Вашингтон засилва конфронтацията си с Китай и все повече въвлича

...
Вашингтон засилва конфронтацията си с Китай и все повече въвлича
Коментари Харесай

САЩ подпалват източна Азия

Вашингтон ускорява борбата си с Китай и от ден на ден въвлича в нея непосредствените съседи на Китай Токио и Сеул. Става дума за директна военна подготовка, в това число за разполагане на високопрецизно ракетно оръжие. Защо Южна Корея и Япония се съгласяват да следват стъпките на нападателната американска политика и в името на това стигат даже до директна имитация на събитията от историята?

Въпреки че вниманието на международните медии е приковано към спора в Украйна, доста специалисти признават, че главната зона на борба на XXI век ще бъде Азиатско-тихоокеанският район. Именно той ще се трансформира във фокуса на геополитическите несъгласия, точно там се намира главният американски съперник за международно водачество - Китай. Не е изненадващо, че Съединени американски щати към този момент са почнали процеса на преструктуриране на локалната система за сигурност.

От консолидиране до ограничение

Днес тази система има по-скоро защитителен и, по този начин да се каже, деескалиращ темперамент.

Има Северна Корея и Южна Корея с техните спорове. Има Русия, която няма спорове с никого в района. Има Япония с нейния товар от исторически неточности и проблеми с Китай, Южна Корея и други страни от района. Има Китай, който има доста териториални несъгласия със страните от района. Има АСЕАН – Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, която включва Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд и Филипините. Въпреки че Асоциацията е по-скоро икономическа, в това време една от задачите ѝ е да отбрани страните членки от китайски или различен напън. Но единствено отбрана - АСЕАН няма по някакъв метод да възпира или да навреди на Китай, вместо това се насочва към интеграцията на китайците, както и на японците и южнокорейците, в общо пространство на сигурност и икономическо развиване (т.нар. " АСЕАН+ 3 " формат). По същата скица асоциацията води разговор с Москва, по този начин нужна за поддържане на районен баланс.

Американците не са удовлетворени от такава всеобхватна и отбранителна система. „ Вашингтон стартира да ползва курс в Азиатско-тихоокеанския район за консолидиране и въздържане на Москва и Пекин. За да противодейства на тандема сред Русия и Китай, администрацията на Съединени американски щати има намерение да преформатира системата за сигурност, насочена към АСЕАН, в мрежа от военно-политически съюзи, следени от Белия дом “, изясни Игор Костюков, началник на Главно ръководство на съветския общоприет щаб.

„ Пентагонът се готви да разположи две перспективни многосферни бригади в Азиатско-Тихоокеанския район през 2028 година, които ще бъдат в положение да нанасят удари с далекобойни прецизни оръжия, в това число с хиперзвукови ракети с обхват от 5500 километра “, сподели Костюков..

Ясно е, че сходна политика не се харесва, меко казано, нито на Москва, нито на Пекин. Със своето нападателно държание Вашингтон нарушава неписаните правила на играта в района, което, с цялото голям брой вътрешни спорове, направи допустимо поддържането на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския район. „ Опитите за сливане на разнообразни обособени групи, както и за въвеждане на блокова борба и военни блокове в Азиатско-Тихоокеанския район, няма да получат поддръжка и ще срещнат единствено нерешителност и опозиция от страна на страните от района “, сподели китайското посолство във Вашингтон.

Не всички страни обаче са срещу. Най-малко две страни - Южна Корея и Япония - освен поддържат настоящия курс на Вашингтон, само че в действителност се трансформират в цитадела на мрежата военно-политически съюзи, следени от Белия дом. Просто тъй като това са локални страни (за разлика от участниците в АУКУС, където с изключение на Съединени американски щати участват извънрегионална Англия, както и неазиатска Австралия на четири хиляди километра от Китай), подготвени да поддържат всеки американски план за въздържане на Китай или Русия. „ Ние се ангажираме да продължим да оказваме помощ на Украйна, да постановяваме координирани, строги наказания против Руската федерация и да ускорим намаляването на зависимостта от съветската сила “, се споделя в заключителния документ на тристранната среща на водачите на Съединени американски щати, Южна Корея и Япония.

Заложник на страхове

Позицията на Южна Корея на пръв взор наподобява разбираема. Страната е в спор със Северна Корея, който всеки миг може да прерасне в пълномащабна война. Сеул не може да оцелее без американски военни гаранции.

Но позицията на Токио повдига въпроси - японците са непринудено включени в нападателните проекти на Вашингтон. И освен против Китай, само че и против Русия. „ Важна роля се отрежда и на Япония в проектите на Пентагона за разполагане на ракети със междинен и по-малък обхват в Азия, което основава спомагателни закани за сигурността на нашите далекоизточни територии “, сподели Николай Патрушев, секретар на съветския Съвет за сигурност.

Освен това, с цел да укрепи американско-японския съюз, Токио даже е готово да не помни за военните закононарушения на американците. Дори бомбардировките над Хирошима и Нагасаки. „ Фалшификаторите на историята цинично внушават на японците, че Русия е агресорът, а американците са пристигнали при тях като спасители. Но фактът, че са изгорили живи стотици хиляди японски цивилни в нуклеарен огън, е изцяло преиначен “, сподели Патрушев. “На годишните траурни събития, отдадени на следващата годишнина от атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, управлението на Япония, угодно на Съединени американски щати, се опасява да си напомни, че въпросните бомбардировки над мирни японски градове през 1945 година са осъществени от американците, които намерено декларират това в страната си и даже се гордеят ”, добавя Патрушев.

Защо Токио е готово да не помни за стотиците хиляди измъчени сънародници? Защо японците даже са подготвени да се включат във войната за Тайван, който не им принадлежи (както японски публични лица неведнъж са заявявали)? Защо Япония се кара с Русия?

Има няколко отговора. Има рационални - японците се опасяват от завземането от китайците на противоречиви територии, които не се управляват от тях (същия архипелаг Диаою, който японците назовават Сенкаку) и морски търговски пътища. Ако Пекин поеме цялостен надзор над архипелазите в Източнокитайско море и построи своите военноморски качества, той може да докара Япония до полублокада. Като се има поради зависимостта на японската стопанска система от морските връзки, това ще бъде изцяло задоволително, Токио да направи някакви отстъпки на Пекин.

Има и ирационални – японците се усещат извънредно самотни в района. Те нямат съдружници – в Южна Корея не ги обичат поради исторически закононарушения, а в Югоизточна Азия си сътрудничат с тях най-много тъй като се опасяват повече от китайците.

Затова японците считат, че въпреки да не са под прицела на севернокорейските ракети, те, сходно на Южна Корея, също са длъжни да се привържат към американския военно-политически коловоз. И за това даже не помнят за Хирошима и Нагасаки.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР