Върху едно от тези нива, върху които открихме масивни деструкции

...
Върху едно от тези нива, върху които открихме масивни деструкции
Коментари Харесай

От Последните Минути: Откриха Убито От Стрела Дете В Пловдив! До Него Има Нещо Наистина Безценно!

" Върху едно от тези равнища, върху които открихме солидни деструкции от пожарите, открихме три човешки скелета. Единият е на дете сред 4 и 6 години, в региона на гърдите на което открихме стрела. Най-вероятно тя е повода за неговата гибел ", описа ръководителят на обекта Елена Божинова.

Много покрай скелета на детето са разкрити отчасти и скелетите на два възрастни индивида. Единият е на възраст към 17 години, за другия археолозите нямат към момента данни от антрополози каква е точната му възраст. Загинали са най-вероятно от насилствена гибел от горелите горни елементи на постройките.

" При възрастните човеци открихме няколко - над 6 броя, бронзови и сребърни монети, както и една бронзова статуетка на Афродита със златно бижу за шията ", описа още Божинова.

Стратиграфски археолозите отнасят деструкциите към трети век. Богатите находки - монетите, статуетката, наоколо до тях и откритата оброчна плочка на тракийския конник, следва да се свържат с огромното опжаряване на Пловдив през 251 година от готите.

Ръководителят на обекта до Тунела напомни, че в най-южната част, където се разкри основата на доста солидна триумфална арка, за жалост са достигнали подпочвени води и не могат да продължат в дълбочина разкопките, даже не могат да стигнат основата й.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР