Варшава иска да приеме американски ядрени оръжия, каза премиерът Матеуш

...
Варшава иска да приеме американски ядрени оръжия, каза премиерът Матеуш
Коментари Харесай

“Решиха да изнудват Москва”. Полша повиши залозите в “ядрената игра”

Варшава желае да одобри американски нуклеарни оръжия, сподели министър председателят Матеуш Моравецки след срещата на високо ниво на Европейския съюз. Той изяснява това с съветските ракети в Беларус и се базира на програмата “Ядрено шерване ”. За това що за стратегия е това и какви цели преследват полските управляващи с сходни радикални изказвания – в материала.

Ядрено шерване ”

Концепцията за взаимни нуклеарни задачи на НАТО допуска, че Съединените щати могат да разполагат нуклеарни оръжия в страни от Алианса, които не ги имат.

Сега към 150 специфични муниции са ситуирани в пет бази в четири страни от Европейски Съюз: “Бюхел ” в Германия, “Клайне Брьогел ” в Белгия, “Волкел ” в Холандия, “Авиано ” и “Геди “в Италия.

Извън Европа - единствено в базата Инджирлик в Турция. В същото време тук се съхраняват петдесет бомби Б-61, а другите пет имат по 20. Капацитетът им доближава 170 килотона тротил. Тези непосредствено в Съединени американски щати имат 400. Средствата за доставка са Ф-16 и “Торнадо ”.

Експертите виждат в думите на Моравецки на първо място политически, а не боен смисъл. " От позиция на следствията, да, несъмнено, полетното време е доста кратко. Едно е да вдигаш носителите от Германия, друго е от Полша ", отбелязва Константин Соколов, вицепрезидент на Академията по геополитически проблеми. Така че това не е нищо повече от опит за оказване на напън върху Москва и предмет на пазарлък “.

Желанието на Варшава да се причисли към програмата за взаимни нуклеарни задачи не е обвързвано с решението на Кремъл да разположи нуклеарно оръжие в Беларус, счита той.

" Полша приказва по този начин от дълго време. Действията на Москва и Минск са мотив, само че не причина ", акцентира специалистът.

Милитаризацията на Полша

Варшава интензивно употребява спора в Украйна – и събитията към него – за възобновяване на личните си въоръжени сили. Той обилно споделя с Киев: единствено до януари ВСУ са получили от съседите си 240 Т-72, останали от социалистическите времена, танкове ПТ-91 “Твърди ”, руски РСЗО БМ-21, самоходни оръдия “Краб ”. Три милиарда евро са 0,5 % от полския Брутният вътрешен продукт. По-безкористни в това отношение се оказаха единствено Естония и Латвия, които отделиха надлежно 1,1 и 0,93 % от Брутният вътрешен продукт. Но безспорните числа, несъмнено, не са сравними.

Но Полша няма да стане по-слаба: съдружниците, на първо място Съединени американски щати, ѝ оказват помощ. И по този начин, при започване на годината бяха закупени 116 танка “Ейбрамс ” - те към този момент се разтоварват в полските пристанища. На Украйна ще бъде дадена единствено една рота " Леопарди " - 10 до дванадесет машини.

Миналата година поляците се снабдиха с нов снабдител - Южна Корея. Основни контракти, подписани със Сеул включват 1000 танка K2 “Черна пантера ”, повече от 600 гаубици K9, три ескадрили изтребители ФА-50.

Около 2020 година Полша разполагаше с към 50 FФ16 - повече от която и да било от някогашните страни от социалистическия блок. Варшава и Вашингтон подписаха също съглашение за закупуване на 32 от най-новите Ф-35.

„ Полша по всевъзможен метод се стреми да се утвърди като главен боен съдружник на Съединени американски щати в Европа и актуалното изказване на Моравецки изцяло се вписва в тази логичност “, сподели Соколов.

Белият дом не е срещу военното и политическо подсилване на Варшава. Това автоматизирано отслабва Германия, която преди СВО беше главният сътрудник на Русия в Европейски Съюз. И колкото по-дълбоко е разделянето сред Европа и Русия, толкоз по-лесно е за Вашингтон да управлява своите съдружници оттатък океана.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР