Варна. Около 100 млн. лева са необходими за решаване на

...
Варна. Около 100 млн. лева са необходими за решаване на
Коментари Харесай

Иван Портних, кмет на Варна: Около 100 млн. лева са необходими за решаване на проблема с дъждовните води в града

Варна. Около 100 млн. лв. са нужни за решение на казуса с дъждовните води в града. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних по време на съвещание на ПК „ Благоустройство и комунални действия “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Варна . Той бе изслушан за положението на инженерната инфраструктура след проливните превалявания на 4 юни. Кметът Иван Портних означи, че тематиката с дъждовните води във Варна е обвързвана с два съществени казуса, които би трябвало да бъдат решени – делене на дъждовната от битовата канализация в централната градска част, както и доизграждане на колектора Битоля – Пирин, който в действителност да пресече водите, идващи от високата част на града. Кметът Иван Портних напомни, че по данни на Националния институт по метеорология и хидрология на 4 юни е регистриран сериозен дъжд с интензитет, сравним с дъжда при бедствието в „ Аспарухово “ през 2014 година. „ Водните количества, които се изсипаха над Варна за толкоз малко време бяха големи “, сподели Портних. По думите му двата казуса, свързани с дъждовните води, са разпознати от дълго време. „ Проекти също имаме направени от дълго време, като цената на двата плана – за разделянето на канализацията и построяването на колектора, е към 100 млн. лв.. „ Факт е, че през последните години успяхме да активизираме и общинския бюджет, с цел да работим интензивно по линия на европейските планове и стратегии. Спасихме планове, които бяха на процедура изгубени за града, успяхме да наложим едно стремително движение на възобновяване на инфраструктурата на Варна. Радвам се, че освен запазихме това движение, само че и сега го ускоряваме със сериозна поддръжка от държавното управление. С тези средства обновявахме пътища, взехме решение въпроса с детските градини, работихме по спортни площадки, учебни заведения, културна инфраструктура “, сподели още Иван Портних.
По негови думи новият бул. „ Левски “, който се построява във Варна, ще способства за понижаване на дъждовните води в централната градска част по време на интензивни превалявания. Кметът означи, че новоизграждащият се бул. ще реши проблеми във връзка с трафика, трупани с десетилетия, и то с вероятност за десетилетия. „ Изграждането на новия бул. в някаква степен ще способства за намаляването на дъждовните води по време на интензивни превалявания в централната градска част с пресичането на водите, които идват по улиците „ Подвис “ и „ Прилеп “, както и по бул. „ Цар Освободител “, които към този момент ще се отсрочват по охранителния канал, който е в развой на промяна и създаване “, съобщи Иван Портних. Кметът уточни, че охранителният канал е оразмерен, с цел да няма подозрения във връзка с дъждовните води.
Той заяви още, че стартира цялостна рехабилитация на съществуващото трасе на бул. „ Левски “. Кметът уточни, че към този момент има определени реализатори и издадени разрешителни за градеж във връзка с три значими за града планове – цялостна рехабилитация на съществуващото трасе на бул. „ Левски “, бул. „ Народни будители “ в кв. „ Аспарухово “ и бул. „ Осми Приморски полк “ в посока кв. „ Виница “. „ С плана за бул. „ Народни будители “ в действителност всички съществени пътни артерии в „ Аспарухово “ ще бъдат напълно актуализирани. Ще бъдат построени и два пешеходни подлеза на основни места, където има риск за преминаващите. Грижим се и за сигурността на пешеходците, освен за застраховане на автомобилния трафик “, изясни кметът Иван Портних.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР