С две коренно противоположни, но значими и докосващи събития българският

...
С две коренно противоположни, но значими и докосващи събития българският
Коментари Харесай

24 май – български ден на Биеналето на изкуствата във Венеция


С две радикално противоположни, само че значими и докосващи събития българският павилион на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще означи 24 май, ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.


От 11,30  зала „ Тициан “ на центъра за просвета „ Дон Орионе “, където е ситуирана инсталацията „ Съседите “, ще бъде хазаин на полемиката „ Помнене и свидетелстване – местни и световни контексти “.

 

В диалога, който ще се организира на български и на британски, ще вземат присъединяване проф. доктор Даниела Колева – историчка и антроположка, проф. доктор Венелин Шурелов – образен актьор, доктор Валентин Калинов – клиничен психолог и мъдрец и госпожа Елза Джерманова.  
Разбира се, съществени фигури в полемиката ще бъдат комисарят на българското присъединяване доктор Надежда Джакова, кураторът Васил Владимиров,  авторите на плана Лилия Топузова, Красимира Буцева, Джулиан Шехирян.

Дискусията се провежда с общителното подпомагане на университет " Ка Фоскари " и проф. Илияна Кръпова.

Фокусът ще бъде концентриран върху въпроса по какъв начин персоналните мемоари оформят разбирането ни за историческите събития, каква е ролята на артистите и откривателите за запазването на паметта за политическото принуждение и по какъв начин могат свидетелствата и художествените практики да повлияят обществените политики и обществената правдивост.

След разтърсващата тематика за паметта, свидетелството и контузията в Българския павилион ще нахлуе младежката жизненост с креативната работилница за възпитаници „ Страноприемница “.     От 14 часа Теодора Бахарова, която от години провежда арт занимания с послания, ще твори с младежи от Държавно главно учебно заведение “Данте Алигиери ” във Венеция.

Италианчетата ще научат незнайни обстоятелства за българската писменост и разпространяването й по света – на Кирилица пишат 252 милиона души в 23 страни. Също по този начин учениците ще схванат какво е биенале и дружно с екипа на плана „ Съседите “ ще прегледат Българския павилион.

После ще се отдадат на сплотяващо творчество. „ Ателието е самобитна метафора на софра. Има за цел да насочи вниманието върху толерантността, разглеждайки опозициите собствен - непознат, познато – непознато “, споделя Теодора Бахарова и прибавя: „ Земя и хора, природа, обичаи и билки, цветове и традиции от целия свят ще се срещнат на гостоприемна, споделена софра в две далечни и паралелни действителности, две земи на кръстопът - България и Венеция... “.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР