Четирима мъже са привлечени като обвиняеми за участие в организирана

...
Четирима мъже са привлечени като обвиняеми за участие в организирана
Коментари Харесай

Четирима обвиняеми за участие в организирана престъпна група за извършване на строителни измами в област Варна и в страната

Четирима мъже са привлечени като обвинени за присъединяване в проведена незаконна група, основана с користна цел. Част от тях са упрекнати и за измами, осъществени след прелиминарен сговор и в огромни размери като продължавани закононарушения. Привлечени са като обвинени и за разнообразни типове изнудване, които са осъществени от лицата, участващи в проведената незаконна група. Разследването е почнало през 2023 година, след самосезиране на Окръжна прокуратура-Варна и резултатите от него са станали вероятни с помощта на положителното съдействие и тясно взаимоотношение с органите на Министерство на вътрешните работи и Национална агенция за приходите в града.
 
След осъществените голям брой процесуално-следствени дейности и оперативно-издирвателни мероприятия по отношение на доказване незаконната активност на групата, на 15 май 2024 година е подхванато задържане на обвинените. Те ще останат в ареста до установяване на ограничения за неотклонение, като следва в днешния ден настояванията за задържане под стража на екипа от наблюдаващи прокурори да бъдат прегледани в Окръжен съд-Варна. Четиримата мъже са престъпно проявени, а един от тях е и осъждан, като действията по актуалното досъдебно произвеждане са осъществени в изпитателен период по предишно му наказание. Трима от четиримата са проявени точно с осъществени от тях измами.
 
Данните за активността на проведената незаконна група, събрани досега, касаят интервал от две години, през които участниците в нея са прикривали незаконните си дейности зад осъществяване на мними строителни действия. Те са рекламирали своите услуги на строителни бизнесмени, поемали са отговорност да извършат ремонтни действия на разнообразни недвижими парцели в област Варна и други области в страната, договаряли са избрани суми за осъществяването на строителните действия, а в следствие са променяли изискванията и/или не са изпълнявали поетите задължения. В други случаи чрез насила и закани са се опитвали и са принуждавали потърпевши лица да им доплащат доста по-големи суми, като в последна сметка поправки не са били осъществявани.
 
Групата се е възползвала най-вече от възрастни и самотно живеещи хора. Те са били заблуждавани, че ще им бъде осъществен ремонт на жилището на относително ниска цена. След започване на строително-ремонтните действия обаче, е стартирала незаконната скица за изнудване, заплашване и принуждаване на пострадалите за спомагателни заплащания, неведнъж в огромни размери.
 
Работата по документиране и доказване на осъществените от проведената незаконна група закононарушения продължава. Разглеждат се и постъпили на по-късен стадий сигнали, касаещи активността на четиримата обвинени.
 
Информация по траялото няколко месеца следствие дадоха в взаимен брифинг и.ф. апелативен прокурор на Варна Станислав Андонов, представителят на Окръжната прокуратура прокурор Радослав Лазаров, шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи старши комисар Андрей Ангелов и шефът на Търговско дружество Национална агенция за приходите госпожа Властиана Николова.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР