Варненският окръжен съд призна за виновен и наложи 20 години

...
Варненският окръжен съд призна за виновен и наложи 20 години
Коментари Харесай

20 години затвор за убийство в центъра на Варна

Варненският областен съд призна за отговорен и наложи 20 години затвор на 38-годишния Петър Ш. за ликвидиране, осъществено на 4 юли предходната година в градинката на Археологическия музей във Варна. Съдът реши, че закононарушението е осъществено по изключително непосилен за убития метод, с особена свирепост и по хулигански подбуди, осведомят от институцията.

Мъжът се възползва от правото си да изиска кратко разследване, без да се разпитват очевидци и специалисти, а техните показания и изводи да се употребяват при постановяване на присъдата. В този случай, съдът бе длъжен да се съобрази с настояването на подсъдимия. Заради законова възбрана обаче, Петър Ш. нямаше право да се възползва от понижаване с 1/3 на наказването в години. В хода на правосъдното дирене бяха изгледани всички записи от видеокамери, приобщени бяха всички свидетелски показания и експертизи, предявени бяха и материалните доказателства на подсъдимия.

Жертвата е 22-годишният Красимир от Етрополе, който дошъл във Варна на неустановена дата. В нощта на 3 против 4 юли нямал пари и лежащ да спи на скамейка в градинката на Археологическия музей. Около 3.00 часа през нощта на бул. Мария Луиза пред музея двама очевидци чакали кола за спешна помощ, защото на пътното платно имало припаднала жена. Опитвали да отбият придвижването, с цел да предпазят потърпевша от движещите се коли. По това време Петър Ш. се разхождал из града и когато доближил Археологическия музей видял случая с припаднала жена. Решил да седне скамейка, която се намирала наоколо до ул. „ Антим I “, само че видял че на нея спи мъж. Това го подразнило и решил да „ накаже “ спящия. Извадил ножа си и гневно го забил в задната част на бедрото. Последвали още няколко наръгвания. От болката мъжът се събудил и се свлякъл на земята до пейката. Образувала се локва кръв.

Извършителят побягнал през градинката в посока Община Варна. Малко по-късно решил да се върне и да ревизира какво се случва с наръгания от него човек. Отново видял очевидците, които се опитвали да оказват помощ на потърпевша жена и ги помолил да се обадят на телефон 112, защото в градинката имало мъж, който кърви, като си споделил единствено дребното име. След това Петър Ш. се прибрал в дома си. Наръганият мъж умрял от остра кръвозагуба в резултат на нанесените прободни рани и прерязаната бедрена артерия.

Пред съда Петър Ш. изясни, че е направил закононарушението, защото помислил, че спящия мъж е от ромски генезис, а той неведнъж бил ограбван от сходни хора. По-рано денем даже станал очевидец на сходно посягане над възрастен мъж. Бил раздразнителен, видял и случая с дамата на булеварда и помислил, че легналия на пейката мъж има нещо общо. Затова отишъл до него и го намушкал няколко пъти с ножа си, с цел да се махне от пейката. В последната си дума съобщи, че съжалява за осъщественото и не е желал да убива момчето.

Присъдата предстои на обжалване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР