Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Путин иска разследване за атака срещу руски кораби, преди да възобнови зърнената сделка

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Руският президент Владимир Путин е изискал " действителни гаранции " от Киев, че " не употребява филантропичния кулоар за военни цели ". Това стана ясно от телефонен диалог с турския му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган във вторник, представен в изказване на Кремъл.

Русия, че се отдръпва от договорката на 29 октомври, като упрекна Украйна в корист с филантропичния транспортен кулоар, основан според договорката, за офанзива против съветски кораби в Крим. Киев отхвърли това като " подправен предлог " за Москва да се отдръпна от договорката.

Споразумението, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, е от основно значение за облекчение на световната продоволствена рецесия и обезпечаване на храна в бедните страни в Азия и Африка.

Путин също по този начин е споделил, че обновяване на договорката може да се реализира единствено откакто той получи тези гаранции и след " задълбочено следствие " на хипотетична офанзива против съветски кораби в кримското военноморско пристанище Севастопол от дронове.

Путин е напомнил на Ердоган за неизпълнената съгласно него втора част от съглашението - деблокирането на износа на съветски селскостопански артикули и торове за международните пазари. Ердоган е споделил, че е " убеден ", че въпросът с износа на зърно от Украйна може да бъде решен, съгласно известие на турското президентство.

Във вторник стана ясно още, че не са планувани придвижвания на кораби със зърно за сряда, 2 ноември. Това оповестиха от органа, който следи експортната договорка.

В диалог с украинския президент Володимир Зеленски във вторник френският президент Еманюел Макрон осъди решението на Русия да излезе от договорката, „ което още веднъж вреди на световната продоволствена сигурност “.

Междувременно представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс упрекна Русия, че е решила да остави развиващия се свят да гладува. По думите на Прайс решението на Кремъл да провали договорката демонстрира, че " Москва не се интересува дали светът гладува. "

Прайс сподели, че Съединените щати поддържат напъните на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш за възобновяване на съглашението и ще създадат всичко, което " сметне за потребно ". Зеленски сподели, че коридорът се нуждае от дълготрайни средства за отбрана и светът би трябвало да даде корав отговор на всеки съветски опит да попречи на износа.

„ Русия би трябвало ясно да разбере, че ще получи корав отговор от света на всевъзможни стъпки за спиране на нашия експорт на храни. Тук става дума за живота на десетки милиони хора “, сподели Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Въпреки изказванията на Русия за отдръпване от съглашението за експорт на зърно, Организация на обединените нации, Турция и Украйна продължиха да извършват договорката. Според Министерството на инфраструктурата на Украйна, два дни след отдръпването на Русия от съглашението за зърно, 17 кораба са минали през филантропичния кулоар в двете направления, два от тях са били на път към украинските пристанища за товарене.

За трите месеца от подписването на съглашението 422 кораба са изнесли към 10 милиона тона селскостопанска продукция, допълват от министерството.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР