Варненският апелативен съд потвърди решения на Варненския окръжен съд, който

...
Варненският апелативен съд потвърди решения на Варненския окръжен съд, който
Коментари Харесай

Двама мъже ще бъдат предадени на Кралство Белгия, за да бъдат разследвани за три престъпления

 Варненският апелативен съд удостовери решения на Варненския областен съд, който е позволил предаването на двама български жители на Кралство Белгия за осъществяване на наказателно гонене, оповестиха от пресслужбата на институцията. 

Първоинстанционният съд в Антверпен е издал Европейски заповеди за арест на 55-годишният Стефан Д. и на 46-годишния Милен М., като причинители на обир, съпроводен с принуждение, кражба при утежняващи условия и незаконно отнемане от независимост. Според документа, на 19 октомври 2020 година в дома на жертвата е осъществена кражба, като индивидът е бил арестуван в дома си и подложен на нескончаем побой. Целта била сейф с скъпи предмети, измежду които златни кюлчета с тегло 38 кг. В групата взели участие още трима българи. Въз основа на издадената Европейска заповед за арест Стефан Д. и Милен М. били оповестени за интернационално търсене. Задържани са във Варна.

Защитата изиска от втората инстанция да откаже предаването на българските жители, защото вижда несъгласия в ЕЗА по отношение на осъществените закононарушения. Не била задоволително изяснена и степента на присъединяване им. Освен това юристът счита, че не са получени задоволителни гаранции за обезпечено право на отбрана.

Апелативният прокурор съобщи, че жертвата е била нападната и бита в продължение на 16 часа, а обвинените са откраднали скъпи движимости, след което избягали в Нидерландия.  Белгийската страна е предоставила гаранции, че при дефинитивно наказание, двамата ще бъдат върнати в България за изтърпяване на наказванията.

Апелативният съд одобри жалбите за неоснователни. Двете Европейски заповеди за арест дават отговор на законовите условия. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателството, въпреки в тази ситуация да не се изисква двойна наказуемост. Апелативната инстанция удостовери извода на Окръжния съд, че от белгийска страна са предоставени гаранции за обезпечаване на нужната протекция на българските жители - при неоправдателна присъда да имат опция за изтърпяване на наказванията в родината си. Апелативният съд също смята, че няма учредения за отвод от осъществяване на Европейската заповед за арест. Съдебният състав намира, че материалите по делото в детайли е разказано присъединяване на лицата, чието предаване се желае, в разследваната незаконна предприемчивост, въпреки че степента на присъединяване им не може да се регистрира в актуалното произвеждане. В случая съдът се управлява от правилото на взаимното признание, който задължава националния съд на страна–член на Европейския съюз да извърши правосъден акт, предписан в друга страна от общността.

Въззивната инстанция не откри учредения за смяна на мярката за неотклонение " задържане под стража “ на двамата.

С тези причини Апелативният съд реши като верни решенията на Окръжен съд – Варна и ги удостовери напълно.

Настоящите решения на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР