Върховният представител на ЕС по външната политика призова в четвъртък

...
Върховният представител на ЕС по външната политика призова в четвъртък
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Сърбия и Косово да изпълнят всички части на споразумението за нормализиране на отношенията

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика прикани в четвъртък Косово и Сърбия да изпълнят всички елементи от постигнатото с посредничеството на Европейски Съюз съглашение на 18 март.

„ Споразумението беше контрактувано, то би трябвало да бъде изпълнено и няма място за избиране “, сподели Жозеп Борел пред кореспонденти на път за срещата на върха на водачите на Европейски Съюз.

Той се базира на съглашението сред косовския министър председател Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич за използване на съглашението на Европейски Съюз за нормализиране на връзките.

Споразумението допуска признание на Косово като самостоятелна страна от Сърбия, което сръбският външен министър Ивица Дачич изключи по-рано в сряда.

„ Всеки опит да се сложи под въпрос това съглашение е ненужен “, уточни Борел, наблягайки, че договорката „ е едно цяло, би трябвало да се извършва от всички елементи “.

„ Бих ги посъветвал да не сочат никого, а да си правят работата “, сподели още той и добави, че блокът ще следи „ деликатно “ резултата.

По време на посещаване в австрийската столица Виена Дачич изясни, че постигнатото с посредничеството на Европейски Съюз съглашение " не е съглашение за признание на Косово " и нейната страна ще го приложи въз основа на техните " червени линии ".

„ Това значи, че няма да признаем (Косово) и няма да одобрим участието на Косово в Организация на обединените нации “, добави тя.

Стартирал през 2011 година, воденият от Европейски Съюз разговор Белград-Прищина има за цел намирането на взаимно задоволително решение за разногласията в границите на правно обвързващо съглашение.

След граничното напрежение от предишното лято Мирослав Лайчак, специфичен представител на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия, показа през септември последното предложение на блока за нормализиране на връзките.

Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през 2008 година, като множеството държави-членки на Организация на обединените нации, в това число Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и Турция, го признаха за обособена самостоятелна страна.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР