Въртят ли се схеми с фирми, които ще вземат пари

...
Въртят ли се схеми с фирми, които ще вземат пари
Коментари Харесай

Въртят ли се схеми с фирми, които ще вземат пари по ПВУ?

Въртят ли се схеми с компании, които ще вземат пари по ПВУ? За подобен случай алармира политикът Георги Кадиев в страницата си във Фейсбук.

Той дава образец с компанията “Контур Глобал ”.

“От 2001 създадената от тях ел.енергия се изкупува на преференциална, над-пазарна цена от НЕК. Сметката плащаме ние, тъй като влиза в нашата цена на ел.енергията. Договорът им изтича 2024.
Още 2019 държавното управление разгласи, че инвестицията им е изплатена и стартират договаряния за преустановяване на контракта. Познайте до каква степен са договарянията. И в този момент ще им дадем 702 млн. евро, с цел да “изградят фотоволтаични централи в региона на ТЕЦ-а ” и да основат … 20 работни места, евентуално пазачи и чистачки? Това не е закононарушение. Това е идиотщина ”, изяснява Кадиев.

В последвал пост той загатва и още две компании, обвинявайки премиера Николай Денков в неистина:

“Съжалявам, само че министър председателят Денков лъже. Не е имало никаква обществена процедура за оповестяване на капиталови планове. Едно от сдруженията, което ще получи 20 млн.лв., е Гълъбово Солар и е за създаване на фотоволтаичен парк 50 Мвт. Другото е Резолв Енерджи, което ще получи, както те са записали, 55-180 млн. евро още веднъж за фотоволтаична централа с акумулатори. В ЕСО сега има подадени заявки за създаване на над 20 хиляди Мвт. фотоволтаични паркове, по какъв начин пък избраха тъкмо тези две компании? Бързо се научиха ”, написа той.

Кадиев разяснява и изказването на зам.-министър Красимир Ненов, че парите по ПВУ “категорично не се дават на избран кръг от компании ”. Кадиев отбелязва, че точно той до неотдавна е бил изп.директор на Контур Глобал.

Към поста си той ползва лист с компаниите, които 1.7 милиарда евро по ПВУ:

– 702 млн. евро получава Контур Глобал. Малко и приблизително дружество?
– 300 млн. евро получава Металик АД. Малко и приблизително дружество?
– 50-180 млн. евро получава Резолв Енерджи. Малко и приблизително дружество?
Мини Марица Изток, НЕК, Кроношпан, Монбат и така нататък, и т.н…

“То едно малко и приблизително няма, те викат единствено за такива са парите. Като онази инспекция на БАБХ на 10 типа овче сирене, дето няма ни едно от овче мляко. Наистина ни взимат за безспорни простаци ”, заключва Кадиев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР