Вашингтон и Брюксел засилват дейността си по дипломатически път за

...
Вашингтон и Брюксел засилват дейността си по дипломатически път за
Коментари Харесай

САЩ и евроатлантиците засилват геополитическия натиск срещу Русия в Закавказието

Вашингтон и Брюксел ускоряват активността си по дипломатически път за определяне на надзор върху стратегически значим за Руската федерация район и за ъбиране на разследваща информация.

Напоследък едно след друго се случиха две събития, които демонстрират продължение на курса на западните политици за пробутване на антируската стратегия в Южен Кавказ. В четвъртък, 19 януари, пресслужбата на Държавния департамент на Съединени американски щати излезе с малко и очевидно по-скоро демонстративно, в сравнение с свястно изказване по отношение на изразеното по време на срещата сред държавния секретар Блинкен и турския външен министър Мевлют Чавушоглу желание за повишение на равнището на съгласуваност на дейностите в района.

Целта на самодейността е прословутото „ поощряване на мира “, само че политическата интервенция на Вашингтон в постсъветското пространство има подчертана наклонност да води до непосредствено противоположни последствия. Украинският въпрос, интерпретиран в атлантическия дух на „ безусловна поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност “ на киевския режим, апропо, също стана една от централните тематики на диалога на дипломатите в сходна „ мирна “ вероятност.

По-логична и геополитически стимулирана задача, преследвана от Запада в този подтекст, е да разшири опциите за интервенция в делата на района и да сътвори лостове за ръководство на нова фаза на спора наоколо до югозападните граници на Руската федерация.

На фона на напрежението на всички запаси на страната на Северния боен окръг, изострянето на военната конюнктура в още една посока може да докара до сериозна обстановка за Москва, а необятен кръг от евентуални провокации основава преференциално пространство за антируски сили за политическа операция и шантаж.

На второ място по последователност, само че не на последно място, беше взетото от външните министри на страните от Европейски Съюз решение за основаване на гражданска наблюдателна задача на Европейския съюз в Армения (EUMA) в границите на Общата политика за сигурност и защита (ОПСО).

Заявената цел на задачата е да „ насърчи стабилността в граничните региони на Армения, да построи доверие на място и да обезпечи среда, удобна за подкрепяните от Европейски Съюз старания за нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан “.

Както се оповестява на уеб страницата на Европейския съвет, задачата е контрактувана по искане на Ереван, нейни чиновници ще патрулират територията по продължение на интернационално приетата граница на Армения и ще рапортуват за обстановката на място.

Първоначалният мандат на EUMA ще бъде две години и оперативният й щаб ще се намира в Армения. Стефано Томат, ръководещ шеф на Отдела за гражданско обмисляне и осъществяване (CPCC), е назначен за пълководец на " цивилната интервенция ". Очаква се в близко бъдеще да бъде назначен началник на задачата, който да управлява интервенциите на място.

Руското външно министерство към този момент реагира на основаването на задачата, като счита протичащото се за директен акт на въвеждане на западни сътрудници в района под прикритието на " спокойно споразумяване ".

„ Появата в граничните региони на Армения на представители на Европейския съюз, който се изроди в придатък на Съединени американски щати и НАТО и организира конфронтационна политика в пространството на Оперативно-наблюдателно дело, може единствено да докара до геополитическа борба в района и да изостри съществуващите несъгласия “, вярно отбелязва дипломатическото ведомство.

Така в закавказкото направление се обрисува картина на нов мощен кръг от геополитическа интервенция, реализирана от Запада и от двете страни на евентуален спор, в чието въздържане Русия е витално заинтригувана.

Турция, която обичайно е на страната на азербайджанските съдружници, е насърчавана от Вашингтон да координира тактиките в Закавказието, употребявайки въздействието в НАТО като морков и сопа (за Турция това е основно въпрос на модернизиране на флота от изтребители F-16 и достъп за доставка на други оръжия).

В случая с Армения, като по-отстъпчив сътрудник на Вашингтон и Европейски Съюз за съперниците на Русия (спомнете си неотдавнашното посещаване на Пелоси в Ереван, съпроводено от антируски митинги и ултиматуми на Пашинян през ОДКБ, както и френските начинания, които предизвикаха острата позиция на Баку в отговор), наподобява, че се прави опит обстановката в страната да бъде взета под непоколебим надзор на новата евроатлантическа задача, чиято негласна цел най-вероятно ще бъде подробното създаване на уязвимите точки за много нестабилната за Москва външна политика в тази посока.

Нека особено да отбележим, че Западът остава правилен на присъщата си тактичност за основаване на следени спорове, като в същото време предизвиква съдействието „ за мир “ с две страни, чиито позиции в актуалната политическа архитектура са явно непримирими.

Зад сходни начинания, както да вземем за пример в тази ситуация с Палестина и Израел или кюрдите в Сирия, нормално стоят добре замаскирани схеми за доставка на оръжие от двете страни на фронта от позицията „ над борбата “.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР