Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е

...
Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е
Коментари Харесай

ЕС и НАТО настояват всички страни-членки да осигурят боеприпаси за Украйна

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел е изпратил писма до всички министри на защитата на страните-членки на Европейски Съюз, в които упорства те да обезпечат муниции за Украйна, налични в складовете им, съобщи БНР.

На взаимен брифинг Борел, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба осъдиха изказването на президента Владимир Путин, че Русия замразява присъединяване си в контракта за редуциране на стратегическите нападателни оръжия.

„ Една година след нашествието в Украйна Путин не демонстрира, че е подготвен за мир, а тъкмо противоположното “, сподели генералният секретар Йенс Столтенберг. На решението на Русия да прекрати присъединяване си в контракта за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия, Столтенберг реагира по този начин: " Съжалявам за днешното решение на Русия да прекрати присъединяване си в контракта " Нов старт ".

През последните години тя нарушаваше и се отдалечаваше от основни съглашения за надзор над въоръжаването. С днешното решение цялата архитектура на контрола върху въоръжаването е разрушена. Настойчиво приканвам Русия да премисли решението си и да съблюдава съществуващите съглашения ".

" Обезпокоени сме, че Китай може да оказва помощ на Русия. Тя не би трябвало да завоюва и по тази причина би трябвало да увеличим помощта за Украйна. Приветствам новите известия за оръжейни доставки и те би трябвало да бъдат направени, преди Русия да се възползва от обстановката ", сподели още Столтенберг.

" Ще се движим от една цел - да приключим войната колкото е допустимо по-бързо ", сподели министърът на външните работи Дмитро Кулеба и насочи, по думите му, " доста просто обръщение ": " Не става дума за Украйна, а за разпоредбите, които пазят и вас. И в случай че ние не успеем да защитим тези правила в Украйна, тогава вие ще се окажете в заплаха. А това изрично не е нещо, пред което бихме желали да се надигнем ".

Вчера министърът на външните работи Николай Милков съобщи, че България няма да доставя муниции на Украйна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР