Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на

...
Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на
Коментари Харесай

Радев връчи почетния знак на президента на Лили Иванова: Тя е единственият обединител на нацията

Държавният глава Румен Радев връчи почетния знак на президента на Лили Иванова.

Това се случи след взривяващия й концерт в Народния спектакъл, в който публиката съвсем от самото начало беше на крайници и танцуваше и пееше дружно неуморимата попприма.

 

На 20 май, най-голямото име в българската поп музика излезе за втора поредна година на сцената на Народния спектакъл. В залата участваха десетки представители на актьорската колегия. По думите им текстовете на Лили звучат още по-силно, трагично и въздействащо от подиума на най-голямата ни сцена.

 

 „ Ненужен спомен почука на вратата. Той беше сянка от зима или лято, от календара лист, от вятъра отронен. Беше единствено непотребен спомен. Необяснимо, по какъв начин ненадейно се завръщат бледи сенки, които чакат в тишината да им отворя. Сега е късно, по тази причина обратно не виждам. Живея тук, в този момент “.

 

Думите са от най-новата ария на Лили Иванова, показана на първия ѝ за 2024 година софийски концерт. „ Ненужен спомен “ по музика на Ангел Дюлгеров и текст на Александър Петров беше една от изненадите на вечерта.

 

Двучасовият концерт стартира с друга от новите песни на Лили – „ Два белега “, по музика на Огнян Енев. и текст на Мартин Карбовски

 

Това и всяко последващо осъществяване публиката изпращаше със ставане на крайници, дълги овации и крясъци „ Браво, Лили! " и „ Обичаме те “. Овациите бяха за „ Чуй душата ми ", „ Студ “, „ Сълза “, „ Ако спра да обичам “, „ Искам те “, „ Животът “, „ Покруса “, „ Бурната река “, „ Този свят е жена “, „ Невероятно “.

„ Мисля, че задоволително дълго ви пях, в този момент не е неприятно и вие да попеете, дружно с мен “, сподели Лили и запя „ Щурче “. Искам да ви кажа, че доста не ви чух да пеете, сподели по-късно тя: „ На идната ария считам, че ще се развихрите, за какво я знаете. И коя е тя? Детелини... “. Песента, която желаеме в този момент да ви поднесем, я знаете до болежка, желая да ви чуя, бяха думите ѝ преди „ Ветрове “.

 

Кулминацията на вечерта беше 13-минутна версия на единствената „ безконечна “ ария в репертоара на Лили Иванова – Camino (Камино/Път) и „ Присъда “, песента, с която приключва всеки един от концертите през последните години.

 

Португалската национална ария е единствената, която Лили Иванова не е серпантина да пее от първия ѝ запис, още през 60-те години. Феноменалното показване онлайн и многочислените сполучливи аранжименти вършат Camino най-обичаната и желана от почитателите ария, и една от емблемите на Лили като певица. В последните десетина години Camino звучи с дълга увертюра, която дава опция за показване на музикантите от групата.

 

В понеделник вечер, Лили Иванова излезе на сцената с грациозен черен чеп и ослепително бяло сако. След една от баладите тя захвърли сакото и с типичното си възприятие за комизъм съобщи „ Няма повече да се събличам “. Тя изказваше признателност на феновете си след всяка ария, както и на музикантите от Li Orchestra. 

 

А залата изправена на крайници пееше и танцуваше с обичаната си певица.


" Зная, че до момента не притежавахте единствено това отличие ", обърна се към поп примата президентът Радев в края на концерта, връчвайки й почетния знак на президента.

Той се обърна към премиера Главчев, към артистите, артистите, десетките фенове на Лили Иванова, които и довечера бяха част от нейното магическо наличие на сцената.

 

" Уважаеми, господин министър председател, актьори, медии, всички ние сме почитатели и фенове на Лили Иванова, сподели президентът и продължи:

Г-жо Иванова, връчвам Ви почетния знак на президента като знак на вашата отдаденост към публиката. Само преди минути самите ние имахме щастието да се докоснем до Вашия гений.

Вие се превърнахме в един същински феномен, в символ на българския гений, мощ и триумф, символ на българския дух, неподвластен на времето! ".

 

Видимо разчувствуван от въздействието на Лили Иванова върху публиката президентът акцентира:

" В това динамично време, в което живеем, имаме една персона, която несъмнено сплотява всички българи и това сте Вие!Доказвате, че няма граници за Вашия гений!

 

Вярвам, че ще продължите да изправяте на крайници всички генерации българи. Желая Ви да бъдете все по този начин отдадена на изкуството и да продължавате да се радвате на обичта на всички българи! "

 

" Уважаеми другари и посетители, искам да Ви благодаря за уважението и за вниманието, което получих от Вас и от всички българи! Трогната съм! ", сподели от своя страна развълнувата Лили Иванова. И призна: " Както знаете, аз не мога да държа речи, аз мога единствено да пея ", което бе задоволително да получи аплаузите на публиката.

 

Тази вечер президент, министър председател, политици и представители на артистичния хайлайф бяха на едно място - на бутиковия концерт на Лили Иванова в Народния спектакъл „ Иван Вазов “, видя Епицентър, бг.

 

Държавният глава Румен Радев и брачната половинка му Десислава, министър-председателят Димитър Главчев, някогашният кмет на столицата Йорданка Фандъкова, конституционният арбитър Десислава Атанасова, министри, дипломати, актьори и артисти извършиха най-представителната зала на българската просвета. Всички бяха затаили мирис в очакване на бутиковия концерта на най-голямото име в българската поп музика - Лили Иванова.

 

Тук са общинските съветници от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев и Антон Хекимян, акад. Пламен Карталов, проф. Стоян Денчев, публицистите Бойко Василев, Георги Любенов, Венелина Гочева, Валерия Велева, както и актьорите Цветана Манева и Явор Милушев, изпълнителите братя Аргирови, Тони Димитрова, Графа и доста други представители на креативните среди у нас.

 

За първи път пред публиката от 800 души бе показан и късометражният филм за блестящия концерт на примата в Брюксел, където през март Лили и бендът й изправиха на крайници 900 души в именитата зала " Флаже ". Изявата бе по покана на евродепутата и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

 

Заедно с Лили Иванова на сцената бяха Ангел Дюлгеров – китари и цигулка, и създател на всички аранжименти от програмата на Лили Иванова през последните 12 години, Орлин Цветанов – цигулка, Огнян Енев – пиано, тромпет и саксофон, Иван Йорданов-Чери – китари, Росен Ватев – ударни и перкусии, Христо Михалков – бас китара, и триото LaTiDa – бек вокали.

 

След концерта Лили Иванова даде коктейл за своите посетители.

 

Днешният бутиков концерт в София е второто събитие от Националното турне 2024 на Лили Иванова, което стартира в Благоевград на 16 май, следват Велико Търново – 3 юни, Русе – 5 юни, Силистра – 6 юни, Хасково – 12 юни, Шумен – 2 юли, Варна – 4 юли, Бургас – 6 юли, Пловдив – 12 септември, Стара Загора – 14 септември, Плевен – 16 септември, Смолян – 12 октомври, Кърджали – 13 октомври, Пазарджик – 15 октомври, Враца – 18 октомври, Панагюрище – 14 ноември, Кюстендил – 18 ноември, и Сандански – 20 ноември.

Кулминацията на музикалното събитие е най-мащабният концерт през декември, който Лили Иванова ще изнесе за последните 30 години! 

 

Спектакълът с присъединяване на оркестъра на Софийската опера и балет ще се състои на 14 декември в Арена " София ", когато 67 първокласни музиканти, под диригентството на Константин Добройков, ще застанат на една сцена с изпълнителката и нейния бенд. 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР