Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени последното наказание на съдия

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени последното наказание на съдия
Коментари Харесай

Заради ЕСПЧ: Върховният административен съд отмени наказание на Мирослава Тодорова

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно анулира последното наказване на арбитър Мирослава Тодорова от Софийския градски съд – „ забележка “, заяви правосъдният портал „ “. Основната причина е извоюваното от нея (ЕСПЧ) в Страсбург.

През октомври арбитър Тодорова осъди България поради две дисциплинарни процедури против нея във Висшия правосъден съвет (ВСС), приключили с понижаване на заплатата и уволнението ѝ. Впоследствие тя завоюва дело във Върховния административен съд и беше възобновена на работа, само че краткотрайно на по-нисък сан – в Софийския областен съд, което тя изтърпя и се върна в Софийски градски съд.

Междувременно съдийката подаде тъжба в Европейски съд по правата на човека, който постанови, че дейностите си по отношение на нея правосъдните кадровици са нарушили правото ѝ на свободно изложение, както и възбраната за потребление на законови процедури за реализиране на други цели.

Тези санкции бяха предшествани от дълга последователност на обществено опълчване сред Тодорова и Цветан Цветанов, някогашен силов вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013).

След въпросните две санкции Висш съдебен съвет образува ново дисциплинарно дело против нея, което приключи през септември 2020 година със „ забележка “ поради неспазване на периода за изписване на претекстовете по 229 каузи, като наказването пристигна 4 години след внасянето на предлагането. Тодорова го апелира, само че на първа инстанция Върховен административен съд удостовери наказването ѝ. Сега втората инстанция го анулира.

В претекстовете си висшите съдии припомнят, че Европейски съд по правата на човека е постановил, че с предходните санкции на съдийката Висш съдебен съвет в действителност е отмъстил за сериозните ѝ мнения, в това число и като ръководител на Съюза на съдиите в България (ССБ). В този смисъл Върховен административен съд приема, че сериозните позиции на Тодорова против съвета са рефлектирали и върху наложената ѝ „ забележка “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР