Васил Петров, изпълнителен директор на , споделя за лийн практиките

...
Васил Петров, изпълнителен директор на , споделя за лийн практиките
Коментари Харесай

Предстои най-голямата конференция за подобряване и управление на бизнес процеси

Васил Петров, изпълнителен шеф на, споделя за " лийн " практиките в България и водещото събитие в региона, което ще се организира на 19-ти май в София. Васил Петров, изпълнителен шеф на, споделя за " лийн " практиките в България и водещото събитие в региона, което ще се организира на 19-ти май в София. Кажете ни в резюме, какво съставлява методологията " лийн "?
- " Лийн " е освен това от методология - това е метод на мислене, който в композиция с голям брой допълващи правила и практики оказва помощ на фирмите да създават това, което клиентите в действителност желаят, с минимално разходване на време, запаси и сила. За някои това звучи нереалистично и мъчно се вземат решение да създадат първата крачка. Направят ли я, бързо се разпознава капацитета и цялата организация стартира да усеща разликата.
Исторически " лийн " идва от производството и по-конкретно от Тойота. Как тази философия се е съхранила толкоз настояща и до през днешния ден?
- Все повече компании от разнообразни промишлености търсят способи да приспособяват и приложат вярно съответстващите за тях принадлежности от " лийн ". С годините видяхме впечатляващи образци от опазването на здравето, логистиката, услугите, ИТ и доста други сфери, което по натурален път докара до това доста от мениджърите да се оглеждат за благоприятни условия да стартират сходна самодейност и в техните компании. Подчертавам, че в този случай не са нужни скъпи технологии. За да се реализиран набелязаните цели е значимо да има ангажирани чиновници и добре създадена рамка на деяние. Именно там идва и ролята на компании като нашата - ние приготвяме хората за смяната, демонстрираме метода на деяние и в следствие ги поддържаме да създадат първите крачки към усъвършенстване на процесите в организацията. А когато процесът се опрости и стандартизира, идва моментът и за подобаващите софтуерни решения, които да го следват и/или автоматизират.
Може ли " лийн " може да се приложи и отвън производството стига да се приспособява вярно?
- Да. " Лийн " се занимава с процеси и всички слаби места в тях (например изчакване, струпване на незавършена работа, неточности, разновидност в резултата/продукцията). Всяка работа може да се опише посредством развой, без значение дали е банков заем, софтуерен код или произвеждане на някакви артикули. Предизвикателството е по какъв начин тъкмо да се приспособява методологията - това е една от аргументите доста компании да търсят външна експертиза.
Реклама Как се развива " лийн " в България през последните години?
- Като пазар към момента сме доста обратно от Съединени американски щати и Западна Европа. Тук към момента има прекалено много компании, които в никакъв случай не са чували за " лийн ", до момента в който в по-развитите страни въпросът не е дали да стартират, а по кое време. Много от бестселърите в бизнес литературата приказват за това. И въпреки всичко съм благополучен да споделя, че през последните години се вижда нараснал интерес към опциите, които се крият зад " лийн ". Все повече компании схващат, че тези основни правила на работа не са единствено за производствата.

Подобряването на процесите в услугите е от сериозна значимост за опазване на съществуващи и основаване на нови клиенти. Това важи и за ИТ бранша. Там също следим изрично различаване на изгодите от " лийн " в композиция с Agile и всички произхождащи модели.
Разкажете ни повече за " Лийн Институт България "?
- " Лийн Институт България " е консултантска компания, която създадохме за да помогнем на бизнеса в България да се запознае с най-хубавите практики в подобряването на организационната просвета и процеси, и несъмнено, да спомагаме с тяхното сполучливо приложение посредством образования, разбор и коучинг на място.

Нашето портфолио обгръща консултантски услуги, свързани с " лийн " и други практики за възстановяване и ръководство на процеси. Неизменна част от това е и развиването на човешкия капитал и и точно по тази причина предлагаме близо 40 разнообразни образования и уъркшопи, разграничени в разнообразни категории, които деликатно избираме и приспособяваме съгласно съответните потребности на клиента.
Реклама Как успявате да бъдете способени при толкоз доста характерни промишлености и проблеми, с които евентуално се сблъсквате по време на практиката си?
- Това е доста добър въпрос. Никой не може да знае всичко, само че ключът се крие точно в натрупването. Когато си работил с доста промишлености и ловко си приспособил " лийн ", започваш да изграждаш редовно мислене, което оказва помощ във всяка новосъздала се обстановка. В допълнение идва и това, че ние сме част от мрежата на Lean Global Network, която обгръща " лийн " практици в над 30 страни. Ежегодно организираме общи уъркшопи, работни сесии и визити на компании, използвали " лийн " в целия свят. По-сложните, сложни и необикновени проблеми дискутираме онлайн в регулярни срещи.
Джеймс Уомак, Даниел Джоунс – създатели на книгата " Машината, която промени света ", от където идва терминът " лийн " и Васил Петров - изпълнителен шеф на " Лийн Институт България ". Споменахте, че към момента сме обратно от по-развитите страни, по какъв начин помагате на българските компании да схванат за опциите зад това, което вършиме?
- Част от нашата задача е непрекъснато да демонстрираме капацитета зад " лийн " методите и за задачата организираме безвъзмездни уебинари, коучинг сесии и не на последно място - конференцията Tomorrow Redefined, която годишно събира в България някои от най-хубавите експерти в региона, с цел да споделят своя опит.
Какво могат да чакат гостите наTomorrowRedefined2023?
- Конференцията ще се организира на на 19-ти май в хотел Hyatt Regency в София и за поредна година ще събере компании от България и района с известни експерти от целия свят, които споделят опита си за възстановяване на бизнес процеси, създаване на стандарти, развиване на хора и основаване на просвета на непрекъснато развиване и учене. Сред презентаторите са специалисти от интернационалните компании като Sensata, HP Inc., Festo и Experian, a тази година с киноут ни гостува и същинска звезда в тази област - Джеймс Уомак, създател на Машината, която промени света и " лийн " мислене - книгите, в които терминът " лийн " се появява за първи път в края на предишния век и в следствие се трансформира в метод на мислене и образуване на работата на стотици хиляди компании по света.

Подготвени са настоящи и завладяващи тематики, касаещи компании от всевъзможни бизнес посоки - от произвеждане, през ИТ и аутосорсинг услуги, до опазване на здравето и доста други. Презентаторите ще покажат по какъв начин Lean мисленето може да ви помогне за подобряването на процесите и да удовлетворението на клиентите в днешната все по-непредсказуема микро и макроикономическа среда, по какъв начин дейно да се трансферират умения във една организация, по какъв начин Amazon се възползва от новите технологии на Индустрия 4.0 и доста други. Ще бъде включена и видео връзка, с цел да бъдат показани цех в България и болница в Барселона след оптимизация на работата, а шефът на хотел на Канарските острови, ще показа по какъв начин се основават щастливи клиенти с положителни процеси, още веднъж посредством презентация от залата и стрийминг онлайн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР