Вашингтонското новинарско списание US News & World Report публикува проучване,

...
Вашингтонското новинарско списание US News & World Report публикува проучване,
Коментари Харесай

Китът против слона. Защо руската армия беше призната за най-добрата в света?

Вашингтонското новинарско списание US News & World Report разгласява изследване, в което слага съветската войска преди всичко в света по военна мощност.

В класацията за 2023 година въоръжените сили на страната ни изпревариха армиите на Съединени американски щати и Китай.

В оповестения лист американската войска е на второ място, а китайските въоръжени сили - на трето. В топ 10 са включени още Южна Корея, Израел, Украйна, Иран, Англия, Германия и Турция.

Авторите на проучването означават, че мощта на въоръжените сили е оценена въз основа на отговорите на респондентите: съставителите на рейтинга са интервюирали 17 хиляди души по света от 17 март до 12 юни.

Възникват въпроси: какви критерии са употребявани за сформиране на това изследване, дали може да се има вяра на относително солидна, само че не експертна извадка и най-после каква е „ тежестта “ на американското издание, разгласило рейтинга. Да стартираме с последния въпрос.

Издание със 75-годишна история, US News & World Report играе на същата територия като списанията Newsweek и Time и се нарежда като сериозна медия, която не се занимава с тематики като спорт или клюкарски рубрики.

Различни типове изследвания и рейтинги (най-добрите лечебни заведения в Съединени американски щати, най-хубавите коли и т.н.) са дългогодишна специализация на това списание. Класациите на USN&WR на колежи и университети имат доста въздействие върху броя на претендентите - нещо, което откривателите от Harvard Business School към този момент са забелязали.

Всяка година списанието основава топ лист на „ най-хубавите страни “. Самата обява разяснява: проучването се основава на модел, създаден от анализатора Дейвид Райбщайн от Wharton School of Business към Университета на Пенсилвания, взаимно с US News & World Report.

„ Най-добри страни “, които са класирани съгласно няколко подкатегории, в това число световния индикатор - „ мощност “. Крайният резултат се основава на „ равно претеглена междинна оценка “ на пет стойности, които демонстрират „ силата “ на дадена страна – а точно въздействието на държавния водач, икономическото въздействие, политическото въздействие, военната мощ и присъединяване на страната в интернационалните съюзи.

В изследването от 2023 година изданието класира Съединените щати и Китай надлежно на първо и второ място в подкатегорията „ мощност “. В същото време Русия заема първо място по индикатора „ мощност на армията “.

Нека отбележим още един път, че всички рейтинги, докладвани от US News & World, се основават на данни от изследвания на публичното мнение. Анкетираните са помолени да посочат кои атрибути на властта свързват с избрана страна.

Този метод повдига редица въпроси пред съставителите на рейтинга, защото те не се базират на статистически данни, резултати от проучвания или експертни отзиви, сподели военният специалист Александър Михайловски пред ИА Regnum. От друга страна обаче всяка система за класиране на страните има своите дефекти.

„ Ако ги вземем като цяло, тогава оценките на военната мощност са като „ в случай че кит срещне слон, тогава кой кого ще победи? “ Има прекалено много фактори, които не могат да бъдат алгоритмизирани. Ако подобен рейтинг съществуваше през 1939 година, Германия несъмнено щеше да бъде класирана под Франция, а може би и след Полша. Така че тук би трябвало да бъдете скептични, несъмнено “, споделя Михайловски.

Как се сформират другите „ топове “.

Съществуват няколко ранглисти на страните в света по военна мощност, които се основават на разнообразни индикатори. Редица американски медии, като Business Insider, Forbes или Newsweek, се базират на ранглиста на страните по огнева мощност, известна като Global Firepower или GFP.

Класацията е формирана от американския откривател Даниел Пучек по формула, която регистрира: количеството военна техника и войски, с които всяка страна разполага, както и финансовото положение на страните, географските фактори и наличните запаси. Информацията за която, отново означаваме, може да е неточна. Рейтингът не регистрира и съществуването на нуклеарен боеприпас.

Предполага се (самите създатели не разкриват методите на изчисление), че за пресмятане на показателя на силата се употребяват повече от 60 фактора, като по-силните армии са по-близо до нулата. Например рейтингът на Съединени американски щати в края на 2022 година е 0,0712, а рейтингът на Русия е 0,0714.

Топ 10 на GFP класацията за 2023 година включва Съединени американски щати, Русия, Китай, Индия, Англия, Южна Корея, Пакистан, Япония, Франция и Италия.

Авторите на проучването означават преди всичко броя на военните самолети на съветските въздушно-космически сили и съществуването на ракетни оръжия, в това число хиперзвукови. В същото време откривателите подчертаха, че през 2024 година Китай може да измести Русия на трето място.

Има и други, по-тясно фокусирани оценки. Така Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия (ICAN) поддържа статистика за броя на нуклеарните бойни глави в арсенала на страните от „ нуклеарния клуб “. Има и статистика за броя на танковете, военните кораби, самолетите, артилерийските системи и други оръжия. Но всички тези изследвания се основават на непълни или остарели данни.

„ Ако вземем рейтинга по брой танкове, да вземем за пример, постоянно сме отпред или ние, или Съединени американски щати. Но не е ясно с какви данни оперират “, споделя Михайловски.

Можете, да речем, да вземете приблизителни индикатори какво има в складовете, само че това може да са остарели машини или към този момент несъответствуващи, отбелязва специалистът. Ситуацията със самолети-кораби е по-различна, „ само че още веднъж всяка публична военна статистика подвежда врага “. Да се вършат заключения по тях е неразумно, изяснява събеседникът.

Една от най-авторитетните ранглисти в научните среди е формирана от Стокхолмския институт за проучване на мира (SIPRI).

Изследователите поддържат статистика за военните разноски на страните както в безспорни, по този начин и в относителни (процент от държавния БВП) стойности. Освен това институтът годишно разгласява аналитично проучване на международния оръжеен пазар, в това число статистика за най-големите експортьори и вносители на оръжие и статистика за производството на оръжие.

Тази работа се основава основно на три всеобхватни бази данни с отворен достъп: данни за трансфер на оръжия, данни за оръжейната промишленост и база данни за военни разноски.

Авторите на последния отчет на SIPRI, оповестен през март 2023 година, означиха, че Русия и Съединените щати остават водещите сили на международния оръжеен пазар. В същото време откривателите означават, че Съединените щати от ден на ден се откъсват от Русия, до момента в който разликата сред Русия и Франция, която е на трето място по експорт на оръжие, понижава.

Понятията „ Русия “ и „ военна мощност “ са свързани “

Защо US News & World заяви, че Русия, а не Съединените щати, е преди всичко по военна мощност? Отговорът се крие в методологията, употребена от изданието при съставянето на рейтингите, споделя Александър Михайловски.

„ Въпросът тук е, че през последната година нашата страна в всеобщото схващане се асоциира с военна мощност. Като образец, потреблението на най-новите оръжия, в това число хиперзвукови, в Специалната военна интервенция. Разбира се, това е на устата на всички, по тази причина респондентите свързват понятията „ военна мощност “ и „ Русия “, счита специалистът.

Специалистът също по този начин означи, че рейтингът е взел поради гледната точка на жителите на арабския свят, Африка, Азия и Южна Америка. Много страни имат позитивно отношение към дейностите на Русия на международната сцена.

Това се потвърждава по-специално от позвъняванията на жители на страни като Нигер или Мали към Русия с молба за помощ в борбата с Франция и Съединените щати. Страните от арабския свят отхвърлят да осъдят дейностите на Русия на интернационалните платформи, като по този метод се опълчват на позицията на Запада.

Следователно измененията в американския рейтинг демонстрират на първо място не внезапна смяна в салдото на силите в интерес на Русия, а по-скоро световна смяна в гледната точка. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики американската войска в продължение на 20 години в публичното схващане (не без въздействието на киното и медиите) се възприемаше като най-силната войска в света, само че през днешния ден тази позиция се промени.

И в този смисъл можем да кажем, че Съединени американски щати стартират да губят позиции на първо място в съзнанието на хората, считат специалистите.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР