Варненският апелативен съд остави в ареста подсъдим, причинил смърт, като

...
Варненският апелативен съд остави в ареста подсъдим, причинил смърт, като
Коментари Харесай

Пиян шофьор, убил човек на пътя, изнагля съвсем и поиска да...

Варненският апелативен съд остави в ареста обвиняем, предизвикал гибел, като карал в нетрезво положение. Въззивната инстанция не откри учредения да почете молбата му за изменение на мярката за неотклонение в по-лека.

На 24.10.2019г. Варненският областен съд е признал за отговорен Васил В., че на 5 май предходната година при ръководство на лек автомобил е нарушил разпоредбите за придвижване, като не е съобразил скоростта си. В резултат по несъобразителност е предизвикал гибелта на жена и междинна телесна щета на мъж, пътували в колата му. Деянието е осъществено в пияно положение, с централизация на алкохол в кръвта 3.65 промила.

Васил карал по бул. „ Св. Елена “ във Варна с двама спътници – Иванка Г. - дамата, с която дълги години съжителствал и Горан М. Водачът блъснал автомобила в бордюра до автобусна спирка, изгубил ръководство, колата навлязла в лентата за насрещно придвижване и се блъснала в тролейбусен дирек. Иванка умряла.

След произвеждане при кратко разследване, първата инстанция наложила наказване 11 години отнемане от независимост, което понижила с 1/3 – на 7 години и 4 месеца. Шофьорът бил лишен от право да ръководи моторно транспортно средство за 5 години.

Васил В. на два пъти преди този момент е бил осъждан за закононарушения срещу превоза – за ръководство на МПС в алкохолно замайване и за породена злополука със междинна телесна щета и бягство от местопроизшествието. Многократно са му налагани административни наказания поради шофиране след приложимост на алкохол.

Подсъдимият е обжалвал последната присъда на Окръжния съд. Делото е било планувано за разглеждане пред Апелативния съд през март, само че поради въведеното изключително състояние е отсрочено. Сега Васил В. помоли съда да промени мярката му за неотклонение в домакински арест.

Аргументите на отбраната: първо, в случай че страната не беше в изключително състояние, втората инстанция щеше да се е произнесла. Второ, Васил е лишен от част правата, които би имал като наказано лице – да работи в местата за настаняване на лишени от независимост.

Становището на Апелативната прокуратура е мярката за неотклонение да остане същата, защото подсъдимият има процедура да прави транспортни закононарушения и да подценява разпоредбите. Потвърждава го обстоятелството, че в изпитателния период по първото си дело е направил закононарушение.

Апелативният съд не откри учредения да дефинира по-лека мярка за процесуална насила. Това произвеждане задължава съда да реши налице ли са нови условия, които да постановат нова мярка. Такива в тази ситуация няма, заключи правосъдният състав. Видно от справките за съдимост и за осъществените нарушавания, не е отпаднала заплахата подсъдимият да се укрие или да извърши ново закононарушение.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР