Върховният административен съд (ВАС) отмени съдебен акт, според който Еврофутбол

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени съдебен акт, според който Еврофутбол
Коментари Харесай

Държавата загуби дело срещу фирма на Васил Божков за 329 млн. лв.

Върховният административен съд (ВАС) анулира правосъден акт, съгласно който " Еврофутбол " на предприемача Васил Божков дъллжи на страната близо 329 млн. лева Решението не предстои на обжалване и е най-голямото данъчно дело, заведено от някогашна компания на Божков против страната.

Магистратите афишират като изначално нищонен акта на общественото взимане на " Еврофутбол ", защото е бил публикуван от незапознат държавен орган - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), а ръководителят на комисията е трябвало да дефинира различен орган, който да издаде акта. Те показват още, че той не е разполагал с материална подготвеност по степен да издаде оспорения акт.

" С днешното си решение по административно № 6850 от 2021 година висшите магистрати не се произнасят всъщност за дължимостта на сумите. Нищожност на акта е оповестена, заради открити нарушавания по процедурата, по която е открито общественото държавно взимане ", се споделя в решението на Върховен административен съд.

Те показват още, че е неприемливо един и същи орган - в лицето на ДКХ - да има компетентността както да издаде акта, по този начин и да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Преди година Административният съд в София отсъди, че " Еврофутбол " дължи на страната 261 млн. лева такси и 67.7 млн. лева лихви, защото компанията е внасяла доста по-малка държавна такса за
хазарт за период от пет години. Това решение обаче е анулирано от Върховен административен съд.

В края на лятото Административният съд се произнесе и по друго дело против компанията на предприемача Васил Божков " Ню Геймс ", съгласно което той би трябвало да заплати на страната над 47 млн. лева такси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР