На днешния 29 юни отбелязваме Петровден – ден, в който

...
На днешния 29 юни отбелязваме Петровден – ден, в който
Коментари Харесай

Традициите на Петровден

На днешния 29 юни означаваме Петровден – ден, в който църквата уважава паметта на апостолите Петър и Павел и тяхната роля и принос за разпространяването на християнската вяра и полезности.

Свети Петър се счита за ключар на портите на Рая, като това име е измежду най-често срещаните в България, като през днешния ден честват стотици хиляди нашенци. Повод да почерпят имат също хората, кръстени Павел, Петя, Павлина, Полина и техните производни. Сред именниците са още Кремена и Камен.

Петровден се свързва с разнообразни традиции и вярвания във всички краища на страната. Още в ранни зори традицията повелява дамите да вървят на черква, където да носят самун и ябълки, които да бъдат осветени за здраве. Именно с днешния празник се свързва и един от сортовете на този плод – петровки.

В някои елементи на България се има вяра, че рано заран би трябвало да се отиде на нивите и да се насочат молби за изобилие и благодат, както и за липса на градушки и други естествени стихии, които да навредят на реколтата.

Както и на множеството християнски празници, на Петровден също не би трябвало да се прави домакинска и земеделска работа или това да става единствено сутринта, тъй като се  има вяра, че противното носи неприятен шанс.

Друг публикуван бит е да се коли петел на този ден като знак на жертвоприношение към светците, с което се цели още да се омилостивят естествените сили. Обикновено от животното се прави чорба, като с това се отбелязва краят на двуседмичните пости преди този празник.

Сред най-характерните ястия за днешния ден е и така наречен „ бял мъж “, което би трябвало да се подготви от представителите на мощния пол. Най-просто казано, то съставлява сирене, което е изпържено в брашно. Сред ястията на трапезата постоянно участват погача и тиквеник.

В някои елементи на България с изключение на 29 юни, хората означават и 30 юни, като тогава празнуват Свети Павел и назовават деня Павльовден.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР