Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Търговище,

...
Варненският апелативен съд потвърди присъдата на Окръжен съд – Търговище,
Коментари Харесай

20 години затвор за Ахмед, убил тъщата си с тесла

Варненският апелативен съд удостовери присъдата на Окръжен съд – Търговище, с която на 20 години отнемане от независимост е наказан мъж, умъртвил майката на дамата, с която съжителствал.

34-годишният Ахмед А. бил приет за отговорен, че в нощта на 22.04.2021 година в село Драгановец с особена свирепост съзнателно умъртвил Вилдан М. Подсъдимият би трябвало да изплати 100 хиляди лв. за всеки от тримата цивилен ищци - наследници на жертвата, оповестяват от съда.

65-годишната вдовица Вилдан М. живеела сама в къщата си, защото децата й били в чужбина. От няколко години едната й щерка съжителствала с подсъдимия, само че майката имала извънредно отрицателно отношение към него, като даже не го допускала в дома си. През април Ахмед се върнал в България, а към 2.30 през нощта на 23-ти отишъл до къщата на тъща си. Проникнал вътре и нанесъл с тъпата част на теслата си 3 мощни удара по главата й. Освен теслата, той взел със себе си и двата мобилни телефона на дамата. На идващия ден отпътувал от България.

Тялото на умрялата било намерено след 4 дни.

Апелативният съд назначи съдебно-техническа експертиза за следене на придвижването на мобилните телефони на убитата и този на подсъдимия, както и на лекия автомобил, с който той се придвижвал. Експертното проучване разреши да се направи извода, че Ахмед е пътувал в едно и също транспортно средство в един и същи времеви период с мобилното устройство на убитата. Вещото лице откри изтрита информация от телефона му във времето към произшествието. В рамките на въззивното правосъдно разследване бяха разпитани двама очевидци, както и подсъдимия. Той смени версията си, като призна, че в инкриминираната нощ е бил в дома на тъща си, взел е телефоните й и ги е хвърлил в печката в дома си.

В последната си дума той изиска да бъде оневинен. Защитата му посочи неналичието на претекст и това, че не е открито оръдието, предизвикало гибелта.

Представителят на Апелативната прокуратура изясни претекста за закононарушението – че жертвата не одобрявала съжителството на щерка си с мъжа, което го е дразнело.

Апелативен съд – Варна обоснова извода, че точно Ахмед А. е предизвикал гибелта на потърпевшата с ДНК–експертизите и с цялостната цялост от доказателства. Това, че е направил убийството с особена свирепост, се поддържа от резултатите от съдебно-медицинската експертиза на жертвата. Нанесените въпреки и три удара се отличават с гняв, озлобление, завист и злопаметност. Умъртвена е стара беззащитна жена със слаби благоприятни условия за опозиция. Проявена била свирепост по един извънмерен метод, освен това по витално значим орган на тялото.

Съдебният състав показа мнението на Окръжния съд, че са налице само отегчаващи отговорността условия. Въззивната инстанция ги добави с предходните трикратни осъждания на подсъдимия и събраните неприятни данни за личността му: бил незает и не зачитал законоустановения ред.

Заради неналичието на митинг от прокуратурата или тъжба от частните обвинители, няма съображение за увеличение на наложеното от първата инстанция наказване – 20 години отнемане от независимост.

Решението, с което Апелативен съд – Варна удостовери присъдата на Търговищкия областен съд, предстои на обжалване пред Върховен касационен съд. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР