Върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви след срещата

...
Върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел заяви след срещата
Коментари Харесай

И Г-7 иска да сдържа Русия и Китай

Върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи след срещата на Г-7, че Европейски Съюз е " във възпиращ режим, с цел да накара Русия да разбере, че всичко, което може да съставлява офанзива против Украйна, би имало висока цена ". Той удостовери поддръжката на Г-7 за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна.

Относно Китай Борел сподели, че това съставлява " стратегическо и идеологическо предизвикателство ". Той акцентира, че съюзът би трябвало да бъде " внимателен, събирайки силите си, с цел да обезпечи примерно свободата на мореплаване в Южнокитайско море, 40% от износа на Европейския съюз минава през тези води ".

Англия обмисля всички разновидности за това по какъв начин да реагира, в случай че Русия нахлуе в Украйна, сподели външният министър Лиз Трус, като акцентира, че към този момент са употребявани стопански наказания в предишното, с цел да изпрати дипломатически послания до Москва, оповестява " Ройтерс ". Тя добави, че всички страни от Г-7 заемат единна позиция по отношение на обстановката в Украйна. " Изпратихме доста ясно и единно обръщение до Владимир Путин от тази среща на Г-7 ", сподели Трус.

Путин съобщи в изявление за ТАСС, че доста би желал да види персонално президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява, че е прекомерно рано да се приказва за среща сред водачите във формат лице в лице. Според него това е въпрос за бъдещето. " Рано е да се приказва за това, прекомерно рано е ", сподели той. Песков напомня, че Путин и Байдън са се договорили " в доста близко бъдеще да назначат доверени представители, които да продължат към този момент значителния диалог за конфронтационната обстановка, която в този момент породи в Европа към Украйна ".

Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че помощникът на държавния секретар по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид ще посети Москва и Киев на 13-15 декември, след което ще отиде в Брюксел за съвещания със съдружниците и сътрудниците.

" Донфрид ще посети Киев и Москва от 13 до 15 декември, с цел да се срещне с държавни чиновници за разискване на повишения боен капацитет на Русия и усилване на уговорките на Съединени американски щати към суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна. Донфрид ще подчертае, че ние можем да реализираме дипломатически прогрес в прекратяването на спора в Донбас посредством осъществяване на споразуменията от Минск с поддръжката на нормандския формат ", означиха от външното министерство. " След това Донфрид ще пътува до Брюксел на 15-16 декември, с цел да организира съвещания със съдружниците от НАТО и сътрудниците от Европейски Съюз по отношение на напъните за намиране на дипломатическо решение (на обстановката към Украйна) ", добави Държавният департамент.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР