Вася Прокопиева е партньор и управляващ съдружник в EU-BG Legal

...
Вася Прокопиева е партньор и управляващ съдружник в EU-BG Legal
Коментари Харесай

Вася Прокопиева, управляващ съдружник в „Прокопиева,Троянов, Русенов § Партньори Адвокатско дружество

Вася Прокопиева е сътрудник и ръководещ съучастник в EU-BG Legal Consultants Ltd (2006-2011), бутикова консултантска компания, която през 2011 година се разраства и преобразува в „ Прокопиева, Троянов, Русенов & Партньори “ Адвокатско сдружение. „ Първият ден в моята компания беше цялостен с благополучие заради дълго чаканата независимост – ех, най-сетне ще работя за себе си! И то с хора, които одобрявам и аз съм избрала. После внезапно ни зарина голямо количество работа и разбрахме, че единствено другарството не е задоволително, с цел да има сполучливо партньорство. Най-съществените промени, през които сме минали, са да установим кое ще е ядрото на екипа, което ще движи работата и сътрудниците, които да носят отговорност пред клиентите “, споделя Вася Прокопиева. „ Прокопиева, Троянов, Русенов § Партньори “ Адвокатско сдружение EU-BG Legal Consultants е бутикова адвокатска фирма, специализираща в региона на електронни пари, платежни услуги, кредитни и платежни карти, европейско право, финансови и софтуерни регулации, отбрана на данни, корпоративно и вещно право.

Мениджърски метод, философия и цели

„ Не се дефинирам като управител, а по-скоро като водач и наставник. Хората не ми се подчиняват, а ме следват, тъй като знаят коя съм и ми имат вяра. Всички хора в моята адвокатска фирма са по-млади от мен, а аз се старая да ги изучавам, да упълномощавам и да им се поверявам. Когато някой бърка, в никакъв случай не го упреквам – грешката е на целия екип. Сядаме и приказваме по какъв начин да не позволяваме повече сходни неточности. Най-интересни са ми връзките с клиентите и най-много когато има някакъв тип „ рецесия “ и би трябвало да се работи доста бързо и под стрес. Нашите клиенти са компании, само че в тези компании ние работим с хора, мениджъри, шефове, притежатели на капитала. Чувствам се задоволена единствено в случай че знам, че съм помогнала за решаването на даден проблем посредством моя опит, знания или въображение. “

Извън бизнеса

„ Много обичам да танцувам с моя мъж. Почивам си, като плавам, карам колело или съм във фитнеса. Обожавам да чета, последната книга, която прочетох и доста се въодушевих, е „ Принципи “ на Рей Далио – създател на огромен хеджфонд. Грабна ме, тъй като споделям доста от неговите правила. Тази книга е безконечна. “

Въпроси&отговори

Левон Хампарцумян : Коя е дамата, която ви е повлияла най-силно?

– Поне три са тези дами, които са доста борбени и мощни: първата е моят треньор по художествена гимнастика – спорт, който практикувах професионално – госпожа Антоанета Петкова. Тя ме научи, че единствено с доста труд и работа идват мечтаните резултати и в никакъв случай да не се отхвърлям от това, което би трябвало да свърша, каквото и да става. Треньорът на националния тим по мое време – госпожа Нешка Робева. Не съм била за дълго време с нея, само че това е дамата, от която видях по какъв начин в България се градят спечелили. Това е дамата, която ми сподели: „ Винаги би трябвало да знаеш създателя на книгата, която четеш! “, и ме въодушеви да се развъртвам и отвън спорта, да се стремя към върха в моята специалност. И не на последно място – майка ми. Това е дамата, която работеше неуморно, с цел да отгледа мен и сестра ми, това е признакът на безрезервност и безгранична поддръжка!

– Какъв съвет бихте дали на идващото потомство водачи?

– Не се опасявайте да бъдете себе си, бъдете почтени и директни. И без доста работа няма по какъв начин да съумеете!

Александър Димитров: Как и доколко технологиите трансформираха вашия бизнес?

– Технологиите оказват помощ даже на юристите. По време на финансовата рецесия на моята адвокатска фирма бяха предоставени в един доста къс интервал над 1000 правосъдни каузи за събиране на потребителски заеми. Бързо осъзнах, че без специфичен програмен продукт няма да се оправим. С помощта на един от нашите клиенти – водеща компания в софтуерните разработки – написахме и въведохме програмен продукт, който генерира заявки и искови молби за съда, следи за правосъдни периоди, събираемост на вземанията и дава информация на кредитора за статуса на делото и вземането. С помощта на този програмен продукт успяхме да се оправим с голямото количество работа по правосъдни каузи.

– Избрали сте да се развивате кариерно в България. А какво бихте посъветвали децата си?

– Започнах да работя в България, само че през последните осем години фирмите, за които работя, направиха офиси в цяла Европа – в Лондон, Париж, Милано, Цюрих, тъй че работя с мрежа от интернационалните правни експерти и постоянно не съм в България. Децата си и всички младежи бих посъветвала следното: България е доста положително място за аутсорсване на разнообразни действия – бекофис, административни действия, колцентрове, ИТ, програмен продукт, има експерти, които не са толкоз скъпи, колкото в Западна Европа. Може да базирате тези елементи на своя бизнес тук и да произвеждате в България огромна част от вашия артикул или да го поддържате отсам, а може да го продавате в цяла Европа, даже отвън Европа.

Тим Курт: Какъв вид наставник (поддръжник) е бил до вас в хода на професионалното ви развиване?

– Имала съм разнообразни ментори – от първия ми началник в американската консултантска компания за недвижими парцели, който ме научи по какъв начин да ръководя хора и процеси, след това един от най-скъпите ми другари и съдружници в адвокатската фирма – доцент Кристиан Таков, който ме научи, че правото е специалност на благородните хора и търсенето на справедливостта и положителното в никакъв случай не би трябвало да стопира, до мъжа ми – Христо Георгиев, който ме поддържа постоянно и всеки ден ми демонстрира по какъв начин би трябвало да се прави бизнес – да преследваш концепциите си до дъно и да си по-добър от конкуренцията!

Владимир Карамазов: Какво би се случило, в случай че за час загубите всичко реализирано?

– Ако изгубя всичко реализирано, ще си пусна песента на „ Куин “ Show Must Go On, 5 пъти ще я изслушам, ще стана и ще си кажа: „ Ок, станалото – станало. Стягаш се и започваш отново. И гледай да не стават неточности “. На 43 години към този момент знам коя съм и какво мога.

– Ако ви кажат, че сте стигнали дотук единствено поради огромния си шанс, какво ще отговорите?

– А, шансът не стига, в България би трябвало и хубост! Разбира се, истината е, че където и да си, шансът оказва помощ, само че в никакъв случай не е задоволителен. Дотук стигнах след доста учене, доста работа, доста храброст, доста решения и поети отговорности.

Дарин Маджаров: Какво обръщение към мъжете бихте написали на голям билборд?

– Компания/страна, в чийто ръб на директорите/правителство няма най-малко една Жена, е изложена на риск от изгубване!

– Кои са трите ваши достижения, с които най-вече се гордеете?

– От състезател да стана юрист и експерт по електронни пари, платежни услуги и обвързваните с тях финансови и софтуерни регулации. Работех, до момента в който учех в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “, и сама си платих да изучавам още една година магистърска компетентност „ Право на Европейски Съюз “ в Колежа на Европа, Белгия.

С адвокатската фирма, която сътворих, и хората, с които работя всеки ден, и чиновниците на нашите клиенти, половината от които са дами – всички ние имаме идентични полезности и се стремим към едно нещо – да потвърдим, че в България има експерти на международно равнище.

И третото, само че и най-силното за всяка една Жена с основно Ж – съумявам да имам доста лица, само че всички те са мои и са същински: Жената – Муза и Любов за моя необикновен Мъж; Жената – Майка, която оказва помощ на децата да израстват щастливи и самостоятелни, както щерка ми написа за рождения ми ден: „ Мамо, без теб бихме били изгубени и нямаше да се усмихваме “; Жената – Приятел, която съхранява и се грижи за приятелите си, Жената – Дъщеря, която обича родителите си и постоянно се грижи за тях; и Жената – Изненада, която очарова и грее.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР