Върховният административен съд отмени резултатите от търга на Топлофикация-София на

...
Върховният административен съд отмени резултатите от търга на Топлофикация-София на
Коментари Харесай

Съд спря строежа на завод за горене на боклук в София

Върховният административен съд анулира резултатите от търга на " Топлофикация-София " на стойност 292 млн. лева без Данък добавена стойност, с който бе определено обединяване от компании за строителството на цех за изгаряне на боклуци, или така наречен инсинератор, на територията на ТЕЦ-София. Тричленен състав на съда преценя с дефинитивно решение, че избраният за победител консорциум в действителност не е трябвало да бъде допускан до финалната фаза на конкуренцията. Сега управлението на общинската мегаструктура ще би трябвало да извади от присъединяване сдружението  " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 ", в което влизат строителна компания " Микс-констръкшън " на Стамен Иванов и Пламен Христов и три китайски и една турска компания, и да уточни различен печеливш участник в търга.   

В състезанието на " Топлофикация ", разгласен през 2021 година, се включиха общо пет претенденти, но само два от тях стигнаха до финала. На второ място след  " RDF Файърд Пауър Плант София 2021 "  бе класирано обединяване към фирма  " Джи Ар Си ", благосъстоятелност на Богомил Манчев. Именно то подаде правосъдна тъжба за резултатите, която в последна сметка бе почетена. Въпросното обединяване наподобява и като евентуалния победител, в случай че " Топлофикация- София " реши и успее да довърши състезанието.

Засега обаче не е ясно дали Столична община ще продължи да пробва да построи инсинератора в ТЕЦ-София, който се намира единствено на към 3 км. от центъра на столицата. През м.г. общински съветници от опозиционната коалиция " Демократична България " оповестиха, че са получили информация от Брюксел, че заради сериозното закъснение екипът на кмета Йорданка Фандъкова съвсем несъмнено ще загуби обещаното европейско финансиране за строителството на завода, което е за към 180 млн. лева Засега от " Московска " 33 не разясняват дали освен това състояние ще продължат да упорстват за построяването на инсинератора, против който има сериозна опозиция от екологични организации и поданици на София.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР