Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство няма правомощията

...
Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство няма правомощията
Коментари Харесай

Шотландия не може да организира референдум за независимост

Върховният съд на Англия постанови, че шотландското държавно управление няма пълномощията да провежда нов референдум за самостоятелност без единодушието на английското държавно управление. Решението е крах за акцията на шотландските управляващи за обособяване от Обединеното кралство, съобщи Асошиейтед прес.

Върховният съд постанови, че шотландският парламент " няма право на законодателни начинания, свързани с организирането на референдум за самостоятелност ".

Председателят на съда Робърт Рийд сподели, че петимата членове на съда са приели решението с единогласие.

Полуавтономното шотландско държавно управление желае да провежда референдум през октомври следващата година с въпроса " Трябва ли Шотландия да бъде самостоятелна страна? "

Консервативното държавно управление в Лондон отхвърля да утвърди произвеждането на допитването с довода, че въпросът е бил организиран през 2014 година, когато шотландците отхвърлиха независимостта с 55 против 45 %.

Подкрепящото независимостта държавно управление в Единбург желае това решение да бъде преразгледано. Като аргумент в поддръжка на тезата си то привежда и обстоятелството, че на референдума за участието на Англия в Европейски Съюз болшинството шотландци са дали своят вот " за " оставането в съюза, което съгласно шотландския кабинет основава напълно нова политическа обстановка.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън споделя, че разполага с либерален мандат от шотландския народ да провежда нов референдум за обособяване от Обединеното кралство, произлизащ от болшинството, което имат последователите на независимостта в шотландския парламент.

Същия аргумент посочи и основният юрист на шотландското държавно управление Дороти Бейн на чуванията по делото във Върховния съд предишния месец. Тя уточни тогава, че референдумът ще има съвещателен, а не правно обвързващ темперамент, само че добави, че в случай че шотландците поддържат независимостта, това ще бъде мощен мотив в поддръжка на отделянето на Шотландия.

Колегата ѝ в английското държавно управление Джеймс Ийди застъпи пред съда тезата, че право да провежда референдум има само Народното събрание в Лондон, тъй като въпросът е от " извънредно значимо значение за цялото Обединено кралство ", а освен за Шотландия.

Проучванията на публичното мнение сочат, че шотландците са разграничени поравно в мнението си за независимостта - само че и че болшинството от гласоподавателите не желаят скоро да има нов референдум.

По-късно през днешния ден последователите на независимостта имат намерение да се съберат на манифестации пред постройката на Народното събрание в Единбург и на други места.

Шотландия и Англия се намират в политическа уния от 1707 година От 1999 година Шотландия има собствен парламент и държавно управление и има право да води независима политика в области като опазването на здравето и образованието. В компетенциите на централното английско държавно управление са защитата и фискалната политика.

Стърджън съобщи, че в случай че държавното управление ѝ загуби делото за референдума пред Върховния съд, ще трансформира идващите парламентарни избори във Англия във в действителност плебисцит за прекратяването на тривековния политически съюз с Англия, само че не посочи какво има поради.

В коментар на днешното правосъдно решение първият министър на Шотландия съобщи, че е разочарована от него, и добави, че то единствено ускорява доводите в поддръжка на независимостта, съобщи Ройтерс.

" Макар и да съм разочарована от решението на Върховния съд, ще се съобразя с него - то на процедура не основава ново законодателство, а единствено пояснява съществуващото ", написа Стърджън в Twitter.

" Подобно законодателство, което не разрешава на Шотландия да избере бъдещето си без единодушието на Уестминстър, единствено и само развенчава мита, че Англия съществува на основата на непринудено съдействие, и дава нов мотив в интерес на независимостта. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР