Васил Петров, известен като Българския Франк Синатра, продължава с маратона

...
Васил Петров, известен като Българския Франк Синатра, продължава с маратона
Коментари Харесай

Васил Петров: Молитва преди концерт върши чудеса, зареждам б...

Васил Петров, прочут като Българския Франк Синатра, продължава с маратона от концерти. На 10 септември той ще пее в Несебър, а на идващия ден ще бъде на сцената на Парк-театър „ Борисова градина “ в столицата. За 16 септември е плануван концерт от 19 ч. в зала " Яворов " в Благоевград. На 17 септември ще пее в Разлог на открита сцена по покана на локалната община. 

Репертоарът на един от най-известните родни артисти включва истински композиции и модерни тълкования на джаз стандарти и песни, написани от самия него, всички от които са подплатени с чудесна импровизация, изящна фраза и лирика. Роден е на 30 април 1964 година в София, в фамилията на геодезист картограф и математичка. Кръстен е на своя дядо, който е основал хор „ Кавал “. Баща му е свирил на хармоника. Семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов. 



- „ Отмина лятото, идва есента “ – се пее в една ария. Как мина вашето лято?  Разкажете ни за забавните мигове и концертите с Хилда Казасян?

- Още не е свършило лятото, пък и се задава и циганско лято, само че в общи линии е интензивно и прелестно. Представихме програмата „ Световното кино в музика “ в цялата страна, най-вече по морето. Сега предстоят още няколко концерти до края на годината.

-  Как мина Вашето независимо турне? 

-  Слава Богу, отлично през август. Благодаря на всички хора, които препълниха откритите и закрити пространства по време на концертите в Свети Влас на летния спектакъл, град Елена в читалището (беше очакван на открита сцена в Марян, само че заради възможност за превалявания се състоя там), в  Казанлък в двора на Алиолува къща, в Кърджали в красивия Регионален исторически музей и в Пазарджик в Драматичния спектакъл. И септември продължаваме концертите SymphoNY way.

-  Имахте огромен триумф с концертите SymphonNY way. На какво се дължи този триумф? Как избирате репертоара си и какво да чака публиката  занапред?

- Нескромно е да приказвам за себе си, може да зададете този въпрос на публиката и тя ще ви отговори по-добре от мен. Това, което аз мога да кажа, е че подреждайки програмата за плана SymphoNY way, от който към този момент имаме 25 концерта из България, се получи без да желаеме една трагична възходяща линия в репертоара. Успях да селектирам в една концертна стратегия няколко стила – джаз, поп, рок и класика, пречупени през моята призма и тази на оркестраторите. Това са  Бийтълс, Ковърдейл, Блек Мор, Ленън Маккартни, Джордж Харисон, КИС, Дюк Елингтън и Хуан Тизол и други.  Най-вече триумфа се дължи и на чудесните музиканти от Врачанската филхармония с маестро Христо Павлов, Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас), Кристиан Желев (ударни) и специфичния ми посетител брилятната цигуларка Зорница Иларионова. Сега на 11 септември сме в София на сцената на Парк-театър „ Борисова градина “ от 20:30 ч., на 16 септември  сме в Благоевград и на 17-и в Разлог. А билети могат да се закупят на касите на залите и в мрежата на Ивентим. 

- Заедно с концертите почитателите ви се радват и на хубави фотоси в обществените мрежи с планински пейзажи. Запален алпинист ли сте?

- Естествено, това е завещание от татко ми, Бог да го елементарни, който още от дребен ме възпламени по плуването в морето, карането на ски и преходите във всички красиви български планини. 

- Не се ли уморявате да сте непрекъснато в придвижване? Откъде черпите сили? 

- Аз обичам доста да пътувам, в случай че не обичах, не знам по какъв начин щях да устоя на този интензитет. Между концертите из страната съвсем постоянно имам свободни дни, в които мога да се отдам на тази моя пристрастеност. Връзката с природата ме зарежда и въодушевява. Господ ни е дал толкоз красива природа и ще е закононарушение в случай че не й обръщаме внимание. 

-  Наскоро посетихте водопада Срамежливеца. Откъде разбрахте за това чудно място? Какво усетихте там?

- Божествено място, една от най-красивите гледки, на които съм бил очевидец. Усеща се мощта на природата и нейната хубост в цялостния й аспект. Разбрах от локалните хора за водопада. 



- А по какъв начин се отнасяте към водата – морето, езерата, реките? Ако обичате вода + планина употребявам случая да ви поканя в родопскто село Езерово където езерото гали подножието на връх Аида и Драгойна!

- Благодаря за поканата, ще се възползвам неизбежно. Още от дребен имам прикосновение, както загатнах нагоре с помощта на татко ми, извънредно доста обичам морето и водата. Не се лишавайте от този подарък. От дребен обичам да плавам под вода, което след това се оказа доста благотворно за размера на белите дробове, което пък от своя страна ми оказва помощ при пеенето на дългите изречения (да пееш дълго без да дишаш). 

- На 25 март  направихте галерия с графики в Пловдив и всичко се разпродаде за първи път! Как се чувствахте в амплоато на художник? Публиката по какъв начин възприе творбите ви? Мислите ли за нова галерия?

- Да, постоянно. Почувствах се доста прелестно сюрпризиран, макар, че аз не се усещам като художник. 

- Планирате нов албум, LOVE SONGS song vol.2. Нещо повече за него?

- След интереса и триумфа на LOVE SONGS Vol.1, който излезе предходната година и към момента може да се откри в музикалните магазини и книжарници, възнамерявам за идната, в случай че е рекъл Господ,  LOVE SONGS Vol.2.  В момента селектирам частите, които да влезнат в него, както и ще включа нови авторски песни. 

-  Какво още ви следва в креативен проект: концерти, нова музика, нови турнета?

-  Продължаваме концертите „ Световното кино в музика “ с Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Плевенска филхармония с маестро Борислав Йоцов, Христо Йоцов, Живко Петров, Митко Карамфилов и Мишо Йосифов в градовете, където не сме показали тази стратегия. Всички дати са оповестени на почитател страниците ми в обществените мрежи (Фейсбук и Инстаграм). Планирам Коледно турне през декември, както и в свободното време ще довърша някои хрумвания за авторска ария и дует с Хилда Казасян, както и нов мой сингъл. 

-  Поговорихме за творчеството ви, за Васил Петров актьора. Какво не знаем за Васил Петров индивида? Вярващ  ли сте? Често ли се обръщате към Бог?

-  Опрелено, да. Би било неуместно да заобикаляме връзката си със Създателя на всичко очевидно и невидимо. И в частност, като венец на творението на нас самите. Една къса молитва преди концерт или нещо друго, постоянно дава страхотни резултати. 

- И в края на нашето изявление какво ще пожелаете на нашите читатели и вашите почитатели? Ако би трябвало да приключим с ария, коя ще е тя?

- Господ да им дава здраве и умеенето да разграничават надарената от бездарна музика. А в случай че би трябвало да приключим с ария – “ The best is yet to come ”  или в превод „ Най-доброто следва “. И до нови срещи. 

Интервю на Оля Ал-Ахмед
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР