Тайната на българските билки се крие в чудодейната им лековита

...
Тайната на българските билки се крие в чудодейната им лековита
Коментари Харесай

Еньовден – магията на българските билки

Тайната на българските билки се крие в чудодейната им лековита мощ. Още от антични времена хората се лекували с билки и даже им приписвали божествена мощ. В България на 24 юни се отбелязва празникът на билките – Еньовден, който е обвързван с доста магични ритуали.

Исторически Еньовден произлиза от античните траки и в началото е имал езически темперамент. С навлизането на християнството, този ден се отбелязва като Рождение на Св. Йоан Кръстител. Наричаме го Еньов или Йоанов ден. На 24 юни честват билкари, лечители, хомеопати и цветотерапевти, които се занимават с правенето на лековити чайове, смазки и отвари с растения от природата.

 Еньовден - магията на българските билки

Какво съставляват билките?

Това са растения с лечебно влияние върху човешкия организъм. Това е цветна градина, която с мощната си лечебна сила въздейства на индивида по-добре от медикаментите.

Структура на билките

Целият растителен свят е обвързван с всичко в близост. С Вселената, звездите и божественото. Всяко клонче растение е отражение на света към него. Цветята, дърветата и билките са мощни енергийни преносители на информация. Изградени са от светлина и са част от цялото Мироздание. Всяко цвете, билка, дърво, шубрак имат ефирно тяло, излъчва сила, която въздейства и се преплита с силата на индивида. Така растенията внасят естетика в нас посредством взаимоотношение на енергийно равнище.

Магията на българските билки

Най-силната билка в България е незабравимата казанлъшка маслодайна роза, чиито листенца са лековити и богати на антиоксиданти и витамини. Тя се употребява не са единствено за лекуване, само че и в парфюмерията, козметиката, хранително-вкусовата индустрия. Етеричните масла в нея са същинско розово злато.

Още Учителя Петър Дънов споделя, че в една единствена билка се съдържат свойствата на доста други билки и по този начин тя носи изгода за всевъзможни болести. Той изяснява, че в случай че ползвате една билка, нейните съставки ще работят единствено на това равнище, на което са нужни за обособения болен.

Там, където живее индивидът е най-подходящото място за събиране на лековити билки.

Доказано е, че има сходство сред излъчването на сила на дадена билка и излъчването на човешкия организъм в дадена географска област. Затова по-добре пийте чай от жът кантарион, маточина, риган, в сравнение с зелен чай. Българските билки имат по-силни лечебни и антиоксидантни свойства, в сравнение с вносните. Добре е българите да подготвят чай от листа на горска ягода, мащерка, плод бъз, листа от връхчета на малина за мощен имунитет и филтриране. За вас е по-добре да употребявате български били, в сравнение с китайски растения.

Поради характерния климат, българските билки са наситени с по-висок % биологично интензивно вещество и всяка българска билка съставлява цяла аптека. За разлика от медикаментите, лекуването с билки е дълготрайно и резултатите идват в интервал от 20 дни.

В България сега съществува гоялмо многообразие от растения. За лековти са оповестени над 650 типа растения и всяка година се събират над 300 типа с лечебна цел.

Българските билки, които са най-известни:

Бъз

Бъзът е обичаен представител на българските билки. Използва се и лекува разнообразни болежки, тъй като е богат на целебни субстанции. За лечебни цели се употребява цялото растение – корен, листа, цветове, листа. Бъзът е с потвърдени противоракови свойства.

 Еньовден - магията на българските билки Бъз

Бял равнец

Растението е постоянно срещано в България и е известно като билка, която оказва помощ даже тогава, когато няма вяра за излекуване. Има кръвопречистваща мощ и е чудесно за детоксикация. Нарича се кръвоспираща билка, тъй като повлиява добре на дами в менопауза, менструални болки, хиперменорея. В предишното бойците я употребявали за прекъсване на кръвоизливи и постоянно я носели със себе си. Петър Дънов предлага да имате в къщи бял или жълт равнец, тъй като имат магнетична мощ.

 Еньовден - магията на българските билки Бял равнец

Коприва

Копривата е преди всичко измежду българските билки по потребление. Тя оказва помощ за филтриране на кръвта, понижава риска от диабет, спомага за отделянето на урина и с това лекува бъбреците. Силно лековита билка, която оказва помощ при анемия, има кръвоспиращи свойства, понижава кръвната захар. Използва се цялото растение – корени и листа. Приятна и потребна за готвене или запарка за чай.

 Еньовден - магията на българските билки Коприва

Здравец

Традиционна за българите билка, която е необятно публикувана. Най-важните свойства на здравеца са: усъвършенства работата на сърцето, намалява кръвното, работи благотворно на нервната система, понижава напрежението. Действа противовирусно и противобактериално. Има мощно болкоуспокояващо деяние. В козметиката се употребява срещу пърхут и за възстановяване растежа на косата.

 Еньовден - магията на българските билки Здравец

Български ранилист

Това е лечебно растение, което се открива единствено в Централен Балкан и Горнотракийската равнина. Нарича се още хайдушка билка, тъй като хайдутите лекували с нея съвсем всичко. Той усилва имунитета, лекува доста заболявания и може да помогне за намаляване, срещу ужилване, при рани, белодробни възпаления. В България е позната като раковче.

 Еньовден - магията на българските билки Ранилист

Пирински чай

Сред българските билки пирински (мурсалски, алиботуш, триградски, шарпланински) чай се среща единствено на територията на страната. Много потребен и ободрителен, заради наличието на малко кофеин. Съдържа флавоноиди и се бори със сърдечно-съдови заболявания. Мурсалският чай е доста подобаващ за битка с бронхити, кащлица, бронхиална астма и спомага за изчистване на храчките. Има мощно антиоксидантно деяние.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион се смята за божествена билка. Слага се в еньовия венец. Помага при лекуване на стомаха и нервите. Използва се при болести на жлъчните пътища. Може да се употребява срещу меланхолия, язва, херпес, отвод от тютюнопушене, екзема.

 Еньовден - магията на българските билки Жълт кантарион

Българска маслодайна роза

Българската казанлъшка роза е известна освен с лечебните си свойства. Етеричното масло, което се отделя, работи на обмяната на веществата, контролира метаболизма, усъвършенства храносмилането. Чай от българска роза оказва удобно влияние при стрес и психологично напрежение. При дамите облекчава положенията на Постановление на Министерски съвет.

 Еньовден - магията на българските билки Българска роза

Нашата красива природа е богата на доста потребни, лековити билки, които са скъпо богатство за хората. Те съдържат витамини и микроелементи, които благоприятстват човешкия организъм. Някои от тях порастват единствено на територията на България и са незаменимо средство при лекуване на разнообразни болести.

 infomax-logo-50-15-HW

Оценете тази статия
Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР