Върховният касационен съд присъди рекордно обезщетение от 800 000 лв.

...
Върховният касационен съд присъди рекордно обезщетение от 800 000 лв.
Коментари Харесай

ВКС присъди обезщетение от 800 000 лв. на млада майка, тежко пострадала в катастрофа

Върховният касационен съд присъди рекордно обезщетение от 800 000 лева на млада жена, претърпяла тежки увреждания след злополука на пътя.

Парите се дължат от застрахователя по " Гражданска отговорност " - в тази ситуация " Лев инс ".

Историята по делото беше разказана от правния уебсайт " Лекс ".

Катастрофата се случва късно през нощта на 29 ноември 2015 година, когато дамата е едвам на 21-годишна възраст, майка на едно дете.

Тя се е возила в кола, ръководена от водач без брошура, който е блъснал автомобила в крайпътно дърво в кв. " Кремиковци ".

Ударът е толкоз тежък, че дамата изпада в кома в продължение на 8 дни, още една година остава на легло и продължава да е в безпомощно положение с неподходящи прогнози на увреждането.

Установена е тежка черепномозъчна контузия, мозъчна травма, строшаване на горната челюст, фрактура на дясна бедрена кост, травма на гръдния панер и белия дроб, и доста други затруднения. В резултат на злополуката тя е с посттравматична симптоматична епилепсия, неврит на слуховите нерви, необратима парализа на мускулите в дясната част на лицето и други

Пострадалата жена е неспособна да се движи независимо, да излиза на открито или да работи, нито да се грижи за себе или детето си.

Нейната майка, която е поела грижата за щерка си и внучето си, завежда иск за обезщетение - в началото той е непълен за 400 000 лева, а когато е задоволен през 2021 година, тя упорства за цялостния размер на желае 800 000 лева

Първите две инстанции почитат желае ѝ до 600 000 лева, като признават, че " от витална и млада 21-годишна жена, дейна, работоспособна и работеща, уединен родител, отглеждащ независимо детето си, водеща обществен живот ", потърпевшата жена се е трансформирала в човек с " безусловно преобърнат, лишен живот " без никаква вероятност.

" Тъй като в страната ни към момента няма система за поддръжка на хората с психологични увреждания, евентуално ищцата ще бъде сложена и под забраняване, което ще я обрече и на гражданска гибел (доколкото запрещението ще я лиши от всички цивилен права ", се споделя в решението на Софийски градски съд, представено от " Лекс ".

Третата и последна инстанция Върховен касационен съд обаче усилва размера на компенсацията от 600 000 на 800 000 лева, колкото претендира и майката на постраадлата жена.

Съдът счита, че по-ниската стойност не дава отговор в цялост на характера на получените увреждания, които са необратими, по тази причина почита желае в оптималния му размер.

Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР