет за електронни медии ще мисли още дали да накаже Българска национална телевизия поради... Радев одобри външния министър на Македония Н... Сирия отхвърля да има химически оръжия НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 15 февруари
Овен Този четвъртък няма да имате причина да се оплачете от деня.Ще постигнете, повече от колкото сте си представяли. Постарайте се да...
Вижте коя кръвна група е най-слаба и най-п... Трябва да си признаем, че отглеждаме келеш... Трима ранени при пукотевица покрай централа... Аз давам отговор за 110 милиарда, само че заплатата... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Кремъл продължава да отхвърля за починали...
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма удостоверение за гибелта на съветски военни вследствие на американс...
Борисов: Няма Истанбулска спогодба без ко... Над милион българи не работят и не мислят... Ангелкова: Спекулира се с информацията за... Пеевски не върви на работа - хайде и ние!  www.expert.bg  Борисов: Въвеждането на е-управление ще е оценка за министрите Борисов: Въвеждането на е-управление ще...  Франция регистрира рекорден експорт на вино и спиртни питиета Франция регистрира рекорден експорт на вино и...  И Българска народна банка се сети да предизвестява за рисковете при търгуване с криптовалута И Българска народна банка се сети да предизвестява за рисков...  Икономиката на Европейски Съюз с най-бърз растеж от 2007 година насам Икономиката на Европейски Съюз с най-бърз растеж от 200...  www.iwoman.bg  Николета се изясни в обич на Ники Михайлов (снимка) Николета се изясни в обич на Ники Михай...  Секси щерка и майка й наподобява като сестри (снимки) Секси щерка и майка й наподобява като сес...  Любовното писмо, което в никакъв случай няма да прочетеш Любовното писмо, което в никакъв случай няма да прочие..  Бъдете деликатни с топ офертите за Св. Валентин Бъдете деликатни с топ офертите за Св....  http://www.sportlive.bg  Българското присъединяване на Зимните олимпийски игри през днешния ден (15.02) Българското присъединяване на Зимните олимпийск...  Програма на Зимните олимпийски игри 2018г. за през днешния ден (15.02) Програма на Зимните олимпийски игри 2018...  Ливърпул унижи Порто в Португалия Ливърпул унижи Порто в Португалия  Реал Мадрид обърна и съкруши ПСЖ на Реал Мадрид обърна и съкруши ПСЖ на " Берна... Интервю Още Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Борован
Поредният случай на принуждение в профилиран център, в който...
Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Нови Най-четени Най-коментирани Прогноза за времето - 15 февруари (четвъртък)... 14
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР