Вариантът Омикрон на коронавируса би могъл да навреди на перспективите

...
Вариантът Омикрон на коронавируса би могъл да навреди на перспективите
Коментари Харесай

Вариантът Омикрон създава риск за глобалния растеж и инфлацията, смятат рейтингови агенции

Вариантът Омикрон на ковид би могъл да навреди на вероятностите за световен стопански напредък, като в същото време тласка цените нагоре, обявиха през днешния ден рейтинговите организации Фич (Fitch Ratings) и Мудис (Moody`s Investors Service), откакто Световната здравна организация (СЗО) заяви, че новият вид крие доста висок риск от скокове на инфекциите, съобщи Ройтерс.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 49
" Вариантът Омикрон основава опасности за световния напредък и инфлацията, изключително тъй като идва в миг на към този момент напрегнати вериги на доставките, увеличена инфлация и дефицит на трудовите пазари ", е декларирала в коментар по е-поща пред Ройтерс Елена Дъгър от Мудис.

Според нея е евентуално разновидността да засегне и търсенето по време на идните празници.

" Ако новият вид засегне интереса към рискови вложения на международния пазар, това ще докара до още по-голям финансов напън върху емитентите на дълг с огромни финансови потребности. Например страни от нововъзникващи пазари, които разчитат на заеми на интернационалния пазар, може да бъдат изправени пред увеличени опасности за рефинансирането си ", споделя Дъгър.

От своя страна Фич декларира, че е прекомерно рано да включи резултата от разновидността Омикрон в прогнозите си за икономическия напредък, до момента в който няма повече данни за заразността му и тежестта на болестта.

" В момента считаме, че нов огромен и едновременен световен срив, какъвто беше следен през първата половина на 2020 година, е доста едва евентуален, само че нарастването на инфлацията ще усложни макроикономическия отговор, в случай че новият вид се откри ", се споделя в позицията на Фич.

От своя страна президент на Съединени американски щати Джо Байдън прикани американците да не се поддават на суматоха и съобщи, че американското държавно управление работи с фармацевтични компании за разработване на оперативни проекти, в случай че има нужда от ваксини. Байдън съобщи, че Съединени американски щати няма да се завръщат към локдауна през тази зима, само че прикани хората да се имунизират, да си слагат бустерни дози и да носят маски, добавя Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 49  В Организация на обединените нации са обезпокоени от Омикрон В Организация на обединените нации са обезпокоени от Омикрон  Проф. Ива Христова: Омикрон не може да се засече с антигенен тест Проф. Ива Христова: Омикрон не може да се засече с антигенен тест  Ирландия изследва повече от 10 хипотетични случая на новия вариант Омикрон Ирландия изследва повече от 10 хипотетични случая на новия вариант Омикрон
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР