Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи.

...
Варна обяви бедствено положение заради силния ураганен вятър и валежи.
Коментари Харесай

Бедствено положение във Варна, закъсали автомобили и паднали дървета в Добрич

Варна разгласи бедствено състояние поради мощния ураганен вятър и превалявания. Налице са условия, които заплашват живота и здравето на жителите. Късно нощес жена почина, откакто дърво се стовари върху нея. Тежка е конюнктура и в Добричка област.

Бурята във Варна стартира към 18 ч. в събота. Скоростта напразно доближи 110 км/ч. Метеорологичните условия внезапно се утежниха и малко след 2 часа през нощта кметът Благомир Коцев разгласи режим на бедствено състояние.

„ Тежката метеорологична конюнктура докара до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и мощният дъжд, тук-там и сняг, затрудняват мощно дейностите на спешните екипи. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет региона на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират основни пътни артерии, разрушават инфраструктура и нанасят вреди “, написа Коцев във „ Facebook “. Общината приканва хората да останат по домовете си, тъй като не е допустимо свободното напредване.

Всички налични запаси и профилирана техника са на терен, с цел да окажат подпомагане на потърпевшите и да отстранят последствията от бедствието, се показва още в изказването на кмета на Варна. Kризисен щаб ще прави оценка вредите и ще предприеме незабавни ограничения градът да се върне към естествен темп.

Над 30 сигнала за закъсали автомобилиса получени в пожарната в Добрич, а над 70 за паднали дървета. По нейна информация бедстващи хора по пътищата няма. Най-тежка е ситуацията по републиканската пътна мрежа от Добрич за Варна, Генерал Тошево и Балчик.

Предупредителен жълт и оранжев код са в действие за рисково време в Източна България в неделя. Вятърът към момента ще е мощен и плевел, а по Черноморието - ураганен. Според синоптичната прогноза в следобедните часове вятърът последователно ще отслабва, преваляванията ще спрат, а облачността и над източните региони ще се раздира.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР