Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че Централната избирателна комисия

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че Централната избирателна комисия
Коментари Харесай

ВАС окончателно нареди на ЦИК да върне на Сиела Норма задържаните 228 машини |

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно удостовери, че Централната изборна комисия нелегално е задържала 228 машини за гласоподаване на " Сиела Норма " преди изборите.

На процедура Върховен административен съд удостоверява решението на (АССГ), който постанови преди две седмици, че ЦИК би трябвало да върне арестуваните машини " неотложно и абсолютно ".

Скандалът с машините потегли от изявление на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че те са над броя от 1600 устройства, купени от страната след социална поръчка. И предизвести, че се готви имитация на вота. В началото на ноември ЦИК задържа въпросната техника за гласоподаване на „ Смартматик “, които не са част от контракта, в самостоятелен бранш в склада на " Карго Партнер " ЕООД.

От " Сиела Норма " апелираха с обяснението, че тези 228 устройства ще се употребяват за разнообразни цели – демонстрации в Албания и Грузия, за сервиз и за действия сред „ Смартматик “ и „ Сиела Норма “, които нямат нищо общо с изборите на 14 ноември. 

Сега Върховен административен съд удостоверява решението на АССГ и отхвърля изказванията, че техниката може да се употребява за изборите.

" След като процесните 228 броя СУЕМГ не са предмет на контракта за социална поръчка със " Сиела Норма " АД и няма да бъдат употребявани в изборния развой, то за ЦИК не са налице учредения да реализира дейности по задържане на непознато имущество ", стимулират се висшите магистрати.

Съдът счита за неоснователни и " доводите на частния жалбоподател, че ЦИК не може да допусне на територията на страната безконтролното внасяне на машини от същия тип, с които ще се гласоподава на изборите на 14.11.2021 година.. това е механически невероятно, защото тези СУЕМГ са отвън поръчаните от ЦИК, за които комисията е нотифицирана, които е инспектирала и досежно които е решила, че е налице съответно засвидетелствуване от способените органи досежно сходството им като механически устройства за машинно гласоподаване по смисъла на чл.213а от Избирателния кодекс ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР