Върховният административен съд (ВАС) прие, че заведение в Стара Загора,

...
Върховният административен съд (ВАС) прие, че заведение в Стара Загора,
Коментари Харесай

Съдът обяви забрана деца да играят в заведение за дискриминация

Върховният административен съд (ВАС) одобри, че заведение в Стара Загора, е показало неравноспоставеност по отношение на клиентка, на която е било неразрешено децата й да играят в заведението и е била застрашена, че потреблението й ще бъде таксувана по-скъпо, в случай че това се случи.

С произнасянето на тричленния състав (Диана Добрева, Здравка Шуменска и Юлия Ковачева) се анулира решение на Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД), която не вижда проблем в такса дете, наложена от заведението. Съдът връща случая на комисия, с цел да излезе с съответно решение, осведоми в днешния си брой в. " Сега ".

Случката стана обществено известна през 2015 година Тогава 37-годишната Живка Александрова влиза в ресторант, само че се изненадва от надпис на заглавната страница в менюто: " Добре пристигнали! Заведение без площадка за игра! Не се позволява детска игра! При нарушаване се таксува 50% надценка на сметката (минимум 20 лева.) ".

От ресторанта изтъкнали като мотив за недопускането на детска игра в заведението - предходен случай, при който било потърпевшо дете, както и това, че децата пречели на сервитьорите да си правят работата.

Това предиздвикало дамата да напусне заведението, тъй като очаквала сътрудникът ѝ да пристигна дружно с децата им - на 8, 10 и 12 години, и не можела да подсигурява, че те ще се въздържат от игра. От случката тя се почувствала афектирана и унизена като майка. По тази причина на съображение неравно отнасяне по симптом " фамилно състояние " поискала от КЗД да извърши инспекция и да накаже заведението.

Комисията обаче не намира нарушаване. Според болшинството ѝ по отношение на дамата не е осъществена дискриминация като майка на три деца, защото не ѝ е бил отхвърлен достъп до услуга, препоръчана или показана такава с по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия. Комисията приема, че надписът е напътствие за попречване на неподходящи за търговеца и потребителя произшествия, а не е затруднение пред услуга. Решението е подписано с изключително мнение на един от членовете на състава.

Александрова апелира пред Административния съд в Стара Загора, само че той удостоверява решението на КЗД.

Върховен административен съд обаче мисли друго. С решение от 12 март правосъден състав се произнася, че освен има дискриминация поради фамилно състояние, само че е нарушен и Законът за туризма (цените при даване на услуги са идентични за всички клиенти). " Дали коментираното забранително изискване е било сложено поради сигурността на децата, или като мярка за опазване на имуществото на заведението при игра на децата, е въпрос, който е неотносим към предмета на разногласието и не следва да се разисква. Предвидената мярка е непропорционална, а санкционната последица е дискриминационна. ", аргументират се висшите съдии.

Първоинстанционното решение и това на КЗД са анулирани, като комисията следва да се произнесе съгласно напътствията на висшите магистрати. Комисията ще би трябвало да заплати и 500 лв. разходи на Александрова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР