Васко Стоилков е кмет на Община Сливница в два поредни

...
Васко Стоилков е кмет на Община Сливница в два поредни
Коментари Харесай

Кметът на Сливница: Инфраструктурни проблеми вече не трябваше да има, но е тежко наследството

Васко Стоилков е кмет на Община Сливница в два следващи мандата, печелейки локалните избори за градоначалник през 2011 и 2015 година. беседва с него за опциите и проблемите пред общината.
Г-н Стоилков, измина втората година от мандата Ви, с кои проблеми успяхте да се справите, какво остана за идната половина?
Проблеми има доста и непрекъснато излизат, само че ние сме за това - да ги решаваме. Много проблеми взехме решение първите две години. За идващите две имаме подготвеност да решим още повече. Много планове сме подготвили и чакаме да подпишем контракти.
Това, което се усеща най-пряко от хората, е смяна в инфраструктурата. Там бележите ли прогрес?
Да, тази година асфалтирахме един квартал. Всяка година планово асфалтираме улици. Това, че имаме инфраструктурни проблеми, въобще не е обикновено. В развитите страни мислят за напълно други неща. Инфраструктурните проблеми въобще към този момент не би трябвало да ги има, само че за жалост, е доста тежко наследството. Когато решим подобен проблем, хората доста бързо го виждат. А е обикновено да е хубаво. Постоянно построяваме нови и нови неща, ремонтираме остарели, поддържаме построените.
Най-мащабният Ви план до момента?
Няколко са. Един от тях е цялостна реорганизация на пътища – имаме над 30 км чисто нова пътна мрежа. Направихме спортна зала. По два плана ремонтирахме главно читалището от вътрешната страна и извън. Санирахме блокове.
Колко са санирани?
Два блока се виждат, само че на процедура са пет, които са залепени. Някога по този начин са строени като пет обособени, само че образно видяно са два.
А има ли очакващи?
Имаме подготвеност за още над 20 блока. Въпросът е, че тези, които бяха възможни по критериите през 2015 година да са над 36 панелни жилището, имахме единствено три такива блока, от които два сме създали. За третия самите хора не пожелаха. Сега желаят, само че обстановката към този момент е друга. Проблемът остана неуреден по тяхна виновност. Аз съм ходил три пъти на събрания в този блок да пропагандирам хората и да им изяснявам, че не се знае докога ще има пари. Така и не ме послушаха. Сега желаят, само че казусът е към този момент различен, не е на наше равнище.
Във Ваше изказване казвате, че имате проблем, когато от ВиК разкопаят за поправки, тъй като би трябвало да асфалтирате след тях. Защо е по този начин?
Такава е организацията им. Постоянно сме в разговор с тях. Някой път се разбираме, различен път не. Ние, доста кметове, считаме, че с цел да се работи доста по-ефективно, би трябвало ВиК-дружествата да бъдат общинска благосъстоятелност. Оказа се, че и по европейски, и по държавен правилник това е невероятно. Те би трябвало да бъдат в асоциации, да бъдат консолидирани. На процедура ние сме два напълно разнообразни субекта в целия този развой и всеки дърпа към себе си. Много постоянно общините построяват ВиК-инфраструктура, която по-късно подаряват на ВиК-асоциациите. Всички споделят, че това било по европейски правилник, само че той е доста чудноват. Често общините сме принудени да решаваме проблем на ВиК. Правим всевъзможни взаимни отстъпки. С нашия нищожен бюджет решаваме отвреме-навреме подобен проблем, а по-късно покачваме приходите на ВиК-дружествата.
А не може ли да ги накарате да внасят в общинския бюджет гаранции за обект, който считат да ремонтират?
Можем и тъкмо това обсъждаме. По принцип бях срещу такива рестриктивни ограничения. Много ми се искаше с взаимно схващане да работим, само че се оказва, че непрекъснато би трябвало да се следим. Още не съм уверен, само че най-вероятно ще минем на този вид.
Парите от Европейски Съюз до каква степен са потребни?
Много. Никой не може да каже нищо срещу европейските фондове. Но не би трябвало единствено на тях да се разчита. С тях би трябвало да създадем единствено нещо по-голямо, което би ни било мъчно със лични средства. Но по този начин би трябвало да ги вършим, че те да носят дълготрайна изгода. С реализирането им би трябвало да си залагаме бъдещи изгоди, да надграждаме направеното по европейски планове.
От коя стратегия сте същински удовлетворени и от коя не можахте да се възползвате?
Ние, дребните общини, главно се финансираме от Програмата за развиване на селските региони. Така е разпределено, че огромните общини са към Министерство на регионалното развитие, а ние - в селските региони, към Министерство на земеделието и храните. Иначе където е могло, сме взели участие и в други стратегии. От Оперативна програма “Регионално развитие” сме се възползвали за саниране на учебни заведения и детски градини. Ползвали сме стратегии за реклама, за образование на личния състав. Ползвали сме всички. И по трансгранично съдействие сме изпълнили един обект. За страдание там са доста малко парите, а доста искащите.
Кой обект визирате?
Направихме дом за възрастни хора. Кандидатствахме още два пъти по-късно и не ни стигнаха точките. По принцип тези региони на България, които граничат с страни от Европейски Съюз, са доста по-облагодетелствани. Много по-голям е ресурсът, от който могат да се възползват. Докато при нас е огромна територията - цялата Софийска област е позволена, макар че има общини, които са доста надалеч от Сърбия. На процедура доста претенденти се борят за малко пари.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР